המאמר עוסק בקדחת ים תיכונית משפחתית (FMF), מחלה דלקתית מונוגנית נפוצה באגן הים התיכון, המוגדרת בדרך כלל כהפרעה אוטוזומלית רצסיבית. עם זאת, נמצאה קבוצה לא מבוטלת של חולים הטרוזיגוטיים למוטציה יחידה בגן MEFV אשר מפתחים ביטוי קליני מלא של המחלה, בדומה לחולים הומוזיגוטיים. מטרת המחקר הייתה לבדוק את מנגנוני הבסיס לתופעה זו באמצעות פרופיל מולקולרי של תאי דם מונונוקלאריים (PBMC) שנלקחו מחולים לא מטופלים בתקופות שקטות של המחלה.
במחקר נותחו פרופילי ביטוי גנים של 10 חולי FMF ו־5 נשאים בריאים. נמצא ביטוי יתר של 147 גנים, כאשר מסלולי אינטרפרון מסוג I בלטו במיוחד, כולל עלייה בביטוי גנים כגון ISG15, IFIT2, STAT1, וכן הגן MEFV המקודד לחלבון פירין. ניסויים נוספים הדגימו כי חשיפה ל־IFN-α מעלה את רמות חלבון פירין במונוציטים, דבר המצביע על מנגנון של “פגיעה שנייה” המאפשר לביטוי מחלה להתפתח גם אצל נשאים הטרוזיגוטיים.
מסקנת החוקרים היא כי אינטרפרון מסוג I מהווה זרז חשוב בהגברת דלקת וביטוי המחלה בהטרוזיגוטים, ובכך מסביר כיצד מחלה שנתפסה כרצסיבית לחלוטין עשויה להתבטא גם אצל נשאים. ממצאים אלה מציעים כיווני אבחון חדשים ואף מסלולים להתערבויות טיפוליות ממוקדות.
ד”ר שחף שיבר, מומחית ברפואה פנימית, בראומטולוגיה וברפואה דחופה. ראומטולוגית בכירה בבית החולים בילינסון ומנהלת המחלקה לרפואה דחופה. מרצה בכירה וראש החוג לרפואה דחופה, אוניברסיטת תל־אביב.
Sag E, Imren G, Vande Walle L, et al. Transcriptome analysis of unmedicated heterozygous familial Mediterranean fever patients reveals a type I interferon signature driving increasing Pyrin expression. Ann Rheum Dis. 2025. doi:10.1016/j.ard.2025.08.001





תגובות רוצה להצטרף לדיון?
יש להתחבר כדי להגיב.
התחבראין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!