טיפול אנטיביוטי פומי מהווה חלופה בטוחה לטיפול תוך-ורידי כנגד בקטרמיה (JAMA Netw Open)

טיפול אנטיביוטי פומי עשוי לשמש כחלופה בטוחה לטיפול אנטיביוטי תוך-ורידי ממושך, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open.

חולים המקבלים טיפול אנטיביוטי דרך הוריד מצויים בסיכון להתפתחות זיהום משני; כאשר טיפול אנטיביוטי פומי נחשב בטוח יותר. כעת החוקרים בחנו את הנתונים אודות 914 מבוגרים עם בקטרמיה ללא-סיבוכים משנית לחיידקי גראם שליליים אשר טופלו בארבעה בתי חולים בדנמרק בין 2018 ו-2021.

התוצאים של חולים שהחליפו לטיפול אנטיביוטי פומי בתוך ארבעה ימים לאחר תרבית דם חיובית נבחנו אל מול אלו שהמשיכו לקבל טיפול אנטיביוטי תוך-ורידי במשך לפחות חמישה ימים לאחר תרבית דם; המשתתפים בשתי הקבוצות קיבלו טיפול אנטיביוטי במשך 7-14 ימים. החוקרים העריכו את שיעורי התמותה לאורך 90 ימים.

מהנתונים עולה כי 14.3% מהחולים שקיבלו טיפול אנטיביוטי תוך-ורידי ממושך הלכו לעולמם, זאת בהשוואה ל-6.9% מהחולים בזרוע הטיפול האנטיביוטי הפומי. בניתוח לפי כוונה לטיפול, בחולים שחצו לטיפול אנטיביוטי פומי תועד סיכון נמוך ב-22% לתמותה בתוך 90 ימים מהתחלת הטיפול (סיכון יחסי של 0.78, רווח בר-סמך 95% של 0.60-1.10).

בניתוח לפי-פרוטוקול, בחולים שחצו לטיפול פומי תועד סיכון נמוך ב-1% לתמותה בתוך 90 ימים (סיכון יחסי של 0.99, רווח בר-סמך 95% של 0.70-1.40).

חולים שחצו לטיפול אנטיביוטי פומי היו צעירים יותר מאלו שהמשיכו לקבל טיפול אנטיביוטי תוך-ורידי (גיל חציוני של 73 לעומת 76 שנים, בהתאמה), עם פחות מחלות רקע (4 לעומת 5, בהתאמה) ובסיכון גבוה יותר לבקטרמיה של חיידקי גראם שליליים שנרכשה בקהילה (89.4% לעומת 80.9%, בהתאמה).

ממצאי המחקר מיעים כי התמותה על-רקע הפחתה מוקדמת של טיפול אנטיביוטי היא דומה לזו המיוחסת לטיפול אנטיביוטי תוך-ורידי ממושך בחולים עם בקטרמיה של חיידקי גראם שליליים ללא-סיבוכים.

JAMA Netw Open, Jan 23, 2024

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

בדיקה רקטלית היא “בדיקה גרועה לסרטן הערמונית” – מנתחים וארגוני צדקה מסכימים

בדיקה רקטלית היא “בדיקה גרועה לסרטן הערמונית” – מנתחים וארגוני צדקה מסכימים

מקור: Baus
פרופ' אלכסנדר גרינשטיין
פרופ' אלכסנדר גרינשטיין
אין תגובות|31/05/2026

רובנו חונכנו שבגברים ‘בדיקת האצבע’, בדיקה רקטלית של הערמונית, היא חלק ממערכת של גילוי מוקדם של סרטן הערמונית, אולם בשנים האחרונות ירדה בדיקה זו מחשיבותה

האם ניתן ליטול משככי כאבים במהלך ההיריון?

האם ניתן ליטול משככי כאבים במהלך ההיריון?

מקור: Human Reproduction Open, PLOS Medicine
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|27/05/2026

ניתוח נתוני עתק שבוצע באוניברסיטת בן־גוריון בנגב וכלל יותר מ־250,000 הריונות של מטופלות כללית מחוז דרום והמרכז הרפואי סורוקה לאורך שני עשורים, הוביל לשני מחקרים המעניקים תשובות חדשות על בטיחות השימוש באקמול ומשככי כאבים (NSAISs) במהלך ההיריון

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן