דוח של ה-WHO מראה עליה בעמידות לטיפול אנטיביוטי

מידע גלובלי חדש על עמידות לטיפול אנטיביוטי מראה עליה ברמות העמידות של פתוגנים הגורמים לזיהומים משמעותיים, עם שיעורי עמידות גבוהים יותר במדינות עם הכנסה בינונית ונמוכה.

הנתונים מדוח ה-GLASS לשנת 2022 (Global Antimicrobial Resistance and Use Surveillance System) שפורסם על ידי ה-World Health Organization (WHO), כוללים נתוני עמידות שנאספו מ-87 מדינות בשנת 2020. המדינות המשתתפות אספו ודווחו על נתונים אודות פתוגנים נבחרים של 4 סוגי זיהומים – בקטרמיה, זיהומים בדרכי השתן, זיהומים גסטרואינטסטינליים וזיהומים גניטליים.

נתונים אלו מראים רמות גבוהות של עמידות לאנטיביוטיקות המשמשות לטיפול בבקטרמיות הנגרמות על ידי Acinetobacter spp. (מעל 56%) ו- Klebsiella pneumoniae (מעל 57%). שני פתוגנים אלו אחראיים ליותר מ-20% מהבקטרמיות שדווחו ל-GLASS.

עמידות לזיהומים שכיחים יותר נמצאת בעליה גם כן. יותר מ-20% מזני ה- Escherichia coli, הגורמים העיקריים לזיהומים בדרכי השתן, היו עמידים לטיפול האנטיביוטי המשמש כקו ראשון וקו שני. בנוסף, 60% מזיהומי הגונוראה היו עמידים ל-ciprofloxacin.

בהשוואה לנתונים משנים קודמות מאז 2017, חלק מנתוני העמידות נשארו קבועים, אך נמצאה עליה של לפחות 15% בעמידות E.coli ל-Meropenem וצפלוספורינים מדור שלישי בבקטרמיה, עמידות סלמונלה ל-ciprofloxacin בבקטרמיה ועמידות גונוראה ל-azithromycin.

סך הכל דווחו יותר מ-3 מיליון זיהומים חיידקיים ב-2020. שיעורי העמידויות היו גבוהים משמעותית במדינות עם הכנסה בינונית ונמוכה. הסיבה לשיעור העמידות הגבוה במדינות אלו אינה לגמרי ברורה. הכותבים מעריכים כי במדינות אלו איסוף הנתונים אינו מייצג את המצב האמיתי עקב מספר מעבדות נמוך יחסית וביצוע בדיקות עמידות רק בבתי חולים מסוימים. בנוסף תיתכן הטיה עקב בחירת המטופלים לביצוע הבדיקות – במדינות מתפתחות בתי החולים המבצעים את בדיקות העמידות מטפלים בחולים הקשים ביותר. אפשרות נוספת היא קושי במניעה ובקרת זיהומים במדינות אלו.

כותבי הדוח מדגישים את הצורך בנתונים מדוייקים יותר במדינות עם הכנסה בינונית ונמוכה, וישנה תכנית של ה-WHO לאיסוף נתונים אלו על ידי ביצוע סקרים לאומיים פרוספקטיביים במקביל לבניית מעבדות והגדלת כמות בדיקות העמידות המבוצעות.

דוח ה-GLASS של 2022 כלל לראשונה מידע אודות צריכת טיפול אנטיביוטי ברמה הלאומית, כולל שימוש בשיטת הסיווג AWaRE של ה-WHO  המחלקת טיפולים אנטיביוטיים ל-3 קבוצות – Access, Watch, Reserve.

27 מדינות דווחו נתונים אלו ומתוכן 65% עמדו ביעד ה-WHO של 60%  צריכת אנטיביוטיקות Access  – צרות טווח המשמשות כקו ראשון, לעומת טיפול אנטיביוטי רחב טווח המסכן בהתפתחות עמידויות (Watch) וטיפולים השמורים כמוצא אחרון לזיהומים עם מספר עמידויות (Reserve).

הכותבים מסכמים כי הדוח תומך בטענה שעמידות לטיפול אנטביוטי הינה איום על ביטחון הבריאות העולמי ונדרשת פעולה מתוכננת נרחבת על ידי ממשלות ובעלי עניין בחברה.

לכתבה ב-CIDRAP

לדוח ה-WHO המלא

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

אוטמים מוחיים בטריטוריות מרובות, טיפול נוגד קרישה והישנות לאחר שבץ קריפטוגני: ניתוח תת־קבוצה של מחקר ARCADIA

אוטמים מוחיים בטריטוריות מרובות, טיפול נוגד קרישה והישנות לאחר שבץ קריפטוגני: ניתוח תת־קבוצה של מחקר ARCADIA

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|10/09/2026

שבץ קריפטוגני (שבץ ממקור לא ידוע) הוא אתגר טיפולי משמעותי. כאשר בבדיקות הדמיה (כמו MRI) מזוהים אוטמים (מוחיים) ביותר מטריטוריה כלי דם אחת, הדבר מעלה חשד סביר למקור תסחיפי מהלב (Cardioembolism)

בחיפוש אחר הזהות המקצועית של הגריאטר

בחיפוש אחר הזהות המקצועית של הגריאטר

מקור: Journal of the American Geriatrics Society
פרופ' אלי מזרחי
פרופ' אלי מזרחי
אין תגובות|09/09/2026

למרות העלייה בצורך בשירותי גריאטריה עם הזדקנות האוכלוסייה, המקצוע עדיין סובל מנראות ומהכרה מוגבלות

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

לאחרונה פורסמו הנחיות חדשות ע״י האיגוד האירופאי לחקר וטיפול בהשמנה וע״י האיגוד האמריקאי לסוכרת, אשר מדייקות את הטיפול במחלת ההשמנה באופן נרחב יותר מהפחתת משקל, וזאת על סמך העדויות המחקריות שהצטברו עד תחילת 2026

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

מקור: לימור בן חיים דיאטנית קלינית
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

כמחצית מהמטופלים בטיפולים אינקרטינים יחוו תופעות לוואי במערכת העיכול, העלולות להשפיע על איכות החיים, ולקראת ארוחות החג ייתכן שהאתגר יהיה משמעותי אף יותר.

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן