רמות ויטמין B גבוהות יותר מלווה בסיכון מופחת לתסמונת מטבולית במבוגרים צעירים (JAMA Network Open)

מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה קשר הפוך בין רמות ויטמין B ובין היארעות תסמונת מטבולית במבוגרים צעירים בארצות הברית.

ברקע למחקר כותבים החוקרים כי למיטב ידיעתם, אין נתונים קודמים אודות הקשר בין נטילת וויטמין B ובין התפתחות תסמונת מטבולית באוכלוסייה הכללית של מבוגרים בארצות הברית. המחקר הפרוספקטיבי כלל 4,414 צעירים שחורים ולבנים (גיל ממוצע של 24.9 שנים; 53.8% נשים) בגילאי 18-30 שנים בארבע ערים גדולות בין 1985-1986.

החוקרים בחנו את דפוסי התזונה באמצעות שאלון תזונה תקף שהושלם בתחילת המחקר, לאחר 7 שנים ו-20 שנים ובחנו את הריכוזים בדם של חומצה פולית, ויטמין B6 וויטמין B12 בתחילת המחקר, לאחר 7 שנים ולאחר 15 שנים. הם זיהו מקרים של תסמונת מטבולית על-בסיס בדיקות מעבדה ודיווח עצמי על טיפול תרופתי.

מהנתונים עולה כי במהלך 30 שנות המעקב זוהו 1,240 מקרים של תסמונת מטבולית. לאחר תקנון לערפלנים אפשריים, שיעורי היארעות תסמונת מטבולית היו נמוכים יותר משמעותית באלו בחמישון העליון לעומת התחתון של צריכת וויטמין B: חומצה פולית (יחס סיכון של 0.39, p<0.001), וויטמין B6 (יחס סיכון של 0.61, p=0.002) וויטמין B12 (יחס סיכון של 0.74, p=0.008).

בדומה, היארעות תסמונת מטבולית הייתה נמוכה יותר משמעותית באלו עם ריכוזים גבוהים יותר לעומת ריכוזים נמוכים יותר בדם של וויטמין B: חומצה פולית (יחס סיכון של 0.23, p<0.001), וויטמין B6 (יחס סיכון של 0.48, p<0.001) וויטמין B12 (יחס סיכון של 0.70, p=0.01).

ממצאי המחקר עולים בקנה אחד עם תוצאות מחקר מקרה-ביקורת שדיווחו על ריכוזים נמוכים יותר בדם של וויטמין B6 בחולים מניגריה עם תסמונת מטבולית ומחקרי חתך שהצביעו על קשרים הפוכים בין ריכוזי חומצה פולית, וויטמין B6 וויטמין B12 ובין שיעורי הימצאות תסמונת מטבולית באוכלוסיות שונות.

JAMA Network Open, Jan 2023

לידיעה ב-Healio

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

אוטמים מוחיים בטריטוריות מרובות, טיפול נוגד קרישה והישנות לאחר שבץ קריפטוגני: ניתוח תת־קבוצה של מחקר ARCADIA

אוטמים מוחיים בטריטוריות מרובות, טיפול נוגד קרישה והישנות לאחר שבץ קריפטוגני: ניתוח תת־קבוצה של מחקר ARCADIA

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|10/09/2026

שבץ קריפטוגני (שבץ ממקור לא ידוע) הוא אתגר טיפולי משמעותי. כאשר בבדיקות הדמיה (כמו MRI) מזוהים אוטמים (מוחיים) ביותר מטריטוריה כלי דם אחת, הדבר מעלה חשד סביר למקור תסחיפי מהלב (Cardioembolism)

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

לאחרונה פורסמו הנחיות חדשות ע״י האיגוד האירופאי לחקר וטיפול בהשמנה וע״י האיגוד האמריקאי לסוכרת, אשר מדייקות את הטיפול במחלת ההשמנה באופן נרחב יותר מהפחתת משקל, וזאת על סמך העדויות המחקריות שהצטברו עד תחילת 2026

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

מקור: לימור בן חיים דיאטנית קלינית
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

כמחצית מהמטופלים בטיפולים אינקרטינים יחוו תופעות לוואי במערכת העיכול, העלולות להשפיע על איכות החיים, ולקראת ארוחות החג ייתכן שהאתגר יהיה משמעותי אף יותר.

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן