מצב סוציו-אקונומי נמוך הינו גורם סיכון לאשפוזים חוזרים ותמותה של חולי אי-ספיקת לב (J Am Heart Assoc)

במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the American Heart Association מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי רמת הכנסה ורמת השכלה נמוכות בקרב חולים מאושפזים עם אי-ספיקת לב ומקטע פליטה ירוד של חדר שמאל מלוות בסיכון מוגבר לאשפוזים חוזרים עקב אי-ספיקת לב ותמותה.

החוקרים השלימו מחקר רב-מרכזי, מבוסס-קהילה, שכלל 728 חולים ממדגם Atherosclerosis Risk in Communities, אשר אושפזו בשל אי-ספיקת לב עם מקטע פליטה נמוך מ-50% במטרה לבחון את הקשר בין המצב הסוציו-אקונומי ובין הסיכון לאשפוז חוזר עקב אי-ספיקת לב ותמותה מכל-סיבה. עוד בחנו החוקרים את הקשר בין המצב הסוציו-אקונומי ובין טיפול תרופתי בהתאם להנחיות בעת השחרור מבית החולים.

לאורך חציון המעקב של 3.2 שנים, שיעור האשפוזים החוזרים עקב אי-ספיקת לב עמד על 58.7% ושיעורי התמותה עמדו על 74%.

מהנתונים עולה הן רמת הכנסה נמוכה והן רמת השכלה נמוכה נקשרו עם סיכון מוגבר לתמותה ואשפוזים חוזרים. בקרב משתתפים עם הכנסה נמוכה מ-12,000 דולרים תועד סיכון מוגבר לתמותה (יחס סיכון של 1.52, רווח בר-סמך 95% של 1.14-2.04) וסיכון מוגבר לאשפוזים חוזרים (יחס סיכון של 1.45, רווח בר-סמך 95% של 1.04-2.03), בהשוואה למשתתפים עם הכנסה גבוהה מ-50,000 דולרים.

בקרב חולים עם רמת השכלה נמוכה מהשכלה תיכונית תועד סיכון מוגבר לתמותה (יחס סיכון של 1.27, רווח בר-סמך 95% של 1.01-1.59) ואשפוזים חוזרים (יחס סיכון של 1.62, רווח בר-סמך 95% של 1.24-2.12) בהשוואה לאלו עם השכלה תיכונית.

מהערכת רמת השכונה עלה כי באזורי מגורים ברמה הנמוכה ביותר תועד סיכון מוגבר לאשפוז חוזר (יחס סיכון של 1.69, רווח בר-סמך 95% של 1.11-2.58), אך לא תועד סיכון מוגבר לתמותה.

מהנתונים עולה כי שיעור הטיפולים התרופתיים האופטימאליים לפי ההנחיות עמד על 5.5% ושיעור הטיפול התרופתי המקובל עמד על 54.4%, אך לא תוארו הבדלים משמעותיים לפי מצב סוציו-אקונומי.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים כי הן המצב הסוציו-אקונומי של החולה והן המצב הסוציו-אקונומי של שכונת המגורים עשויים להשפיע על הפרוגנוזה של חולי אי-ספיקת לב עם מקטע פליטה ירוד.

 

J Am Heart Assoc, October 2022

 

לידיעה ב-Healio

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

אוטמים מוחיים בטריטוריות מרובות, טיפול נוגד קרישה והישנות לאחר שבץ קריפטוגני: ניתוח תת־קבוצה של מחקר ARCADIA

אוטמים מוחיים בטריטוריות מרובות, טיפול נוגד קרישה והישנות לאחר שבץ קריפטוגני: ניתוח תת־קבוצה של מחקר ARCADIA

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|10/09/2026

שבץ קריפטוגני (שבץ ממקור לא ידוע) הוא אתגר טיפולי משמעותי. כאשר בבדיקות הדמיה (כמו MRI) מזוהים אוטמים (מוחיים) ביותר מטריטוריה כלי דם אחת, הדבר מעלה חשד סביר למקור תסחיפי מהלב (Cardioembolism)

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

לאחרונה פורסמו הנחיות חדשות ע״י האיגוד האירופאי לחקר וטיפול בהשמנה וע״י האיגוד האמריקאי לסוכרת, אשר מדייקות את הטיפול במחלת ההשמנה באופן נרחב יותר מהפחתת משקל, וזאת על סמך העדויות המחקריות שהצטברו עד תחילת 2026

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

מקור: לימור בן חיים דיאטנית קלינית
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

כמחצית מהמטופלים בטיפולים אינקרטינים יחוו תופעות לוואי במערכת העיכול, העלולות להשפיע על איכות החיים, ולקראת ארוחות החג ייתכן שהאתגר יהיה משמעותי אף יותר.

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן