סיכון גבוה להתאבדות לאחר ניסיון ההתאבדות הכושל הראשון (American Journal of Psyciatry)

מאת נעה גינזבורג, B.Sc

באופן לא מפתיע, ניסיון התאבדות בעבר מעלה את הסיכון לתמותה מהתאבדות בהמשך; נראה עם זאת שמדובר בגורם סיכון חמור מאוד במיוחד  – מחקר עוקבה חדש מצא כי רב מקרי ההתאבדות מתקיימים בשנה שלאחר נסיון ההתאבדות הראשון, והסיכון אף גבוה יותר בגברים מבוגרים. ניתן להביא לירידה משמעותית בסיכון הזה באמצעות אשפוז לאחר נסיון ההתאבדות הראשון וכן באמצעות מעקב פסיכיאטרי מסודר.

בניגוד למחקרים אחרים שנערכו בעבר, החוקרים כאן כללו בעוקבה משתתפים שהגיעו לטיפול רפואי לאחר ניסיון ההתאבדות הראשון שלהם (הם כללו במחקר גם את אלו שמתו בעקבות הנסיון הזה).  הקבוצה שנבחנה היתה בת קרוב ל-1500 מטופלים ממינסוטה, שניסו להתאבד בין 1986-2007. במהלך התקופה הזו, כ-5% מהמשתתפים התאבדו (81 משתתפים). כמעט 60 אחוזים מהם מתו בנסיון הראשון (גילם הממוצע היה 33.2) ; למעלה מ-80% מהשורדים התאבדו בתוך כשנה מנסיון ההתאבדות הראשון (גיל ממוצע- 41.6). החוקרים מציינים ששיעורי התמותה הגבוהים ביותר בעת נסיון ההתאבדות הראשון היו בין הגילאים 25-44, או 65 ומעלה. בגברים, ככל שגיל המשתתפים עלה עלה גם הסיכון לתמותה מהתאבדות (12% מהגברים בין 45-64 ו-23% מהגברים בני 65 ומעלה ששרדו נסיון התאבדות ראשון הצליחו בסופו של דבר לממש זאת במהלך התקופה שנבחנה. אצל נשים מעל גיל 65 לא נרשמה תמותה בשל נסיון התאבדות נוסף).  בגברים צעירים יותר עלו ממצאים מדאיגים גם כן: כ-1 מ-10 גברים בני 15-24 התאבדו; 1 מ-9 גברים בני 24-44 מתו מהתאבדות. החוקרים מצאו כי קרוב ל-75% ממקרי ההתאבדות שצלחו בנסיון הראשון נעשו באמצעות כלי נשק חם .

לאשפוז לאחר ניסיון ההתאבדות (בין אם רפואי או באשפוז פסיכיאטרי) השפעה חיובית ניכרת על הסיכון לנסיון התאבדות ולתמותה בהמשך. כמו כן, לתכנון של טיפול פסיכיאטרי מוסדר ומעקב נראתה השפעה מגינה מפני נסיונות התאבדות נוספים ותמותה- מטופלים שזכו לטיפול פסיכיאטרי הראו סיכון נמוך ב-79% להתאבד בהשוואה לאלו שלא קיבלו טיפול. החוקרים מדגישים שמניעת התאבדות היא סוגיה חשובה בטיפול ובריאות הציבור וכי כמובן שעדיף להתחיל את הטיפול באוכלוסיה המועדת עוד לפני נסיון ההתאבדות הראשון; באופן מטריד מאד, הם מציינים כי קרוב ל-50% מהמתאבדים נפגשו עם רופא משפחה בחודש שקדם למותם מה שמעיד על צורך חריף בשיפור של שיתוף הפעולה בין הרפואה בקהילה לגורמים האחראים על בריאות הנפש.

Am J Psychiatry.Published online August 13, 2016.Abstract

לדיווח במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

כיצד לדבר עם מטופלים על התחלת טיפול בנוגדי דיכאון? (The Pharmaceutical Journal, CME)

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|06/10/2024

כיצד לדבר עם מטופלים על התחלת טיפול בנוגדי דיכאון? כתבה שפורסמה בעת האחרונה ב- The Pharmaceutical Journal ניסתה לסייע לרוקחים ורוקחות בהתמודדות עם שאלה זו. האזינו כעת למגזין המשולב של הג’ורנאל מס’ 4, תחום רוקחות

תופעות לוואי פסיכיאטריות הקשורות לתרופות מקבוצת GLP-1 Receptor Agonists (מתוך International Journal of Clinical Pharmacy)

תופעות לוואי פסיכיאטריות הקשורות לתרופות מקבוצת GLP-1 Receptor Agonists (מתוך International Journal of Clinical Pharmacy)

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|01/08/2024

מגזין הג’ורנאל קלאב המשולב מס’ 2: אגוניסטים לקולטן פפטיד 1 דמוי גלוּקָגון (GLP-1 Receptor Agonists) התבלטו בִּזכות יכולתם לווסת את רמות הסוכר בדם ובמקביל לגרום לירידה במשקל. לצד היתרונות הטיפוליים, הועלו חששות לגבי תופעות לוואי פסיכיאטריות אפשריות הקשורות לתרופות אלה. סקירה זו International Journal of Clinical Pharmacy בוחנת את הנושא.

זמן מסך ושכיחות דכאון בקרב בני נוער (JAMA Pediatrics)

זמן מסך ושכיחות דכאון בקרב בני נוער (JAMA Pediatrics)

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|06/03/2024

מחקרים מראים שעליה בזמן החשיפה למסכים (Screen Time) עשויה להביא לעליה בתסמיני דכאון. עם זאת, הקשר בין כל אחד מסוגי החשיפה השונים (נייד, טלוויזיה, מחשב ו/או וידאו) לבין דכאון אינו ברור דיו. כמו כן, טרם נחקרה ההשפעה המצטברת של החשיפה לאורך זמן. בשני פערים אלו עסק מחקרם של בוארס וקבוצתו, אשר פורסם ב-JAMA. ד”ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, משתף את המחקר ומוסיף מהערותיו.

בריאות המערכת הקרדיווסקולרית של האם לאחר לידה (JAMA, CME)

בריאות המערכת הקרדיווסקולרית של האם לאחר לידה (JAMA, CME)

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|29/02/2024

שיעורי תמותת האימהות בארה”ב זינקו והגיעו ל-1205 מקרי מוות בשנת 2021, נתון המצריך מענה דחוף וממוקד. הפערים בין קבוצות אתניות מדגישים את הצורך לטפל בבעיה זו בהקדם. כ-80% ממקרי המוות של יולדות אלה ניתנים למניעה, כאשר חלק משמעותי מהם מתרחש בתקופה שלאחר הלידה, דבר ההופך תקופה זו לתקופה חשובה ומרכזית לניטור ולשיפור בריאות האם. מאמר זה, שפורסם ב-JAMA, מתעמק באופן מקיף בהערכה של בריאות הלב וכלי הדם (CVH), ובמכשולים המערכתיים שקיימים בטיפול באישה בתקופה שלאחר הלידה.

אבחון וניהול מחלות של אבי העורקים (מתוך ה-JAMA)

אבחון וניהול מחלות של אבי העורקים (מתוך ה-JAMA)

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|15/02/2024

שיעור התמותה בקרב מטופלים עם דיסקציה מסוג A של אבי העורקים, כלומר דיסקציה בשורש אבי העורקים ובאבי העורקים העולה, עומד על כ-57% אם לא עוברים ניתוח חירום ועד 25% בחולים שעוברים ניתוח חירום.
במאמר זה מובאת סקירה של הנחיות הקולג’ האמריקני לקרדיולוגיה ואיגוד הלב האמריקני המתייחסות לדיסקציה של אבי העורקים החזי והבטני, למחלות גנטיות של אבי העורקים, למחלת כלי דם פריפריים, לבעיות הקשורות למסתם אאורטלי דו צניפי ולתסמונת טרנר. ההמלצות, שפורסמו ב-JAMA, נוגעות למפרצות המערבות את שורש אבי העורקים ו/או אבי העורקים העולה.

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן