הערכת הסיכון לפגיעה באיברי מטרה בחולים עם אלדוסטרוניזם ראשוני לעומת יתר לחץ דם ראשוני (The Lancet Diabetes & Endocrinology)

במאמר שפורסם בכתב העת The Lancet Diabetes & Endocrinology מדווחים חוקרים על ממצאי מחקר חדש, מהם עולה כי ישנה חשיבות רבה לאבחנה וטיפול מוקדמים באלדוסטרוניזם ראשוני מאחר ובחולים אלו סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם, בהשוואה לחולים עם יתר לחץ דם ראשוני.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות באשר להשפעה של עודף אלדוסטרון על הסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים וצרברווסקולאריים בחולים עם אלדוסטרוניזם ראשוני. כעת הם ביקשו לבחון את הקשר בין אלדוסטרוניזם ראשוני ובין סיבוכים לבביים וצרברווסקולארים, פגיעה באיברי מטרה, סוכרת ותסמונת מטבולית, בהשוואה לקשר של יתר לחץ דם ראשוני וסיבוכים אלו.

החוקרים השלימו מטה-אנליזה של מחקרים פרוספקטיביים ורטרוספקטיביים תצפיתיים, שערכו השוואה בין חולים עם אלדוסטרוניזם ראשוני ויתר לחץ דם ראשוני, במטרה לבחון את הקשר בין אלדוסטרוניזם ראשוני ובין אירועים מוחיים, מחלת לב כלילית (כתוצא עיקרי משולב), פרפור פרוזדורים ואי-ספיקת לב, פגיעה באיברי מטרה, תסמונת מטבולית וסוכרת (כתוצאי סיום משניים). הם ערכו חיפוש במאגרי MEDLINE ו-Cochrane Library בחיפוש אחר מאמרים שפורסמו עד 28 בפברואר, 2017.

הסקירה כללה 31 מחקרים עם סך כולל של 3,838 חולים עם אלדוסטרוניזם ראשוני ו-9,284 חולים עם יתר לחץ דם ראשוני. לאחר חציון של 8.8 שנים מאבחנת יתר לחץ דם, בהשוואה לחולים עם יתר לחץ דם ראשוני, בחולים עם אלדוסטרוניזם ראשוני תועד סיכון מוגבר לאירועים מוחיים (יחס סיכויים של 2.58), מחלת עורקים כלילית (יחס סיכויים של 1.77), פרפור פרוזדורים (יחס סיכויים של 3.52) ואי-ספיקת לב (יחס סיכויים של 2.05). ממצאים אלו היו עקביים בחולים עם אדנומה מייצרת אלדוסטרון והיפרפלזיה דו-צדדית של האדרנלים, ללא הבדל בין תתי-קבוצות אלו. בדומה, אלדוסטרוניזם ראשוני הוביל לעליה בסיכון לסוכרת (יחס סיכויים של 1.33), תסמונת מטבולית (יחס סיכויים של 1.53) והיפרטרופיה של חדר שמאל (יחס סיכויים של 2.29).

החוקרים מסכמים וכותבים כי אבחנה של אלדוסטרוניזם ראשוני בשלב מוקדם, עם התחלה מוקדמת של טיפול ספציפי, הינה מרכיב חשוב בטיפול באוכלוסיה זו.

The Lancet Diabetes & Endocrinology

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

תוצאות כריתת בלוטת התריס במבוגרים סקירה שיטתית ומטה־אנליזה

תוצאות כריתת בלוטת התריס במבוגרים סקירה שיטתית ומטה־אנליזה

מקור: JAMA
פרופ' יוסף אלידן
פרופ' יוסף אלידן
אין תגובות|27/05/2026

שיעור הולך וגדל של מטופלים מבוגרים (גיל ≥65 שנים) עוברים כריתת בלוטת התריס, על רקע הזדקנות האוכלוסייה. לאור תוצאות לא חד־משמעיות בספרות, חשוב להבהיר אם לפרופיל הבטיחות של הניתוח יש מאפיינים שונים בגיל המבוגר, לצורך הערכת סיכונים מיטבית וייעוץ למטופלים

נוירופתיה פריפרית – סקירה

נוירופתיה פריפרית – סקירה

מקור: JAMA
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|15/03/2026

המאמר הסקירה מתמקד בנוירופתיה פריפרית, מצב של פגיעה בעצבים הפריפריים, ומתאר את המאפיינים הפיזיולוגיים שלה, דרכי האבחון והגישה הטיפולית

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן