האמת, כל האמת, ורק האמת…/מאת ד”ר פנסקי עורך אורתופדיה

בן 74 מגיע למרפאה להערכת כאב בירך. הוא מלווה באשתו וביתו. האורטופד שולח את החולה לצילום, בני המשפחה מבקשים מהרופא שאם הצילום יגלה מחלה ממארת להסתיר זאת מהחולה. הצילום מדגים נגע ליטי המתאים לגרורה. האורטופד מתבקש שוב ע”י המשפחה להסתיר את המידע מהחולה מפאת גילו המבוגר ומחלת הלב ממנה הוא סובל. איך לנהוג בסיטואציה כזו?

רמאות או אי גילוי האמת יכולים להתבטא בכמה אופנים, יש הנוקטים בשקר ממש וטוענים כי הבדיקה תקינה או שתוצאותיה טרם הגיעו. יש המסבכים את התשובה בדרך פתלתלה ובמונחים רפואיים אותם אין החולה מכיר או לא מבין (למשל יש “שינויים” בצילום הרנטגן, או במקום גידול יאמרו היפרפלזיה של תאים…) ויש שאינם מנדבים מידע אלא אם החולה דורש ומבקש. יש להדגיש כי בכל מקרה בו הרופא אינו מעביר את המידע הרפואי לחולה הוא מעורב בשקר.

מדוע מבקשים בני משפחה להסתיר את האמת? לעיתים קרובות הם מבקשים למנוע מהחולה את הסבל הכרוך בידיעת האבחנה והפרוגנוזה הקשה הם סבורים כי החולה יתקשה להתמודד עם הנתונים וידיעת האמת תהפוך את יתרת ימיו לקשים ביותר. סיבה שכיחה נוספת היא אמונות מקובלות בתרבויות שונות: חשש מעינא בישא או מרוחות רעות. בחברה הסינית המבוגרת מסירת אינפורמציה מסוג זה עלולה להרגיז את הרוחות ולהחמיר את התוצאה. המחברים מדווחים על גישות דומות של הסתרת האמת בקרב החברה האיטלקית, יהודים דתיים, תרבויות נוספות מאסיה, אירופה, אפריקה, דרום אמריקה ומקסיקו.

במספר עבודות שבדקו את הנטייה של משפחות להסתיר את המידע, נמצא כי בני המשפחה נוטים להתייחס בעיקר לתגובה השלילית של האירוע העתידי אך מתעלמים מתוצאות נוספות. הם סבורים כי משך הזמן בו יהיו שרויים במצב רגשי קשה בתגובה לאירוע העתידי יהיה ארוך ממה שבאמת קורה. הסובבים את החולה, כולל בני משפחה ואנשי הרפואה, נוטים לייחס חשיבות מופרזת להשפעה הפסיכולוגית של חדשות רעות על המטופל.

יש סיבות רבות לומר את האמת לחולה. שקרים סופם להתגלות. במציאות הרפואית כאשר מספר אנשי רפואה כולל רופאים שונים, אחיות, טכנאי רנטגן ועוד נוספים יודעים את האמת, וכאשר ההחמרה במצבו של החולה חושפת את טיב המחלה, יידע החולה את האמת אודות מצבו ויידע גם שרימו אותו. גם אם הרמאות נעשתה כ”שקר לבן” החולה ירגיש נרגז, פגעו בכבודו, בגדו בו. יש לזכור גם כי כשהאמת תתגלה, החולה עלול להיות בשלב בו הוא יצטרך את מלוא תשומת הלב והתמיכה מבני המשפחה ומהרופא המטפל, אך אלו לאחר שרימו אותו פעם אחת לא יהיו רצויים והחולה יתקשה לבטוח בהם.

אנו נוטים להסתיר מידע קשה מילדים. בהסתרת מידע ממבוגר אנו מתייחסים אליו כאל ילד ובכך פוגעים בכבודו ובמידת האוטונומיה שלו. ללא מידע אמיתי ומלא אודות המחלה, הפרוגנוזה ואפשרויות הטיפול אין החולה יכול לבצע החלטות אוטונומיות לגבי פעולות רפואיות נדרשות במסגרת הטיפול.

לכן על הרופא לספק מידע אמיתי אודות מחלתו של המטופל ואפשרויות הטיפול השונות כולל סיכונים הכרוכים בטיפול עצמו.

אם אכן מצבו של החולה טרמינלי כמו בדוגמא שהובאה יש לתת לו הזדמנות לטפל בעניינים חשובים בעיניו. יתכן שאם יידע שימיו ספורים יבחר החולה לטפל בסוגיות רגשיות שלא נפתרו, ענייניים בין אישיים או נושאים רוחניים אחרים. אין למנוע מהחולה את הטיפול בנושאים אישיים אלו בגלל דאגת בני המשפחה או הרופא.   

בחלק מהמחלות הטרמינליות כמו זו בדוגמא לעיל נדרשים טיפולים רבים. כימותרפיה, הקרנות  ואולי ניתוחים יהיו מנת חלקו של החולה. איך מצפים ממנו לשתף פעולה בטיפול ללא ידיעת האמת? איך יחתום על טופס הסכמה ללא ידיעת האמת? ואם במהלך המחלה יתגלה לו לבסוף טיבה האמיתי של המחלה, איך יוכל כאמור לבטוח שוב ברופא ובבני המשפחה?

מבחינה חוקית ואתית הרופא נדרש לומר לחולה את האמת ואת כל האמת אודות טיב המחלה, הפרוגנוזה ואפשרויות הטיפול. (היוצאים מן הכלל כוללים למשל מצבים בהם גילוי האמת עלול לגרום לניסיון התאבדות או התקף לב).

על הרופא לברר כיצד החולה מעוניין שהמידע אודות המחלה יינתן. על כן חובה לשאול את החולה בנוכחות מי יש לתת את המידע. שאלה זו מהווה חלק אינטגרלי מהמפגש עם החולה כמו אנמנזה ובדיקה פיזיקלית. אמירה בנוסח “אאסוף נתונים לגבי מצבך על מנת להגיע לאבחנה. האם ברצונך שאדווח ישירות לך, האם אתה מעוניין שבני המשפחה יהיו נוכחים או אם יש מישהו נוסף שאתה רוצה ליידע?”

ברוב המקרים כוונתם של בני המשפחה בהסתרת האמת מהחולה היא הרצון לחסוך מהחולה סבל נפשי ולהימנע מהמשימה הקשה של אמירת החדשות הרעות. על הרופא להסביר כי טובת החולה מחייבת אמירת האמת וכי יותר נזק מתועלת נגרם מהסתרת האמת.

גם הרופא אינו נהנה להיות איש הבשורות הרעות. השיחה אינה קלה, לעיתים פירושה כשלון בטיפול או הודאה במגבלות יכולתנו. הרופא חושש מתגובת המשפחה והחולה, ולעיתים מפקפק ביכולתו להעביר אינפורמציה קשה בצורה הנכונה. למרות כל זה חובה עלינו לשים את טובת החולה מעל הכל ולומר את האמת, את כל האמת ורק את האמת.

JD Capozzi, R Rhodes. A family’s request for deception. J Bone J Surg. Am. 88:906-908 2006

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

השפעה תלוית־זמן של פרופילי התאמה (Mismatch) על תוצאים לאחר שליפת קריש מכנית (Thrombectomy) בשבץ איסכמי נרחב

השפעה תלוית־זמן של פרופילי התאמה (Mismatch) על תוצאים לאחר שליפת קריש מכנית (Thrombectomy) בשבץ איסכמי נרחב

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|25/09/2026

הטיפול בשבץ איסכמי עם ליבת שבץ גדולה (Large Ischemic Core) מעורר דיון רב בשנים האחרונות. המחקר בחן כיצד נוכחות של “אי התאמה” (Mismatch) – כלומר פער בין אזור המוח שכבר ניזוק באופן בלתי הפיך לבין אזור המוח שעדיין ניתן להצלה (Penumbra) – משפיעה על סיכויי ההחלמה של המטופל לאחר צנתור מוח, והאם חשיבות הפער הזה משתנה ככל שחולף הזמן מתחילת התסמינים

דנ”א גידולי במחזור הדם בסרטן ראש וצוואר; סקירה מהאגודה האמריקאית לראש וצוואר

דנ”א גידולי במחזור הדם בסרטן ראש וצוואר; סקירה מהאגודה האמריקאית לראש וצוואר

מקור: JAMA Otolaryngol Head Neck Surg
פרופ' יוסף אלידן
פרופ' יוסף אלידן
אין תגובות|25/09/2026

למרות ההתקדמות בהבנת גידולי הראש והצוואר בעשורים האחרונים, עדיין קיים קושי בזיהוי סמנים ביולוגיים אמינים. עם העלייה בשכיחות סרטן האורופרינקס הקשור לנגיף הפפילומה האנושי (HPV) וסרטן הנזופרינקס הקשור לנגיף אפשטיין־בר (EBV), הופיעו circulating tumor DNA ‏(ctDNA) ו־DNA נגיפי אונקוגני כסמנים ביולוגיים בעלי פוטנציאל מבטיח

כיווץ כלי דם (וזוספאזם) במהלך טיפול אנדו־ווסקולרי בשבץ איסכמי: גורמים קשורים, השפעה על תוצאים והשפעת נימודיפין תוך־עורקי

כיווץ כלי דם (וזוספאזם) במהלך טיפול אנדו־ווסקולרי בשבץ איסכמי: גורמים קשורים, השפעה על תוצאים והשפעת נימודיפין תוך־עורקי

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|18/09/2026

במהלך צנתור מוח (טיפול אנדו־ווסקולרי) לשליפת קריש דם בשבץ איסכמי חריף, לעיתים מתרחש כיווץ של כלי הדם (Vasospasm) כתוצאה מהמניפולציה המכנית של הצנתר והמכשור

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן