טיפול במעכבי תעלות מימן מלווה בסיכון מוגבר לגסטרואנטריטיס על-רקע זיהום נגיפי (JAMA Netw Open)

טיפול רציף בתרופות ממשפחת מעכבי תעלות מימן (Proton Pump Inhibitor) מלווה בסיכון מוגבר לגסטרואנטריטיס חדה על-רקע זיהום נגיפי במהלך תקופות בהן קיימת שכיחות גבוהה של זיהומים נגיפיים במערכת העיכול, כך עולה מתוצאות מחקר חדש מצרפת שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין טיפול רציף במעכבי תעלות מימן ובין הופעת גסטרואנטריטיס חדה על-רקע זיהום נגיפי במהלך תקופות בהן שכיחות גבוהה של נגיפים הפוגעים במערכת העיכול.

החוקרים השלימו מחקר עוקבה שהתבסס על איסוף נתונים אודות ניפוקי מרשמים לטיפול תרופתי מפאנל גדול של בתי מרחקת בצרפת. כל המשתתפים תועדו במאגר הנתונים בעונת החורף של 2015-2016. לכל חולה שנטל טיפול רציף במעכבי תעלות מימן התאימו החוקרים שלושה מטופלים שלא נחשפו לטיפול זה, בהתאם לשנת הלידה, מין ובית המרקחת.

התוצא העיקרי כלל הופעה אחת לפחות של זיהום חד במערכת העיכול במהלך מגיפת הזיהומים במערכת העיכול בחורף 2015-2016.

החוקרים מדווחים כי 233,596 מטופלים ניפקו מרשם לטיפול במעכבי תעלות מימן (גיל חציוני של 71 שנים, 55.8% נשים) ו-626,887 ביקורות תואמות לא קיבלו טיפול זה (גיל חציוני של 70 שנים, 56.3%).

אירוע אחד לפחות של גסטרואנטריטיס חדה במהלך עונת השיא של זיהומים אלו תועד ב-3,131 משתתפים (1.3%) שטופלו במעכבי תעלות מימן וב-4,327 ביקורות (0.7%) שלא קיבלו טיפול זה. הסיכון היחסי המתוקן לגסטרואנטריטיס חדה בקרב אלו שטופלו במעכבי תעלות מימן עמד על 1.81 בכל קבוצות הגיל, כאשר באלו בגילאי 45-64 שנים נרשם סיכון יחסי של 1.66, בגילאי 65-74 שנים הסיכון היחסי עמד על 2.19 ובקרב אלו בגילאי 75 שנים ומעלה נרשם סיכון יחסי לגסטרואנטריטיס חדה של 1.98.

החוקרים מסכמים וכותבים כי טיפול רציף במעכבי תעלות מימן מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות גסטרואנטריטיס חדה בתקופות בהן קיימת שכיחות גבוהה של זיהומים נגיפיים במערכת העיכול. הממצאים תומכים בהשערה כי טיפול בתרופות ממשפחה זו מלווה בסיכון מוגבר לזיהומים נגיפיים במערכת העיכול.

JAMA Netw Open. 2019

לידיעה ב-MedPage Today

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

לאחרונה פורסמו הנחיות חדשות ע״י האיגוד האירופאי לחקר וטיפול בהשמנה וע״י האיגוד האמריקאי לסוכרת, אשר מדייקות את הטיפול במחלת ההשמנה באופן נרחב יותר מהפחתת משקל, וזאת על סמך העדויות המחקריות שהצטברו עד תחילת 2026

היסטוריה של מחלות אוטואימוניות והסיכון להיארעות סוכרת מסוג 1 במתבגרים

היסטוריה של מחלות אוטואימוניות והסיכון להיארעות סוכרת מסוג 1 במתבגרים

מקור: Diabetes Care
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|18/11/2025

במאמר מדווחים פרופ’ גלעד טוויג ושותפיו מהמרכז הרפואי בשיבא על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי תחלואה אוטואימונית מאוחרת בגיל ההתבגרות מלווה בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 1 בבגרות בשני המינים, בפרט באלו עם מחלה אוטואימונית של בלוטת התריס ומחלת צליאק

מעכב JAK מול אנטגוניסט TNF; איזה בטוח יותר עבור מטופלים עם מחלות דלקתיות מתווכות־חיסון?

מעכב JAK מול אנטגוניסט TNF; איזה בטוח יותר עבור מטופלים עם מחלות דלקתיות מתווכות־חיסון?

מקור: JAMA Network Open
פרופ' שחף שיבר
פרופ' שחף שיבר
אין תגובות|16/09/2025

מטא־אנליזה הראתה כי אין הבדל מובהק בין שימוש במעכבי JAK לבין שימוש באנטגוניסטים של TNF מבחינת הסיכון לזיהומים חמורים או לממאירויות בקרב מטופלים עם מחלות דלקתיות מתווכות־חיסון (IMIDs)

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן