השמנה מלווה בסיכון מוגבר לדלקת וושט ארוזיבית במבוגרים (Esophagus)

השמנה בטנית הינו גורם סיכון מוביל להתפתחות דלקת וושט ארוזיבית במבוגרים בגיל העמידה, כך מדווחים חוקרים מיפן במאמר שפורסם בכתב העת Esophagus.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ניתן להגדיר השמנה ויסראלית על-פי בדיקת CT של הבטן, אך השימושיות של קביעת שטח שומן ויסראלי להערכת האתיולוגיה של מחלת ריפלוקס במערכת העיכול לא נבחנה במלואה.

מדגם המחקר כלל 433 משתתפים בריאים בגילאי 40-69 שנים (234 גברים, 199 נשים) והחוקרים בחנו את הקשר בין גורמים הקשורים בהשמנה (שטח שומן כולל, שטח שומן ויסראלי, שטח שומן תת-עורי, היקף מותניים ומדד מסת גוף) ובין היארעות דלקת וושט ארוזיבית על-רקע ריפלוקס.

מהנתונים עולה כי שיעורי הימצאות דלקת וושט ארוזיבית על-רקע ריפלוקס עמדה על 27.2% (118 מבין 433 משתתפים; 106 גברים, 12 נשים).

שטח שומן ויסראלי היה גבוה יותר בקרב חולים עם דלקת וושט ארוזיבית, בהשוואה לאלו ללא מחלת הוושט (116.6 סמ”ר לעומת 64.9 סמ”ר, בהתאמה). היארעות דלקת וושט ארוזיבית הייתה גבוהה יותר בנבדקים עם השמנה ויסראלית (שטח שומן ויסראלי של 100 סמ”ר ומעלה), בהשוואה לאלו ללא השמנה ויסראלית (61.2% לעומת 12.8%, בהתאמה).

מבין הגורמים הקשורים בהשמנה, השמנה ויסראלית לוותה בסיכוי הגבוה ביותר לדלקת וושט ארוזיבית.

מניתוח רב-משתני עלה קשר בין שטח שומן ויסראלי ובין היארעות דלקת וושט ארוזיבית (יחס סיכויים של 2.18), עדות לכך שמדובר בגורם סיכון בלתי-תלוי לדלקת וושט ארוזיבית. בנוסף, צריכת אלכוהול יומית (יחס סיכויים של 1.54), אטרופיה של הקיבה (יחס סיכויים של 0.29) והעדר היסטוריה של עישון (יחס סיכויים של 0.49) נקשרו גם הם עם הסיכון להתפתחות דלקת ארוזיבית של הוושט.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים כי השמנה ויסראלית הינה גורם הסיכון המרכזי להתפתחות דלקת ארוזיבית של הוושט על-רקע ריפלוקס בקרב מבוגרים בגיל העמידה.

Esophagus 2021

לידיעה ב-MedPage Today

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

היסטוריה של מחלות אוטואימוניות והסיכון להיארעות סוכרת מסוג 1 במתבגרים

היסטוריה של מחלות אוטואימוניות והסיכון להיארעות סוכרת מסוג 1 במתבגרים

מקור: Diabetes Care
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|18/11/2025

במאמר מדווחים פרופ’ גלעד טוויג ושותפיו מהמרכז הרפואי בשיבא על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי תחלואה אוטואימונית מאוחרת בגיל ההתבגרות מלווה בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 1 בבגרות בשני המינים, בפרט באלו עם מחלה אוטואימונית של בלוטת התריס ומחלת צליאק

מעכב JAK מול אנטגוניסט TNF; איזה בטוח יותר עבור מטופלים עם מחלות דלקתיות מתווכות־חיסון?

מעכב JAK מול אנטגוניסט TNF; איזה בטוח יותר עבור מטופלים עם מחלות דלקתיות מתווכות־חיסון?

מקור: JAMA Network Open
פרופ' שחף שיבר
פרופ' שחף שיבר
אין תגובות|16/09/2025

מטא־אנליזה הראתה כי אין הבדל מובהק בין שימוש במעכבי JAK לבין שימוש באנטגוניסטים של TNF מבחינת הסיכון לזיהומים חמורים או לממאירויות בקרב מטופלים עם מחלות דלקתיות מתווכות־חיסון (IMIDs)

דימום ממערכת העיכול התחתונה (JAMA)

דימום ממערכת העיכול התחתונה (JAMA)

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|01/07/2024

דימום ממערכת העיכול התחתונה, המוגדר כהמטוֹכזיה, מהווה חמישית מכלל המקרים של דימום במערכת העיכול בקרב חולים הזקוקים לאשפוז בבית חולים. מאמר סקירה זה הוא סיכום של ההנחיות הקליניות של JAMA שפורסמו באפריל 2024.
מתוך הגליון הראשון של מגזין הג’ורנאל קלאב המשולב.

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן