עדכון ההנחיות הממליצות על ניתוחים בריאטרים (Endocr Pract)

ההנחיות המעודכנות לניתוחים בריאטרים משקפים את הערך התרפויטי של ניתוחים אלו בחולים עם משקל גוף נמוך יותר עם גורמי סיכון קרדיו-מטבוליים. השינויים בהנחיות מאשרים גם כי ניתוח שרוול קיבה (Sleeve Gastrectomy) הינה אפשרות ניתוחית מקובלת.

ההנחיות פותחו ע”י 12 חברי פאנל, שהתכנסו מטעם ה-American Association of Clinical Endocrinologists, The Obesity Society וה-American Society for Metabolic & Bariatric Surgery. הן פורסמו בכתבי העת של שלושת הארגונים: Endocrine Practice, Obesity ו-Surgery for Obesity and Related Diseases.

בעדכון נכללות הרבה עדויות בדרגה-גבוהה יותר מהעדויות שנכללו במהדורת ההנחיות הקודמת; 40% מההמלצות בהנחיות המעודכנות מבוססות על עדויות בדרגה 1 או 2, זאת בהשוואה ל-16% בלבד מההמלצות בשנת 2008.

ההנחיות המעודכנות כוללות 74 המלצות, בעוד שבשנת 2008 נכללו 164 המלצות.

בדומה למהדורה הקודמת, חברי הפאנל ממליצים להציע ניתוח בריאטרי לחולים עם מדד מסת גוף של 40 ק”ג למטר בריבוע ומעלה, ללא סיבוכים רפואיים, ולאלו עם מדד של 35 ק”ג למטר בריבוע, ומעלה, עם מחלות רקע, דוגמת סוכרת מסוג 2, יתר לחץ דם, היפרליפידמיה, או דום נשימה חסימתי בשינה.

בעדכון מוסיפים המומחים כי ניתן להציע ניתוח בריאטרי לחולים עם סוכרת או תסמונת מטבולית ומדד מסת גוף של 30-34.9 ק”ג למטר בריבוע, אם כי העדויות הנוכחיות בנושא הן מוגבלות.

הפאנל ממליץ כי בחירת הפרוצדורה והגישה יתבססו על היעדים הפרטניים של הטיפול, הניסיון הניתוחי הזמין, העדפות המטופל וריבוד הסיכונים.

ניתוחי LAGB (Laparoscopic Adjustable Gastric Banding), ניתוח שרוול קיבה בגישה לפרוסקופית, ניתוח מעקף קיבה בגישה לפרוסקופית (Roux-en-Y Gastric Bypass), ניתוח Biliopancreatic Diversion ו-Biliopancreatic Diversion with Duodenal Switch, עשויים לשמש להפחתת משקל ו/או איזון מטבולי. באופן כללי, פרוצדורות לפרוסקופיות מועדפות על ניתוחים פתוחים מסיבות בטיחותיות.

המלצות מבוססות-ראיות אחרות בהנחיות המעודכנות נוגעות לטיפול הבתר-ניתוחי בחולים, אישור רפואי, טיפול מוקדם לאחר-ניתוח, מעקב אופטימאלי אחר החולים וקריטריונים לאשפוז בבית החולים לאחר הניתוח.

מומחים בתחום שהתייחסו להנחיות המעודכנות ציינו כי בעיניהם הסוגיה החשובה ביותר בהנחיות המעודכנות נוגעת להכרה בכך שניתוח שרוול קיבה הינו ניתוח יעיל, בדומה לפרוצדורות בריאטריות אחרות, במונחים של הפחתת משקל ושיפור במחלות נלוות, ובעובדה כי הנסיגה בסוכרת נשמרת לאורך זמן בחלק גדול מהחולים לאחר ניתוחים בריאטריים, הינה ככל הנראה פונקציה של ההשפעה של הניתוח על הפרשת הורמונים ואינקרטינים, כמו גם ההפחתה במשקל הגוף בעקבות הניתוח.

Endocr Pract. Published online March 25, 2013

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

גאוט ורטינופתיה סוכרתית: סיכון מוגבר והתפקיד המגן של טיפול להורדת רמות חומצת השתן

גאוט ורטינופתיה סוכרתית: סיכון מוגבר והתפקיד המגן של טיפול להורדת רמות חומצת השתן

מקור: Ophthalmol
ד"ר יעל שרון
ד"ר יעל שרון
אין תגובות|27/09/2026

המחקר בדק שתי שאלות מרכזיות: האם בקרב חולי סוכרת מסוג 2, נוכחות של גאוט (Gout) קשורה לסיכון מוגבר להתפתחות רטינופתיה סוכרתית (DR) וסיבוכיה? והאם בחולי גאוט שכבר סובלים מרטינופתיה סוכרתית מתקדמת, טיפול להורדת חומצה אורית (ULT) עשוי להפחית את הסיכון לסיבוכים מסכני ראייה?

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

לאחרונה פורסמו הנחיות חדשות ע״י האיגוד האירופאי לחקר וטיפול בהשמנה וע״י האיגוד האמריקאי לסוכרת, אשר מדייקות את הטיפול במחלת ההשמנה באופן נרחב יותר מהפחתת משקל, וזאת על סמך העדויות המחקריות שהצטברו עד תחילת 2026

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן