חשיבות מדידות ביתיות מרובות של ערכי לחץ דם (Ann Intern Med)

ממחקר חדש עולה כי בקבלת ההחלטות אודות הטיפול הטוב ביותר ביתר לחץ דם יש להתבסס על מדידות מרובות של לחץ הדם של המטופל, עם עדיפות למדידות ביתיות. ממצאי המחקר פורסמו בכתב העת Annals of Internal Medicine.

החוקרים ערכו ניתוח משני של מחקר מבוקר ואקראי לשיפור הטיפול ביתר לחץ דם, הקרוי HINTS (Hypertension Intervention Nurse Medicine Telemedicine Study), שכלל 444 משתתפים, רובם גברים, עם יתר לחץ דם לא-מאוזן, שהיו במעקב במשך 18 חודשים.

לחץ הדם נמדד באופן חוזר באמצעות שלוש גישות: מדידות לחץ דם סטנדרטיות במסגרת מחקר במרווחים של שישה חודשים; מדידות לחץ דם במרפאה במהלך ביקורים במרפאות; ומדידות לחץ דם ביתיות באמצעות מוניטור המשדר את הערכים באופן אלקטרוני.

במהלך 18 חודשים תועדו למעלה מ-100,000 מדידות לחץ דם, עם שונות נרחבת בשיעור לחצי דם סיסטוליים מאוזנים, כאשר 28% סווגו כמאוזנים לפי מדידות במרפאה, 47% לפי מדידות ביתיות ו-68% לפי מדידות בתנאי מחקר. לא ניתן היה לקבוע איזון או חוסר-איזון של לחץ הדם בוודאות של 80% על-בסיס מדידה סיסטולית חד-פעמית במרפאה בטווח 120-157 מ”מ כספית.

החוקרים מצאו כי ההשפעה של שונות במדידות של אותו מטופל ניתנת לצמצום משמעותי ע”י עריכת ממוצע של מספר מדידות, עם הדיוק הגבוה ביותר עם חמש עד שש מדידות.

המסר למטופלים הינו כי קשה לרופאים לקבוע אם לחץ הדם מאוזן או לאו, ללא עריכת מדידות מרובות. כמו כן, לעיתים קרובות ישנו הגדל גדול וחשוב בין מדידות לחץ דם שנערכו במרפאה ובין מדידות ביתיות. הקפדה על מדידות לחץ דם ביתיות והבאת התוצאות לרופא תסייע לרופא המטפל לקבל החלטות באופן טוב יותר אודות הטיפול בחלק מהמקרים, הדבר עשוי לחסוך טיפול תרופתי מיותר.

Ann Intern Med 2011; 154:781-788

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

שכיחות ומשמעות פרוגנוסטית של פגיעה או אוטם מיוקרדיאלי סביב ניתוחים לא־לבביים גדולים בקשישים

שכיחות ומשמעות פרוגנוסטית של פגיעה או אוטם מיוקרדיאלי סביב ניתוחים לא־לבביים גדולים בקשישים

מקור: Age and Ageing
פרופ' אלי מזרחי
פרופ' אלי מזרחי
אין תגובות|18/05/2026

מחקר רב־מרכזי חדש שבחן את השכיחות ואת המשמעות הקלינית של פגיעה או אוטם מיוקרדיאלי סביב ניתוחים לא־לבבי  (Perioperative Myocardial Injury/Infarction  – PMI) בקרב מטופלים מבוגרים העוברים ניתוחים גדולים

הערך של קריטריוני EEG ממאירים ספורים לעומת מרובים להפחתת חוסר הוודאות הפרוגנוסטי במטופלים השרויים בתרדמת לאחר דום לב

הערך של קריטריוני EEG ממאירים ספורים לעומת מרובים להפחתת חוסר הוודאות הפרוגנוסטי במטופלים השרויים בתרדמת לאחר דום לב

מקור: Neurology
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|13/05/2026

מחקר זה נועד לבחון אם נוכחות של כמה קריטריונים ממאירים במקביל משפרת את הדיוק בניבוי תוצאות נוירולוגיות גרועות ומפחיתה את חוסר הוודאות

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן