ההשפעה של אנגיופלסטיה לאחר הכנסת תומכן לעורקי התרדמה על הסיכון לאירועים מוחיים (מתוך הכנס המדעי מטעם Society for Cardiovascular Angiography and Intervention)

מתוצאות מחקר CREST (Carotid Revascularization Endarterectomy Versus Stenting Trial) , שפורסמו במהלך הכנס המדעי מטעם Society for Cardiovascular Angiography and Intervention לשנת 2013, עולה כי אנגיופלסטיה באמצעות בלון לאחר הכנסת תומכן לעורקי התרדמה הביאה להפחתת הסיכון להיצרות חוזרת, אך לצד עליה בסיכון לאירועים מוחיים.

מהתוצאות עולה כי אנגיופלסטיה לאחר הכנסת תומכן הביאה להפחתת הסיכון להיצרות חוזרת בהיקף של 64%, אך לוותה בעליה של כמעט פי ארבע בסיכון לאירועים מוחיים סביב הפעולה (יחס סיכון של 3.7).

במחקר CREST ערכו החוקרים השוואה בין הכנסת תומכנים לעורקי התרדמה ובין CEA (Carotid Endarterectomy) למניעת אירועים מוחיים בחולים עם היצרות תסמינית וא-תסמינית של עורק התרדמה. תוצא הסיום העיקרי היה מדד משולב, שכלל אירוע מוחי קליני, אוטם לבבי, או תמותה בתקופה שסביב הפרוצדורה, בשילוב עם אירוע מוחי באותו צד של כלי הדם שטופל. החוקרים עקבו אחר החולים במשך עד ארבע שנים.

החוקרים לא זיהו הבדלים משמעותיים בתוצא הסיום העיקרי בין שתי קבוצות הטיפול, ומניתוח הנתונים עלה כי מרבית האירועים אירעו סביב הפרוצדורה.

החוקרים בחנו באופן רטרוספקטיבי את הנתונים אודות חולים שעברו הכנסת תומכן לעורק התרדמה במסגרת מחקר CREST והשוו את הסיכון לאירועים מוחיים ושיעורי היצרות חוזרת בתוך שנתיים בחולים שעברו אנגיופלסטיה עם בלון בלבד לפני הפרוצדורה, בהשוואה לאלו בהם בוצעה אנגיופלסטיה ולאחריה הכנסת תומכן. בסה”כ, מדגם המחקר כלל 69 חולים שעברו אנגיופלסטיה, 344 שעברו הכנסת תומכן לאחר אנגיופלסטיה ו-687 חולים שעברו הכנסת תומכן לפני ואחרי אנגיופלסטיה.

החוקרים מדווחים על 20 אירועים מוחיים סביב הפרוצדורה, כולל 19 מקרים בחולים שעברו אנגיופלסטיה לאחר הכנסת תומכן וחולה אחד בו בוצעה אנגיופלסטיה לפני הכנסת תומכן (5.5% לעומת 1.5%, בהתאמה, p=0.26). שיעורי היצרות חוזרת לאחר שנתיים עמדו על 10.3% בקבוצת החולים בהם בוצעה אנגיופלסטיה באמצעות בלון ו-3.7% בקבוצת החולים בהם בוצעה אנגיופלסטיה ולאחריה הכנסת תומכן, הבדל שהיה מובהק סטטיסטית (p=0.02).

למרות הירידה בשיעורי היצרות חוזרת, החוקרים מדווחים כי השיפור לא היה בעל משמעות קלינית, מאחר ומרבית המקרים הם ללא תסמינים, ורופאים אינם בהכרח נדרשים להתערב. בניגוד לעורקים הכליליים, בהם היצרות חוזרת הינה סוגיה חשובה לאור זרימת הדם לשריר הלב, עורק התרדמה הוא שונה מאוד.

כיום, אין קווים מנחים המדריכים רופאים בכל הנוגע לאנגיופלסטיה לאחר הכנסת תומכן לעורקי התרדמה. ישנה מגמה למקם את התומכן בצורה הטובה ביותר, ומסיבה זו אנגיופלסטיה מבוצעת לעיתים קרובות לאחר הפרוצדורה. עם זאת, המחקר הנוכחי מעלה שאלות בנוגע לעליה בסיכון. אעפ”י שהמחקר לא היה בעל עוצמה מספקת לזיהוי הבדלים בין אנגיופלסטיה שבוצעה לפני ואחרי הכנסת תומכן לעורק התרדמה, ולמרות העדר מובהקות סטטיסטית, החוקרים קוראים לרופאים להיות מודעים לסיכון האפשרי לאירועים מוחיים במידה ובוחרים באנגיופלסטיה לאחר הכנסת תומכן.

מתוך הכנס המדעי מטעם Society for Cardiovascular Angiography and Intervention

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

אוטמים מוחיים בטריטוריות מרובות, טיפול נוגד קרישה והישנות לאחר שבץ קריפטוגני: ניתוח תת־קבוצה של מחקר ARCADIA

אוטמים מוחיים בטריטוריות מרובות, טיפול נוגד קרישה והישנות לאחר שבץ קריפטוגני: ניתוח תת־קבוצה של מחקר ARCADIA

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|10/09/2026

שבץ קריפטוגני (שבץ ממקור לא ידוע) הוא אתגר טיפולי משמעותי. כאשר בבדיקות הדמיה (כמו MRI) מזוהים אוטמים (מוחיים) ביותר מטריטוריה כלי דם אחת, הדבר מעלה חשד סביר למקור תסחיפי מהלב (Cardioembolism)

התערבויות בעורק קרום המוח האמצעי (Middle Meningeal Artery) עבור כאבי ראש עמידים לטיפול: הצורך בניסוי אקראי מבוקר

התערבויות בעורק קרום המוח האמצעי (Middle Meningeal Artery) עבור כאבי ראש עמידים לטיפול: הצורך בניסוי אקראי מבוקר

מקור: Journal of NeuroInterventional Surgery
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|06/09/2026

המאמר דן בגישה טיפולית חדשנית ומבטיחה לכאבי ראש כרוניים ועמידים (כגון מיגרנות קשות או כאבי ראש מקבציים), המבוצעת באמצעות צנתור זעיר־פולשני של עורק קרום המוח האמצעי (MMA)

מניעה שניונית לאחר שבץ מוחי איסכמי

מניעה שניונית לאחר שבץ מוחי איסכמי

מקור: NEJM
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|01/09/2026

המאמר סוקר את העדכונים האחרונים ואת הגישות הטיפוליות המוכחות למניעת אירוע מוחי חוזר אצל מטופלים שכבר חוו שבץ איסכמי או אירוע מוחי חולף (TIA)

יעילות ובטיחות קיוּוִיוִיק Daridorexant (QUVIVIQ) לטיפול באינסומניה

יעילות ובטיחות קיוּוִיוִיק Daridorexant (QUVIVIQ) לטיפול באינסומניה

מקור: Lancet Neurology
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|25/08/2026

אינסומניה כרונית היא הפרעה שכיחה הפוגעת לא רק במשך ובאיכות השינה, אלא גם בתפקוד היומי, בערנות, בריכוז ובאיכות החיים. למרות זמינותם של טיפולים ותיקים, קיים צורך בפתרונות המסייעים לשפר את השינה בלי לפגוע בתפקוד ביום שלאחר מכן ובלי לגרום להתמכרות

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן