הערכת תוצאות טיפול קוגניטיבי-התנהגותי בילדים עם כאבי בטן (JAMA Pediatr)

במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש המעידות על תועלת ארוכת-טווח להתערבות קצרה לשיפור כישורי ההתמודדות של ילדים הסובלים מכאבי בטן פונקציונאליים.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לקבוע אם התערבות קצרה בילדים עם כאבי בטן פונקציונאליים ותגובות ההורים לתלונות של ילדיהם, הביאו לשיפור בכישורי ההתמודדות לאחר 12 חודשים. לשם כך, הם ערכו מחקר פרוספקטיבי, אקראי, שכלל משפחות מסיאטל, וושינגטון וניו-ג’רזי.

מדגם המחקר כלל 200 ילדים עם כאבי בטן פונקציונאליים ממושכים ואת הוריהם. ההתערבות כללה שלושה טיפולים קוגניטיביים-התנהגותיים ולמידה חברתית, או תכנית הדרכה ותמיכה.

החוקרים ניטרו את התסמינים של הילדים ויכולת התמודדות עם כאב באמצעות מדדים סטנדרטיים, וכן את תגובת ההורים לתגובת ילדיהם לכאב. הנתונים נאספו בתחילת המחקר ולאחר הטיפול (שבוע, חודש, שלושה חודשים, שישה חודשים ושנה לאחר הטיפול).

החוקרים מדווחים כי בהשוואה לקבוצת תמיכה והדרכה, בילדים בקבוצת ההתערבות שכללה למידה חברתית וטיפול קוגניטיבי-התנהגותי, נרשמה ירידה גדולה יותר בחומרת התלונות הגסטרואינטסינאליות מתחילת המחקר עד לאחר שנה (הבדל ממוצע משוער של 0.36-) ושיפור גדול יותר ביכולות ההתמודדות עם ככאב (הבדל ממוצע משוער של 0.61).

בהשוואה להורים בקבוצת הביקורת, הורים בקבוצת ההתערבות דיווחו על ירידה גדולה יותר בתגובותיהם לתסמיני הילדים (הבדל ממוצע משוער של 0.22-) וירידה גדולה יותר בתפישות הנוגעות לכאב של הילדים (הבדל ממוצע משוער של 0.36-).

לסיכום, טיפול קוגניטיבי-התנהגותי המביא לשיפור בכישורי ההתמודדות של ילדים הסובלים מכאבי בטן פונקציונאליים, עשויים לשמש כחלופה טובה באוכלוסיה זו.

JAMA Pediatr. 2013;167(2):178-184

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

היסטוריה של מחלות אוטואימוניות והסיכון להיארעות סוכרת מסוג 1 במתבגרים

היסטוריה של מחלות אוטואימוניות והסיכון להיארעות סוכרת מסוג 1 במתבגרים

מקור: Diabetes Care
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|18/11/2025

במאמר מדווחים פרופ’ גלעד טוויג ושותפיו מהמרכז הרפואי בשיבא על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי תחלואה אוטואימונית מאוחרת בגיל ההתבגרות מלווה בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 1 בבגרות בשני המינים, בפרט באלו עם מחלה אוטואימונית של בלוטת התריס ומחלת צליאק

מעכב JAK מול אנטגוניסט TNF; איזה בטוח יותר עבור מטופלים עם מחלות דלקתיות מתווכות־חיסון?

מעכב JAK מול אנטגוניסט TNF; איזה בטוח יותר עבור מטופלים עם מחלות דלקתיות מתווכות־חיסון?

מקור: JAMA Network Open
פרופ' שחף שיבר
פרופ' שחף שיבר
אין תגובות|16/09/2025

מטא־אנליזה הראתה כי אין הבדל מובהק בין שימוש במעכבי JAK לבין שימוש באנטגוניסטים של TNF מבחינת הסיכון לזיהומים חמורים או לממאירויות בקרב מטופלים עם מחלות דלקתיות מתווכות־חיסון (IMIDs)

דימום ממערכת העיכול התחתונה (JAMA)

דימום ממערכת העיכול התחתונה (JAMA)

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|01/07/2024

דימום ממערכת העיכול התחתונה, המוגדר כהמטוֹכזיה, מהווה חמישית מכלל המקרים של דימום במערכת העיכול בקרב חולים הזקוקים לאשפוז בבית חולים. מאמר סקירה זה הוא סיכום של ההנחיות הקליניות של JAMA שפורסמו באפריל 2024.
מתוך הגליון הראשון של מגזין הג’ורנאל קלאב המשולב.

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן