תועלת יוצאת דופן לטיפול ב-Spironolactone בתת-קבוצה של חולים עם אי-ספיקת לב ומקטע פליטה שמור (JACC Heart Fail)

מתוצאות מחקר TOPCAT (Treatment of Preserved Cardiac Function Heart Failure with an Aldosterone Antagonist Trial) שפורסמו בכתב העת JACC: Heart Failure עולה כי ישנה תת-קבוצה של חולים עם אי-ספיקת לב ומקטע פליטה שמור של חדר שמאל בהם ישנה תועלת יוצאת דופן לטיפול תרופתי ב-Spironolactone (אלדקטון).

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים זיהו תתי-קבוצות ייחודיות של חולים עם אי-ספיקת לב ומקטע פליטה שמור של חדר שמאל. כעת הם ביקשו לבחון אם בין הקבוצות השונות בפנוטיפ הקליני קיימים גם הבדלים בפרופיל הסמנים, מבנה ותפקוד הלב וכלי הדם ובתגובה לטיפול ב-Spironolactone.

החוקרים זיהו שלוש קבוצות חולי אי-ספיקת לב עם מקטע פליטה שמור של חדר שמאל, אשר הדגימו פנוטיפ קליני שונה:

·       קבוצה I: משתתפים צעירים יותר (גיל ממוצע של 61 שנים), עם תסמינים קלים יותר וגיאומטריה תקינה של חדר שמאל (1,214 משתתפים).

·       קבוצה II: משתתפים מבוגרים יותר (גיל ממוצע של 77 שנים), עם רימודלינג קונצנטרי של חדר שמאל ופרפור פרוזדורים (1,329 משתתפים).

·       קבוצה III: משתתפים בגיל ביניים (גיל ממוצע של 66 שנים) עם ליקוי תפקודי חמור יותר, השמנה, סוכרת, מחלת כליות כרונית, היפרטרופיה קונצנטרית של חדר שמאל (899 משתתפים).

בקרב חולים עם הפנוטיפ הראשון תועד הסיכון הנמוך ביותר למשלב תמותה קרדיווסקולארית, אשפוז עקב אי-ספיקת לב והחייאה עקב דום לב, בהשוואה לאלו עם הפנוטיפ השני (יחס סיכון של 2.17, רווח בר-סמך 95% של 1.76-2.68) ואלו עם הפנוטיפ השלישי (יחס סיכון של 3.44, רווח בר-סמך 95% של 2.79-4.24).

רק בקרב חולים עם הפנוטיפ השלישי תועדה תועלת לטיפול ב-Spironolactone, בהשוואה לפלסבו, בכל הנוגע לתוצא הסיום העיקרי של המחקר (יחס סיכון של 0.75, רווח בר-סמך 95% של 0.59-0.95). בקרב חולים עם שני הפנוטיפים האחרים לא תועדה ירידה משמעותית בשיעור האירועים הללו.

ממצאים אלו מרמזים כי קיימים מנגנונים שונים לאי-ספיקת לב עם מקטע פליטה שמור של חדר שמאל ובקבוצות שונות ייתכנו הבדלים בתועלת של טיפולים תרופתיים שונים. החוקרים מאמינים כי ממצאים אלו עשויים לסייע בזיהוי תת-קבוצה של חולים עם אי-ספיקת לב עם מקטע פליטה שמור בהם תתכן תועלת ייחודית לטיפול ב-Spironolactone.

JACC Heart Fail 2020

לידיעה ב-MedPage Today

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

שכיחות ומשמעות פרוגנוסטית של פגיעה או אוטם מיוקרדיאלי סביב ניתוחים לא־לבביים גדולים בקשישים

שכיחות ומשמעות פרוגנוסטית של פגיעה או אוטם מיוקרדיאלי סביב ניתוחים לא־לבביים גדולים בקשישים

מקור: Age and Ageing
פרופ' אלי מזרחי
פרופ' אלי מזרחי
אין תגובות|18/05/2026

מחקר רב־מרכזי חדש שבחן את השכיחות ואת המשמעות הקלינית של פגיעה או אוטם מיוקרדיאלי סביב ניתוחים לא־לבבי  (Perioperative Myocardial Injury/Infarction  – PMI) בקרב מטופלים מבוגרים העוברים ניתוחים גדולים

הערך של קריטריוני EEG ממאירים ספורים לעומת מרובים להפחתת חוסר הוודאות הפרוגנוסטי במטופלים השרויים בתרדמת לאחר דום לב

הערך של קריטריוני EEG ממאירים ספורים לעומת מרובים להפחתת חוסר הוודאות הפרוגנוסטי במטופלים השרויים בתרדמת לאחר דום לב

מקור: Neurology
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|13/05/2026

מחקר זה נועד לבחון אם נוכחות של כמה קריטריונים ממאירים במקביל משפרת את הדיוק בניבוי תוצאות נוירולוגיות גרועות ומפחיתה את חוסר הוודאות

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן