ההשפעה ארוכת הטווח של טיפול בסטטינים והפחתת לחץ דם (European Heart Journal)

מנתונים שפורסמו בכתב העת European Heart Journal עולות עדויות התומכות בהשפעה ממושכת של טיפול ב-Rosuvastatin ואיזון לחץ הדם בחולים עם לחץ דם סיסטולי מוגבר, בהשוואה לפלסבו, עם הוכחות לתועלת לפחות שלוש שנים לאחר הפסקת הטיפול התרופתי בחולים ללא מחלות לב וכלי דם.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי טיפול ב-Rosuvastatin הפחית את הסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים לאחר 5.6 שנים בהיקף של 24% במטופלים בסיכון בינוני למחלות לב וכלי דם. לא תועדה תועלת להפחתת לחץ דם בכלל הקבוצה, אך נרשמה ירידה באירועים בשליש מהמשתתפים עם לחץ דם סיסטולי מוגבר. לאחר הפסקת כל תרופות המחקר, החוקרים ביקשו לבחון אם התועלת תוארה במהלך השלב הפעיל של המחקר נותרה לאורך זמן, גדלה, או פחתה.

לאחר תקופת הטיפול (5.6 שנים), המשתתפים הוזמנו לקחת חלק בהמשך מעקב לאורך 3.1 שנים. התוצא המשולב העיקרי כלל את משלב אוטם לבבי, אירוע מוחי, או תמותה קרדיווסקולארית (MACE-1) והשני היה תוצא MACE-1 עם החייאה עקב דום לב, אי-ספיקת לב, או רה-וסקולריזציה כלילית (MACE-2).

החוקרים מדווחים כי 9,326 מבין 11,994 משתתפים ששרדו עד תום מחקר HOPE-3 (Heart Outcomes Prevention Evaluation) הסכימו להשתתף בהמשך המעקב. במהלך תקופת מעקב בת 3.1 שנים לאחר סיום הטיפול במחקר, בקרב משתתפים שטופלו קודם לכן ב-Rosuvastatin לעומת פלסבו נרשמה ירידה נוספת של 20% בשיעורי MACE-1 (רווח בר-סמך 95% של 0.64-0.99) וירידה נוספת של 17% בשיעורי MACE-2 (רווח בר-סמך 95% של 0.68-1.01).

לפיכך, לאורך 8.7 שנות מעקב תועדה ירידה של 21% בשיעורי MACE-1 (p=0.005) וירידה של 21% בשיעורי MACE-2 (P=0.002).

לא תועדה תועלת להפחתת לחץ דם בכלל המחקר, בין אם בתקופת הטיפול הפעיל או בתקופת המעקב לאחר סיום המחקר; עם זאת, החוקרים זיהו ירידה של 24% בשיעורי MACE-1 לאורך 8.7 שנים.

ממצאי המחקר תומכים בהשפעה הממושכת של טיפול לאיזון רמות הכולסטרול ולאיזון לחץ הדם בחולים ללא מחלות לב וכלי דם.

European Heart Journal 2021

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

אוטמים מוחיים בטריטוריות מרובות, טיפול נוגד קרישה והישנות לאחר שבץ קריפטוגני: ניתוח תת־קבוצה של מחקר ARCADIA

אוטמים מוחיים בטריטוריות מרובות, טיפול נוגד קרישה והישנות לאחר שבץ קריפטוגני: ניתוח תת־קבוצה של מחקר ARCADIA

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|10/09/2026

שבץ קריפטוגני (שבץ ממקור לא ידוע) הוא אתגר טיפולי משמעותי. כאשר בבדיקות הדמיה (כמו MRI) מזוהים אוטמים (מוחיים) ביותר מטריטוריה כלי דם אחת, הדבר מעלה חשד סביר למקור תסחיפי מהלב (Cardioembolism)

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

לאחרונה פורסמו הנחיות חדשות ע״י האיגוד האירופאי לחקר וטיפול בהשמנה וע״י האיגוד האמריקאי לסוכרת, אשר מדייקות את הטיפול במחלת ההשמנה באופן נרחב יותר מהפחתת משקל, וזאת על סמך העדויות המחקריות שהצטברו עד תחילת 2026

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

מקור: לימור בן חיים דיאטנית קלינית
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

כמחצית מהמטופלים בטיפולים אינקרטינים יחוו תופעות לוואי במערכת העיכול, העלולות להשפיע על איכות החיים, ולקראת ארוחות החג ייתכן שהאתגר יהיה משמעותי אף יותר.

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן