רמות טריגליצרידים גבוהות והסיכון לשברים בנשים מבוגרות (J Clin Endocrinol Metab)

בנשים סביב גיל מנופאוזה עם רמות טריגליצרידים מוגברות ייתכן סיכון מוגבר לשברים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש מארצות הברית, שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

החוקרים מסבירים כי במהלך מנופאוזה חלה ירידה ברמות אסטרוגן עם עליה בשומנים בדם כחלק מההזדקנות. חלה עליה בגורמי סיכון לשברים, למרות שלא תמיד ברור אם קיים קשר בין שומנים בדם וחוזק העצם.

החוקרים עקבו אחר למעלה מ-2,000 נשים לפני-מנופאוזה, ללא היסטוריה של שברים במשך כ-15 שנים. חציון גיל המשתתפות עמד על 46 שנים (בטווח 42-52 שנים). חלק גדול מהנשים סבלו  ממשקל עודף. בכ-75% מהנשים תועדו רמות טריגליצרידים נמוכות עד תקינות (עד 150 מ”ג/ד”ל). רמות של 150-199 מ”ג/ד”ל מוגדרות כגבוליות ורמות מעל 199 מ”ג/ד”ל מוגדרות כגבוהות.

במהלך 13 השנים הבאות, 147 נשים אובחנו עם שבר לא-טראומטי. כשליש מהשברים היו בכף הרגל, כ-16% כללו שבר קרסול ו-13% שבר שורש כף יד.

עליה של 50 מ”ג/ד”ל בריכוז טריגליצרידים באחת הבדיקות השנתיות לוותה בעליה של 31% בסיכון לשברים לאחר 2-5 שנים ועליה של 11% בסיכון לשברים.

בנשים שהחלו עם ריכוז טריגליצרידים של מעל 300 מ”ג/ד”ל לפני מנופאוזה תועדה עליה  של פי 2.5 בסיכון לשברים עד לתום 13 שנות המחקר, בהשוואה לנשים עם רמות נמוכות מ-150 מ”ג/ד”ל בתחילת הדרך.

מומחים בתחום מציינים כי גורמים אחרים עשויים להשפיע על הקשר בין רמות טריגליצרידים מוגברות ושברים ומדגישים כי יש לנקוט משנה זהירות בפירוש הממצאים.

J Clin Endocrinol Metab 2016

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

תוצאות כריתת בלוטת התריס במבוגרים סקירה שיטתית ומטה־אנליזה

תוצאות כריתת בלוטת התריס במבוגרים סקירה שיטתית ומטה־אנליזה

מקור: JAMA
פרופ' יוסף אלידן
פרופ' יוסף אלידן
אין תגובות|27/05/2026

שיעור הולך וגדל של מטופלים מבוגרים (גיל ≥65 שנים) עוברים כריתת בלוטת התריס, על רקע הזדקנות האוכלוסייה. לאור תוצאות לא חד־משמעיות בספרות, חשוב להבהיר אם לפרופיל הבטיחות של הניתוח יש מאפיינים שונים בגיל המבוגר, לצורך הערכת סיכונים מיטבית וייעוץ למטופלים

נוירופתיה פריפרית – סקירה

נוירופתיה פריפרית – סקירה

מקור: JAMA
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|15/03/2026

המאמר הסקירה מתמקד בנוירופתיה פריפרית, מצב של פגיעה בעצבים הפריפריים, ומתאר את המאפיינים הפיזיולוגיים שלה, דרכי האבחון והגישה הטיפולית

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן