טיפול קוגניטיבי-התנהגותי משפר תפקוד פסיכו-סוציאלי בחולים עם מחלת מעי דלקתית (מתוך כנס ה-UEG Week)

בהשוואה לטיפול סטנדרטי, טיפול קוגניטיבי-התנהגותי הפחית את המצוקה הפסיכולוגית והוביל לשיפור מצב הבריאות של חולים עם מחלת מעי דלקתית, כך עולה מנתונים שהוצגו במהלך כנס ה-UEG Week.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חולים רבים עם מחלת מעי דלקתית מדווחים על מצוקה פסיכולוגית, הפרעה בתפקוד המיני ואיכות חיים ירודה. למרות שהערכה פסיכיאטרית סטנדרטית מהווה חלק חשוב מהטיפול ההוליסטי בולים אלו, אין מחקרים רבים אודות ההשפעה של פסיכותרפיה על התפקוד הפסיכו-סוציאלי והמדדים המעבדתיים המשקפים את חומרת המחלה באוכלוסיה זו.

החוקרים השלימו מחקר פרוספקטיבי, אקראי ומבוקר, להערכת ההשפעה של פסיכותרפיה ב-50 חולים (49.1% גברים, גיל ממוצע של 42.3 שנים) עם מחלת קרוהן (71.9%) או קוליטיס כיבית (28.1%) שהשלימו טיפול קוגניטיבי התנהגותי או טיפול סטנדרטי למשך שישה חודשים. ההערכות הושלמו בתחילת המחקר ובסופו וכללו את מדדי HADS (Hospital Anxiety and Depression Scale), SF-36 (Short Form 36) ואת מדד IIEF/FSFI (International Index of Erectile Functioning/Female Sexual Functioning Index). עוד בחנו החוקרים את רמות CRP וחישבו את מדד Harvey-Bradshaw Index בחולים עם מחלת קרוהן או מדד Truelove-Witts Index בחולים עם קוליטיס כיבית.

מהנתונים עולה כי בחולים שקיבלו טיפול קוגניטיבי-התנהגותי נרשמה ירידה בתסמיני חרדה ודיכאון, בהשוואה לחולים תחת טיפול סטנדרטי. עוד זיהו החוקרים שיפור במצב הבריאות הכללי, חיוניות, תפקוד חברתי ובריאות נפשית, כמו גם הקלה בכאב וירידה ברמות CRP. לא תועדו הבדלים בין הקבוצות במדדי Harvey-Bradshaw Index, Crohn’s Disease Activity Index, או Simple Colitis Activity Index.

החוקרים מסכמים וכותבים כי טיפול קוגניטיבי-התנהגותי קבוצתי תרם משמעותית להקלה על מצוקה פסיכולוגית, שיפור איכות החיים והפחתת תהליכי דלקת בחולים עם מחלת מעי דלקתית. הם קוראים להשלים מחקרים נוספים במטרה להבין טוב יותר את הנושא.

מתוך כנס ה-UEG Week

לידיעה ב-Healio

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

היסטוריה של מחלות אוטואימוניות והסיכון להיארעות סוכרת מסוג 1 במתבגרים

היסטוריה של מחלות אוטואימוניות והסיכון להיארעות סוכרת מסוג 1 במתבגרים

מקור: Diabetes Care
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|18/11/2025

במאמר מדווחים פרופ’ גלעד טוויג ושותפיו מהמרכז הרפואי בשיבא על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי תחלואה אוטואימונית מאוחרת בגיל ההתבגרות מלווה בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 1 בבגרות בשני המינים, בפרט באלו עם מחלה אוטואימונית של בלוטת התריס ומחלת צליאק

מעכב JAK מול אנטגוניסט TNF; איזה בטוח יותר עבור מטופלים עם מחלות דלקתיות מתווכות־חיסון?

מעכב JAK מול אנטגוניסט TNF; איזה בטוח יותר עבור מטופלים עם מחלות דלקתיות מתווכות־חיסון?

מקור: JAMA Network Open
פרופ' שחף שיבר
פרופ' שחף שיבר
אין תגובות|16/09/2025

מטא־אנליזה הראתה כי אין הבדל מובהק בין שימוש במעכבי JAK לבין שימוש באנטגוניסטים של TNF מבחינת הסיכון לזיהומים חמורים או לממאירויות בקרב מטופלים עם מחלות דלקתיות מתווכות־חיסון (IMIDs)

דימום ממערכת העיכול התחתונה (JAMA)

דימום ממערכת העיכול התחתונה (JAMA)

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|01/07/2024

דימום ממערכת העיכול התחתונה, המוגדר כהמטוֹכזיה, מהווה חמישית מכלל המקרים של דימום במערכת העיכול בקרב חולים הזקוקים לאשפוז בבית חולים. מאמר סקירה זה הוא סיכום של ההנחיות הקליניות של JAMA שפורסמו באפריל 2024.
מתוך הגליון הראשון של מגזין הג’ורנאל קלאב המשולב.

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן