טיפול אנטיביוטי ממושך עשוי למנוע צורך בהתערבות ניתוח בחולים עם זיהומים סביב מפרק תותב (J Arthroplasty)

טיפול אנטיביוטי כרוני עשוי להוות גישת טיפול סבירה בחולים עם זיהומים סביב מפרק תותב, כאשר במרבית החולים עם זיהומים בחיידקי גראם-חיוביים סביב מפרק הירך גישה זו הצליחה לחסוך את הצורך בהתערבות ניתוחית, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Arthroplasty.

החוקרים בחנו באופן רטרוספקטיבי את הנתונים אודות 45 חולים שקיבלו טיפול אנטיביוטי כרוני בשל זיהום סביב מפרק תותב לאחר החלפה מלאה של מפרק הירך או הברך. כישלון טיפול הוגדר בנוכחות ניתוח חוזר לאחר התחלת טיפול אנטיביוטי כרוני או תמותה עקב הזיהום. בהערכת הסיכון לניתוח חוזר לקחו החוקרים בחשבון גורמי סיכון הקשורים למחלות הרקע של המטופל, היסטוריה ניתוחית, המפרק המעורב והפתוגנים.

מהנתונים עולה כי שיעורי ההצלחה הכוללים של גישת טיפול זו עמדו על 67%. לאחר תקנון למדד מסת הגוף וסוג הפתוגנים, החוקרים מצאו כי בחולים שעברו ניתוח החלפה מלאה של מפרק הירך תועד סיכוי קטן יותר לצורך בניתוח חוזר, בהשוואה לחולים לאחר ניתוח להחלפת מפרק הברך.

הפתוגנים הנפוצים ביותר כללו חיידקים ממשפחת Staphylococcus, אשר היוו 62% מכלל הזיהומים. החוקרים מדווחים כי 13% מהפתוגנים בחולים לאחר החלפת מפרק ברך ו-6% מהפתוגנים לאחר החלפת מפרק ירך היו חיידקי גראם שליליים, כאשר ביתר המקרים מדובר היה בחיידקי גראם-חיוביים.

מהנתונים עולה כי שיעורי ניתוח חוזר היו נמוכים יותר בקרב חולים עם זיהומים בחיידקי גראם-לחיוביים, בהשוואה לחולים עם זיהומים בחיידקי גראם-שליליים. החוקרים מצאו כי תופעות לוואי חמורות של טיפול אנטיביוטי היו נדירות ואחד מגורמי הסיכון לכישלון טיפול אנטיביוטי כרוני היה שינויים מרובים למשטר הטיפול האנטיביוטי.

לסיכום, טיפול אנטיביוטי כרוני מהווה גישת טיפול אפשרית בחולים עם זיהומים ממושכים לאחר ניתוח החלפה מלאה של מפרק ירך או ברך אשר אינם מסוגלים או אינם מוכנים לעבור ניתוח נוסף. במרבית המקרים של זיהום בחיידקי גראם חיוביים ובזיהומים סביב מפרק הירך תועדה הצלחה לטיפול האנטיביוטי וניתן היה לחסוך את הצורך בניתוח חוזר.

J Arthroplasty 2022

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

אוטמים מוחיים בטריטוריות מרובות, טיפול נוגד קרישה והישנות לאחר שבץ קריפטוגני: ניתוח תת־קבוצה של מחקר ARCADIA

אוטמים מוחיים בטריטוריות מרובות, טיפול נוגד קרישה והישנות לאחר שבץ קריפטוגני: ניתוח תת־קבוצה של מחקר ARCADIA

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|10/09/2026

שבץ קריפטוגני (שבץ ממקור לא ידוע) הוא אתגר טיפולי משמעותי. כאשר בבדיקות הדמיה (כמו MRI) מזוהים אוטמים (מוחיים) ביותר מטריטוריה כלי דם אחת, הדבר מעלה חשד סביר למקור תסחיפי מהלב (Cardioembolism)

בחיפוש אחר הזהות המקצועית של הגריאטר

בחיפוש אחר הזהות המקצועית של הגריאטר

מקור: Journal of the American Geriatrics Society
פרופ' אלי מזרחי
פרופ' אלי מזרחי
אין תגובות|09/09/2026

למרות העלייה בצורך בשירותי גריאטריה עם הזדקנות האוכלוסייה, המקצוע עדיין סובל מנראות ומהכרה מוגבלות

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

לאחרונה פורסמו הנחיות חדשות ע״י האיגוד האירופאי לחקר וטיפול בהשמנה וע״י האיגוד האמריקאי לסוכרת, אשר מדייקות את הטיפול במחלת ההשמנה באופן נרחב יותר מהפחתת משקל, וזאת על סמך העדויות המחקריות שהצטברו עד תחילת 2026

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

מקור: לימור בן חיים דיאטנית קלינית
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

כמחצית מהמטופלים בטיפולים אינקרטינים יחוו תופעות לוואי במערכת העיכול, העלולות להשפיע על איכות החיים, ולקראת ארוחות החג ייתכן שהאתגר יהיה משמעותי אף יותר.

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן