הערכת הבטיחות והיעילות של טיפול משולב ב-Varenicline ו-Bupropion במעשנים (JAMA)

במאמר שפורסם בכתב העת JAMA מדווחים חוקרים על ממצאי מחקר להערכת טיפול משולב ב-Varenicline (צ’מפיקס) ו-Bupropion (זיבן) להפסקת עישון, מהם עולה כי בהשוואה ל-Varenicline בלבד, הטיפול המשולב הביא להגדלת שיעורי הפסקת עישון אך לא ללא השפעה על על שיעורי ההימצאות הנקודתית של הפסקת עישון במשך שבעה ימים לאחר 12 ו-26 שבועות. עם זאת, לא תוארו הבדלים משמעותיים בשיעורי ההימצאות הנקודתית של גמילה מעישון במשך שבעה ימים או בשיעורי הפסקת עישון בין שתי קבוצות הטיפול.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי טיפול תרופתי משולב עשוי להביא להגדלת שיעורי הגמילה מעישון. במסגרת המחקר הנוכחי הם ביקשו לבחון את היעילות והבטיחות של Varenicline ו-Bupropion בשחרור-ממושך, בהשוואה לטיפול מונותרפי ב-Varenicline במעשני סיגריות.

מדובר במחקר רב-מרכזי, סמוי, אקראי ומבוקר-פלסבו עם תקופת טיפול בת 12 שבועות והמשך מעקב עד להשלמת 52 שבועות. המחקר נערך בין אוקטובר 2009 ועד אפריל 2013 בשלושה אתרי מחקר. 506 מבוגרים מעשנים חולקו באקראי ו-315 השלימו את תקופת המחקר (62%).

ההתערבות כללה 12 שבועות טיפול משולב ב-Varenicline ו-Bupropion בשחרור-ממושך או שילוב Varenicline עם פלסבו. התוצא העיקרי של המחקר היה שיעורי הגמילה לאחר 12 שבועות, שהוגדר כגמילה ממושכת (ללא עישון החל משבועיים לאחר תאריך היעד להפסקת עישון) או שיעורי הימצאות נקודתית של גמילה במשך שבעה ימים (ללא עישון במהלך שבעת הימים האחרונים). תוצאים משניים כללו שיעורי גמילה ממושכים ושיעורי הימצאות נקודתית של גמילה במשך שבעה ימים לאחר 26 ו-52 שבועות.

לאחר 12 שבועות, שיעורי גמילה ממושכת מעישון עמדו על 53.0% מהמטופלים בקבוצת הטיפול המשולב, עם שיעורי הימצאות נקודתית של גמילה מעישון במשך שבעה ימים של 56.2%, בהשוואה לשיעורים של 43.2% ו-48.6% בקרב מטופלים ב-Varenicline בלבד (יחס סיכויים של 1.43, p=0.03 ויחס סיכויים של 1.36, p=0.09, בהתאמה). לאחר 26 שבועות, 36.6% מהמטופלים בקבוצת הטיפול המשולב השיגו את יעד גמילה ממושכת מעישון ו-38.2% השיגו את יעד הימצאות נקודתית של גמילה מעישון במשך שבעה ימים, זאת בהשוואה ל-27.6% ו-31.9% מהמטופלים ב-Varenicline בלבד (יחס סיכויים של 1.52, p=0.03 ויחס סיכויים של 1.32, p=0.14, בהתאמה). לאחר 52 שבועות, שיעורי גמילה ממושכת עמדו על 30.9% ושיעורי הימצאות נקודתית של גמילה במשך שבעה ימים עמדו על 36.6% בקבוצת הטיפול המשולב, לעומת שיעורים של 24.5% ו-29.2% עם טיפול מונותרפי ב-Varenicline (יחס סיכויים של 1.39, p=0.11 ויחס סיכויים של 1.40, p=0.08, בהתאמה).

משתתפים בקבוצת הטיפול המשולב דיווחו על שכיחות גבוהה יותר של תסמיני חרדה (7.2% לעומת 3.1%, p=0.04) ודיכאון (3.6% לעומת 0.8%, p=0.03).

באנליזה שהתמקדה במעשנים כבדים (מעל 20 סיגריות ביום) נמצא שהטיפול המשולב השיג שיעורי גמילה גדולים יותר פי 2.26 , והמימצא היה גם מובהק סטטיסטי.

החוקרים מסכמים וכותבים כי מהנתונים עולה כי בקרב מעשני סיגריות, שילוב טיפול ב-Varenicline ו-Bupropion, בהשוואה לטיפול ב-Varenicline בלבד, הביא לעליה מובהקת בהימנעות ממושכת מעישון סיגריות, אך לא בשיעורי הימצאות נקודתית במשך שבעה ימים לאחר 12 ו-26 שבועות; לא תוארו הבדלים מובהקים בתוצאות לאחר 52 שבועות בכלל המשתתפים, אך כאמור כן נמצא יתרון מובהק לשילוב שתי התרופות בקרב מעשנים כבדים.

החוקרים קוראים להשלים מחקרים נוספים במטרה לקבוע את מקומו של הטיפול המשולב בהפסקת עישון.

JAMA. 2014;311(2):155-163

הערת מערכת: לאחרונה פורסם מחקר נוסף שגם הצביע על יעילות השילוב. ראו בקישור זה .

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

Clonidine כמונותרפיה לתסמונת גמילה מאופיואידים בילודים (Pediatrics)

Clonidine כמונותרפיה לתסמונת גמילה מאופיואידים בילודים (Pediatrics)

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|10/11/2024

מחקר אקראי חדש השווה את היעילות של Clonidine, אלפא-2 אגוניסט, בטיפול בתסמונת גמילה מאופיואידים בילודים (NOWS) במחקר שפורסם ב-Pediatrics. ד”ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה, משתף את המחקר ומוסיף מהערותיו.

סיגריות אלקטרוניות ואידוי באוכלוסייה הפדיאטרית (PEDIATRICS)

סיגריות אלקטרוניות ואידוי באוכלוסייה הפדיאטרית (PEDIATRICS)

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|01/08/2024

מגזין הג’ורנאל קלאב המשולב מס’ 2: מוצרי סיגריות אלקטרוניות ואידוי הוצגו בפעם הראשונה בארצות הברית סביב שנת 2007, וצברו פופולריות במהירות. ב-2018, פורסמה אזהרה רשמית בארצות הברית אודות השימוש בסיגריות אלקטרוניות באוכלוסייה הפדיאטרית, וצוין כי סיגריות אלקטרוניות הפכו למוצר הטבק הנפוץ ביותר בשימוש בקרב צעירים בארצות הברית. במגזין זה אנחנו משתפים סיכום של סקירה שפורסמה ב-Pediatrics, שסקרה את האבולוציה של סיגריות אלקטרוניות ואידוי באוכלוסייה הפדיאטרית.

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן