מבוגרים בני 65 לפחות הם כמחצית מהאנשים החיים עם מחלת כליות כרונית (CKD) בארצות הברית ויותר מ־60% מהסובלים מאי־ספיקת כליות. מדובר באוכלוסייה הטרוגנית המתאפיינת בריבוי מחלות, בליקויים קוגניטיביים ותפקודיים, בצרכים משתנים של תמיכה חברתית ובהעדפות טיפול שונות. גורמים אלה אינם מקבלים מענה מספק במודלים נפרולוגים המתמקדים במחלה, ועלולים לתרום לשימוש מוגבר בשירותי בריאות, לפגיעה תפקודית ולירידה באיכות החיים.
שיטות
מדובר במאמר מערכת (Editorial) ולא במחקר מקורי, ולכן לא בוצעו גיוס מטופלים, התערבות או ניתוח סטטיסטי חדש. המחברת סוקרת את הספרות בתחום הנפרולוגיה הגריאטרית ומציגה את האתגרים בשלושה רבדים: המטופל, קבלת ההחלטות הקלינית ומערכת הבריאות. בנוסף מוצג סדר יום מחקרי המבוסס, בין היתר, על מחקר Delphi בקרב מומחים. תחומי המחקר המרכזיים שזוהו כוללים קבלת החלטות לגבי טיפול באי־ספיקת כליות, איכות חיים וטיפול פליאטיבי, שבריריות ותפקוד, התאמת טיפולים לצורכי מבוגרים ותמיכה במטפלים ובמערכת החברתית.
תוצאות
הספרות מצביעה על פער משמעותי בין מורכבותם של המטופלים המבוגרים לבין ההנחיות הקליניות הקיימות. מטופלים רבים נותנים עדיפות לאיכות חיים, עצמאות והפחתת תסמינים על פני יעדים מסורתיים כגון הישרדות או מדדים ביוכימיים. בהיעדר הנחיות מותאמות עלולים להתרחש טיפול יתר, טיפול חסר או הימנעות מטיפול מתאים
ברמת מערכת הבריאות קיימים שילוב מוגבל של מומחיות גריאטרית בנפרולוגיה, פיצול בטיפול וחוסר תיאום בין מערכות. בנוסף, טיפול כלייתי שמרני ונפרולוגיה פליאטיבית אינם זמינים במידה מספקת. בקרב מבוגרים עם ריבוי מחלות ושבריריות, הספרות הנסקרת מצביעה על תועלת הישרדותית מוגבלת של דיאליזה ועל אפשרות לפגיעה בתפקוד ולהגדלת עומס התסמינים בהשוואה לטיפול שמרני.
סיכום
המאמר קורא למעבר מגישה אחידה וממוקדת־מחלה לטיפול אישי, מבוסס ראיות ועקרונות גריאטריים. יש להתחשב בתפקוד, קוגניציה, שבריריות, ריבוי מחלות, איכות חיים, תמיכה חברתית והעדפות המטופל. נדרש שיתוף פעולה רב ־ מקצועי ומחקר שיתמקד בגורמים הניתנים לשינוי ובהתערבויות מותאמות, במטרה לשפר את איכות הטיפול ואת התוצאות החשובות למבוגרים החיים עם מחלת כליות .
Hall RK. Advancing Geriatric Nephrology: Evidence for Care at the Intersection of Aging and Kidney Disease. J Am Geriatr Soc. 2026;74:2491–2494. doi:10.1111/jgs.70553. J American Geriatrics Society










תגובות רוצה להצטרף לדיון?
יש להתחבר כדי להגיב.
התחבראין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!