Dapagliflozin ותוצאים כלייתיים במטופלים עם אי ספיקת לב עם מקטע פליטה שמור או ירוד במקצת – תת אנליזה של מחקר ה-DELIVER, מחקר אקראי רנדומלי (JAMA Cardiol)

תת אנליזה של מחקר ה-DELIVER הראתה שטיפול ב-Dapagliflozin (פורסיגה) הפחית את הסיכון לתמותה קרדיווסקולרית ואירועי אי ספיקת לב בצורה דומה בכל ערכי התפקוד הכלייתי הבסיסי והאט את קצב הירידה בתפקוד הכלייתי לעומת פלסבו, במטופלים עם אי ספיקת לב ומקטע פליטה שמור או ירוד במקצת.

ברקע מסבירים החוקרים כי טיפול בתרופות ממשפחת מעכבי ה- Sodium-glucose cotransporter 2 (SGLT2) מפחית אירועי אי ספיקת לב ומאט את התקדמות מחלת כליות במטופלים עם אי ספיקת לב כרונית ומקטע פליטה ירוד של חדר שמאל.

מטרת המחקר הייתה לברר מה ההשפעה של טיפול ב-dapagliflozin על תוצאים קרדיווסקולריים וכלייתיים וההשפעה של נוכחות מחלת כליות במטופלים עם אי ספיקת לב ומקטע פליטה שמור או ירוד במקצת, שהשתתפו במחקר ה- Dapagliflozin Evaluation to Improve the Lives of Patients with Preserved Ejection Fraction Heart Failure (DELIVER).

בוצעה אנליזה שהוגדרה מראש של תוצאות מחקר ה-DELIVER. מדובר במחקר בינלאומי, רב מרכזי שכלל מטופלים עם מקטע פליטה של 40% ומעלה ו-GFR מוערך (eGFR) של 25 mL/min/1.73 m או גבוה יותר. המטופלים חולקו לקבוצת הטיפול ב-dapagliflozin  במינון 10 מ”ג מול קבוצת פלסבו.

נבדקה השפעת נוכחות מחלת כליות בבסיס על האפקט של הטיפול על התוצא העיקרי (תמותה קרדיווסקולרית או החמרת אי ספיקת לב). בנוסף נבדקו השפעת הטיפול על שיפוע ה-eGFR ומשלב של תוצאים כלייתיים (ירידה ראשונה ב-eGFR של 50% או יותר מהבסיס, ירידה ראשונה של eGFR  לפחות מ-15 mL/min/1.73 m2, מחלת כליות סופנית או תמותה מסיבה כלייתית).

מדידות של eGFR נמצאו עבור סך של 6262 מטופלים, גיל ממוצע 72 (SD 10), 56% גברים, הערך הממוצע היה 61mL/min/1.73 m2.  כ-49% מהמטופלים היו עם eGFR  של מתחת ל-  60 mL/min/1.73 m2.

ההשפעה של dapagliflozin על התוצא העיקרי לא הושפעה מערך ה-eGFR בבסיס.

(eGFR ≥60 mL/min/1.73 m2: hazard ratio [HR], 0.84; 95% CI, 0.70-1.00; eGFR 45-<60 mL/min/1.73 m2: HR, 0.68; 95% CI, 0.54-0.87; eGFR <45 mL/min/1.73 m2: HR, 0.93; 95% CI, 0.76-1.14; P for interaction = .16)

 במעקב ממוצע 2.3 שנים (IQR 1.7-2.8), ההיארעות של משלב התוצאים הכלייתיים היתה נמוכה (1.1 ל-100 שנות מטופל) וללא השפעה של הטיפול ב-dapagliflozin על היארעות התוצאים (HR, 1.08; 95% CI, 0.79-1.49). עם זאת, הטיפול ב-dapagliflozin האט את הירידה ב-eGFR מערך הבסיס (difference, 0.5; 95% CI, 0.1-0.9 mL/min/1.73 m2 per year; P = .01) ומהחודש הראשון לחודש ה-36 (difference, 1.4; 95% CI, 1.0-1.8mL/min/1.73 m2 per year; P < .001).

תוצאות התת אנליזה הנ”ל מראות שהתפקוד הכלייתי הבסיסי לא השפיע על יתרונות הטיפול ב-dapagliflozin במטופלים עם אי ספיקת לב ומקטע פליטה שמור או ירוד במקצת. הטיפול ב-dapagliflozin לא הפחית משמעותית את תדירות התוצאים הכלייתיים, אך סך כל האירועים בשתי הקבוצות היה נמוך. עם זאת, הטיפול ב-dapagliflozin האט את קצב הירידה ב-eGFR בהשוואה לפלסבו.

 

JAMA Cardiol, November 2, 2022

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

מפגש אחד או שניים? מטה־אנליזה של נפרוליתוטומיה מלעורית דו־צדדית בשלבים באותו מפגש

מפגש אחד או שניים? מטה־אנליזה של נפרוליתוטומיה מלעורית דו־צדדית בשלבים באותו מפגש

מקור: J Endourol
פרופ' אלכסנדר גרינשטיין
פרופ' אלכסנדר גרינשטיין
אין תגובות|15/03/2026

קיימת אוכלוסייה של חולים עם אבנים דו־צדדית גדולות הזקוקה לטיפול מילעורי בשתי הכליות. השאלה היא האם רצוי לבצע את הטיפול בשתי הכליות באותו מועד או לטפל בכליה אחת ולאחר החלמה לבצע את הטיפול בכליה השנייה?

הקשר בין אבנים בכליות לסיכון עתידי לסרטן אורותל בדרכי השתן העליונות; סקירה שיטתית ומטה־אנליזה

הקשר בין אבנים בכליות לסיכון עתידי לסרטן אורותל בדרכי השתן העליונות; סקירה שיטתית ומטה־אנליזה

מקור: UROLOGY
פרופ' אלכסנדר גרינשטיין
פרופ' אלכסנדר גרינשטיין
אין תגובות|20/01/2026

אבנים במערכת השתן הן תופעה שכיחה במיוחד באקלים חם כמו בישראל, והמאמר המוצג סקר את הקשר של שאת אפיתל המעבר ומחלת אבנים בדרכי השתן העליונות

השפעת אמפגליפלוזין (ג’ארדיאנס) על תוצאים כלייתיים: מטא־אנליזה ברמת המטופל

השפעת אמפגליפלוזין (ג’ארדיאנס) על תוצאים כלייתיים: מטא־אנליזה ברמת המטופל

מקור: Lancet Diabetes and Endocrinology
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|28/12/2025

החוקרים מדווחים כי אמפגליפלוזין (ג’ארדיאנס) הפחית באופן מובהק את הסיכון לפגיעה כלייתית אקוטית, להחמרת CKD ולאי־ספיקת כליות סופנית – ללא תלות ברקע הסוכרתי, נוכחות אי־ספיקת לב, דרגת האלבומינוריה או בשיעור הירידה הראשונית ב־eGFR

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן