תוצאות מבטיחות למעכבי TNF במניעת הישנות לאחר ניתוח חולים עם מחלת קרוהן (Gastroenterology)

טיפול מונע במעכבי TNF (Tumor Necrosis Factor) לאחר ניתוח חולים עם מחלת קרוהן הינה האפשרות הטובה ביותר למניעת הישנות לאחר התערבות ניתוחית. המסקנה מבוססת על עדויות באיכות בינונית-עד-גבוהה בעקבות סקירה סיסטמית, שתוצאותיה פורסמו במהדורת ינואר של כתב העת Gastroenterology.

החוקרים בחנו את היעילות היחסית של כל התכשירים הזמינים לטיפול מונע לאחר כריתה ניתוחית בחולים עם מחלת קרוהן. הסקירה הסיסטמית כללה מאמרים שפורסמו בספרות הרפואית עד מרץ 2014. הם זיהו 21 מחקרים להשוואת שבע גישות טיפול ב-2,006 חולים. הם זיהו רק שלושה מחקרים אקראיים ומבוקרים שערכו השוואה בין טיפול מונותרפי במעכבי TNF ובין פלסבו או תכשירים פעילים אחרים, דוגמת תכשירים אימונומודולטורים או Mesalamine. מרבית המחקרים הגדירו הפוגה קלינית על-בסיס מדד CDAI (Crohn’s Disease Activity Index), אך החוקרים מסבירים כי מדד זה הינו מנבא לא-טוב של הישנות קלינית.

מהנתונים עולה כי טיפול לדיכוי חיסוני, טיפול ביולוגי, תרופות אנטיביוטיות, ובהיקף קטן יותר, אמינוסליצילאטים, הפחיתו את הסיכון להישנות. מנגד, השימוש ב-Buedsonide לא לווה בהפחתת שיעורי הישנות מחלת קרוהן.

תרופות ביולוגיות היו היעילות ביותר בהפחתת הסיכון להישנות המחלה. לאור זאת, החוקרים מציעים לשקול טיפול ביולוגי בחולים בסיכון גבוה להישנות לאחר ניתוח. בחולים בסיכון מתון להישנות המחלה ייתכן כי ישנה עדיפות לטיפול אנטיביוטי או טיפול לדיכוי חיסוני. ואילו בחולים בסיכון נמוך להישנות המחלה ייתכן כי ניתן להסתפק באמינוסליצילאטים.

Gastroenterology. 2015;148:64-76.

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

לאחרונה פורסמו הנחיות חדשות ע״י האיגוד האירופאי לחקר וטיפול בהשמנה וע״י האיגוד האמריקאי לסוכרת, אשר מדייקות את הטיפול במחלת ההשמנה באופן נרחב יותר מהפחתת משקל, וזאת על סמך העדויות המחקריות שהצטברו עד תחילת 2026

היסטוריה של מחלות אוטואימוניות והסיכון להיארעות סוכרת מסוג 1 במתבגרים

היסטוריה של מחלות אוטואימוניות והסיכון להיארעות סוכרת מסוג 1 במתבגרים

מקור: Diabetes Care
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|18/11/2025

במאמר מדווחים פרופ’ גלעד טוויג ושותפיו מהמרכז הרפואי בשיבא על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי תחלואה אוטואימונית מאוחרת בגיל ההתבגרות מלווה בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 1 בבגרות בשני המינים, בפרט באלו עם מחלה אוטואימונית של בלוטת התריס ומחלת צליאק

מעכב JAK מול אנטגוניסט TNF; איזה בטוח יותר עבור מטופלים עם מחלות דלקתיות מתווכות־חיסון?

מעכב JAK מול אנטגוניסט TNF; איזה בטוח יותר עבור מטופלים עם מחלות דלקתיות מתווכות־חיסון?

מקור: JAMA Network Open
פרופ' שחף שיבר
פרופ' שחף שיבר
אין תגובות|16/09/2025

מטא־אנליזה הראתה כי אין הבדל מובהק בין שימוש במעכבי JAK לבין שימוש באנטגוניסטים של TNF מבחינת הסיכון לזיהומים חמורים או לממאירויות בקרב מטופלים עם מחלות דלקתיות מתווכות־חיסון (IMIDs)

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן