השוואה בין טיפול רציף בנזעי חשמל וטיפול תרופתי במניעת הישנות דיכאון (Arch Gen Psychiatry )

מחקר חדש שפורסם ב-Archives of General Psychiatry, מצא כי טיפול בנזעי חשמל (ECT Electroconvulsive Therapy) דומים ביעילותו לטיפול תרופתי במניעת הישנות דיכאון, אך לשני הטיפולים יעילות מוגבלת.

למרות שטיפול בנזעי חשמל הינו יעיל מאוד כטיפול אקוטי בדיכאון מג’ורי, ECT משמש גם כטיפול מתמשך למניעת הישנות (Continuation Electroconvulsive Therapy C-ECT).

החוקרים ערכו מחקר בן שני שלבים, שכלל 531 חולים עם הפרעת דיכאון מג’ורי ראשונית.

בשלב הראשון, ניתן טיפול בילטארלי בנזעי חשמל, 3 פעמים בשבוע, לכל הנבדקים, עד שהמחלה נכנסה להפוגה. בשלב השני, חולים ששמרו על הפוגה של לפחות שבוע, חולקו באקראי לטיפול C-ECT או טיפול משולב שכלל Nortriptyline ו-Lithium.

ECT ניתן כל שבוע למשך 4 שבועות, כל שבוע שני למשך 8 שבועות, וכל חודש למשך חודשיים.

שיעורי ההישנות עמדו על 37.1% בעקבות C-ECT, ו-31.6% בעקבות טיפול תרופתי. בשתי הזרועות, 46.1% ו-46.3% מהחולים נותרו בהפוגה, בהתאמה. 16.8% ו-22.1% מהחולים נשרו, בהתאמה.

נבדקים בשתי הקבוצות שנותרו בהפוגה, זכו לשיפורים דומים ביכולות הקוגניטיביות במהלך המחקר, כפי שנקבע לפי MMSE Modified.

החוקרים מדגישים כי שיעורי ההישנות או הפסקת הטיפול לאחר ECT מוצלח נותרו גבוהים ברמה לא-מקובלת, עם הטיפולים הסטנדרטים. עם זאת, הם מזהירים כי העובדה שהחוקרים לא מצאו הבדלים משמעותיים בין הקבוצות, אינה מעידה על כך שהתוצאות בשתי הקבוצות דומות. במקום זאת, עצתם היא לקבוע את אפשרות הטיפול על-סמך שיקול דעת באשר לנסבלות הטיפול בחולה האינדיבידואלי, והעדפות המטופל.

החוקרים מקווים שמחקרים נוספים ימצאו ביומרקרים שיאפשרו לנבא אילו חולים יגיבו טוב יותר לאחד מהטיפולים. בנוסף, הם מעלים את האפשרות ששילוב טיפול C-ECT עם טיפול תרופתי, עשויה להביא לשיעורי הפוגה גבוהים יותר.

Arch Gen Psychiatry 2006;63:1337-1344.

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

כיצד לדבר עם מטופלים על התחלת טיפול בנוגדי דיכאון? (The Pharmaceutical Journal, CME)

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|06/10/2024

כיצד לדבר עם מטופלים על התחלת טיפול בנוגדי דיכאון? כתבה שפורסמה בעת האחרונה ב- The Pharmaceutical Journal ניסתה לסייע לרוקחים ורוקחות בהתמודדות עם שאלה זו. האזינו כעת למגזין המשולב של הג’ורנאל מס’ 4, תחום רוקחות

תופעות לוואי פסיכיאטריות הקשורות לתרופות מקבוצת GLP-1 Receptor Agonists (מתוך International Journal of Clinical Pharmacy)

תופעות לוואי פסיכיאטריות הקשורות לתרופות מקבוצת GLP-1 Receptor Agonists (מתוך International Journal of Clinical Pharmacy)

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|01/08/2024

מגזין הג’ורנאל קלאב המשולב מס’ 2: אגוניסטים לקולטן פפטיד 1 דמוי גלוּקָגון (GLP-1 Receptor Agonists) התבלטו בִּזכות יכולתם לווסת את רמות הסוכר בדם ובמקביל לגרום לירידה במשקל. לצד היתרונות הטיפוליים, הועלו חששות לגבי תופעות לוואי פסיכיאטריות אפשריות הקשורות לתרופות אלה. סקירה זו International Journal of Clinical Pharmacy בוחנת את הנושא.

זמן מסך ושכיחות דכאון בקרב בני נוער (JAMA Pediatrics)

זמן מסך ושכיחות דכאון בקרב בני נוער (JAMA Pediatrics)

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|06/03/2024

מחקרים מראים שעליה בזמן החשיפה למסכים (Screen Time) עשויה להביא לעליה בתסמיני דכאון. עם זאת, הקשר בין כל אחד מסוגי החשיפה השונים (נייד, טלוויזיה, מחשב ו/או וידאו) לבין דכאון אינו ברור דיו. כמו כן, טרם נחקרה ההשפעה המצטברת של החשיפה לאורך זמן. בשני פערים אלו עסק מחקרם של בוארס וקבוצתו, אשר פורסם ב-JAMA. ד”ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, משתף את המחקר ומוסיף מהערותיו.

בריאות המערכת הקרדיווסקולרית של האם לאחר לידה (JAMA, CME)

בריאות המערכת הקרדיווסקולרית של האם לאחר לידה (JAMA, CME)

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|29/02/2024

שיעורי תמותת האימהות בארה”ב זינקו והגיעו ל-1205 מקרי מוות בשנת 2021, נתון המצריך מענה דחוף וממוקד. הפערים בין קבוצות אתניות מדגישים את הצורך לטפל בבעיה זו בהקדם. כ-80% ממקרי המוות של יולדות אלה ניתנים למניעה, כאשר חלק משמעותי מהם מתרחש בתקופה שלאחר הלידה, דבר ההופך תקופה זו לתקופה חשובה ומרכזית לניטור ולשיפור בריאות האם. מאמר זה, שפורסם ב-JAMA, מתעמק באופן מקיף בהערכה של בריאות הלב וכלי הדם (CVH), ובמכשולים המערכתיים שקיימים בטיפול באישה בתקופה שלאחר הלידה.

אבחון וניהול מחלות של אבי העורקים (מתוך ה-JAMA)

אבחון וניהול מחלות של אבי העורקים (מתוך ה-JAMA)

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|15/02/2024

שיעור התמותה בקרב מטופלים עם דיסקציה מסוג A של אבי העורקים, כלומר דיסקציה בשורש אבי העורקים ובאבי העורקים העולה, עומד על כ-57% אם לא עוברים ניתוח חירום ועד 25% בחולים שעוברים ניתוח חירום.
במאמר זה מובאת סקירה של הנחיות הקולג’ האמריקני לקרדיולוגיה ואיגוד הלב האמריקני המתייחסות לדיסקציה של אבי העורקים החזי והבטני, למחלות גנטיות של אבי העורקים, למחלת כלי דם פריפריים, לבעיות הקשורות למסתם אאורטלי דו צניפי ולתסמונת טרנר. ההמלצות, שפורסמו ב-JAMA, נוגעות למפרצות המערבות את שורש אבי העורקים ו/או אבי העורקים העולה.

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן