מה בין חוסר יציבות ובין מחלת כלי דם קטנים וליקוי קוגניטיבי? (Stroke)

מנתונים חדשים שפורסמו במהלך חודש דצמבר בכתב העת Stroke עולה קשר מובהק בין חוסר יכולת לעמוד על רגל אחת במשך 20 שניות ומעלה ובין מחלת כלי דם קטנים של המוח, בפרט אוטמים לקונארים ומיקרו-דימומים, בנבדקים בריאים. אי-יציבות תנוחתית זו מלווה גם בהידרדרות קוגניטיבית במטופלים בגיל העמידה עד קשישים.

מהממצאים עולה כי אי-יציבות תנוחתית הינה מרכיב חשוב בהערכה גריאטרית מקיפה, תהליך אבחנתי נרחב המתמקד בהערכת התשישות של מטופלים על-בסיס נתונים רפואיים, פסיכולוגיים ויכולות תפקודיות.

מדגם המחקר כלל 1,387 משתתפים בגיל העמידה עד קשישים, ללא מוגבלות גופנית, שהתגוררו בקהילה. כל המשתתפים לקחו חלק בתכנית מעקב רפואית בתקופה שבין פברואר 2006 ועד יוני 2013. החוקרים בחנו אי-יציבות תנוחתית באמצעות מבחני OLST (One-Leg Standing Time). עם עיניים פקוחות, הנבדקים הרימו רגל אחת לפרק זמן ארוך ככל שיכלו, עד 60 שניות.

החוקרים בחנו גם את היציבה של המשתתפים, באמצעות פלטה עם שלושה מתמרים מובנים לקביעת שינויים רגעיים במרכז הלחץ. הנבדקים שמרו על עמידה יציבה על הפלטה עם רגליים צמודות בזמן שצפו במטרה במרחק 200 סנטימטרים.

במהלך המחקר בוצעו בדיקות הדמיה בתהודה מגנטית לזיהוי מחלת כלי דם קטנים של המוח, כולל אוטמים לקונארים, מיקרו-דימומים וסיגנל מוגבר סביב חדרים בבדיקות הדמיה בתהודה מגנטית.

להערכת ליקוי קוגניטיבי קל, החוקרים ערכו סדרת בדיקות שכללה ארבע משימות: מבחן זיכרון בן שלוש מילים להערכת זיכרון מיידי, מבחן אוריינטציה, הערכת תפיסה מרחבית ובדיקה להערכת זיכרון קצר טווח. הם גם בחנו את עובי שכבת אינטימה-מדיה, לחץ דם, יתר לחץ דם וסוכרת.

שכיחות OLST קצר, בפרט מתחת ל-20 שניות, עלתה עם מספר האוטמים הלקונארים, מספר המיקרו-דימומים ודרגת סיגנל מוגבר סביב החדרים. עם זאת, בעוד שהקשר בין OLST קצר ובין אוטם לקונארים ומיקרו-דימומים נותר מובהק לאחר תקנון למשתנים שונים, הקשר עם סיגנל מוגבר סביב החדרים לא נותר מובהק סטטיסטית.

החוקרים זיהו קורלציה לינארית משמעותית בין תוצאות OLST ומדדים להערכת יציבה. למרות שמדדים אלו היו שונים משמעותית על-בסיס נוכחות מחלת כלי דם קטנים של המוח בניתוח גס, הקשרים נעלמו בניתוח מתוקנן.

עוד זוהה קשר בין OLST קצר ובין הפרעה בתפקוד הקוגניטיבי, כאשר קשר זה נותר בלתי-תלוי בנוכחות מחלת כלי דם קטנים של המוח. מחקרים מצאו כי דמנציה מעלה את הסיכון לנפילות בקשישים, ככל הנראה עקב הפרעה בשיפוט, תפקוד מוטורי ויכולת לזהות ולהימנע מסכנות.

לאור ממצאי המחקר, החוקרים מסכמים וכותבים כי אי-יציבות הינה גורם נוסף המקחרת תפקיד בהיארעות המוגברת של נפילות בחולי דמנציה.

Stroke. Published online December 18, 2014

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

אוטמים מוחיים בטריטוריות מרובות, טיפול נוגד קרישה והישנות לאחר שבץ קריפטוגני: ניתוח תת־קבוצה של מחקר ARCADIA

אוטמים מוחיים בטריטוריות מרובות, טיפול נוגד קרישה והישנות לאחר שבץ קריפטוגני: ניתוח תת־קבוצה של מחקר ARCADIA

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|10/09/2026

שבץ קריפטוגני (שבץ ממקור לא ידוע) הוא אתגר טיפולי משמעותי. כאשר בבדיקות הדמיה (כמו MRI) מזוהים אוטמים (מוחיים) ביותר מטריטוריה כלי דם אחת, הדבר מעלה חשד סביר למקור תסחיפי מהלב (Cardioembolism)

התערבויות בעורק קרום המוח האמצעי (Middle Meningeal Artery) עבור כאבי ראש עמידים לטיפול: הצורך בניסוי אקראי מבוקר

התערבויות בעורק קרום המוח האמצעי (Middle Meningeal Artery) עבור כאבי ראש עמידים לטיפול: הצורך בניסוי אקראי מבוקר

מקור: Journal of NeuroInterventional Surgery
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|06/09/2026

המאמר דן בגישה טיפולית חדשנית ומבטיחה לכאבי ראש כרוניים ועמידים (כגון מיגרנות קשות או כאבי ראש מקבציים), המבוצעת באמצעות צנתור זעיר־פולשני של עורק קרום המוח האמצעי (MMA)

מניעה שניונית לאחר שבץ מוחי איסכמי

מניעה שניונית לאחר שבץ מוחי איסכמי

מקור: NEJM
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|01/09/2026

המאמר סוקר את העדכונים האחרונים ואת הגישות הטיפוליות המוכחות למניעת אירוע מוחי חוזר אצל מטופלים שכבר חוו שבץ איסכמי או אירוע מוחי חולף (TIA)

יעילות ובטיחות קיוּוִיוִיק Daridorexant (QUVIVIQ) לטיפול באינסומניה

יעילות ובטיחות קיוּוִיוִיק Daridorexant (QUVIVIQ) לטיפול באינסומניה

מקור: Lancet Neurology
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|25/08/2026

אינסומניה כרונית היא הפרעה שכיחה הפוגעת לא רק במשך ובאיכות השינה, אלא גם בתפקוד היומי, בערנות, בריכוז ובאיכות החיים. למרות זמינותם של טיפולים ותיקים, קיים צורך בפתרונות המסייעים לשפר את השינה בלי לפגוע בתפקוד ביום שלאחר מכן ובלי לגרום להתמכרות

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן