האם ניתן לוותר על טיפול אנטיביוטי במקרים של דלקת סעיפים ללא סיבוכים? (Br J Surgery.)

בחולים עם אירוע ראשון של דלקת סעיפים (Diverticulitis) ללא-סיבוכים, טיפול אנטיביוטי לא הוביל לשיפור התוצאות, כך עולה מתוצאות מחקר אקראי-מבוקר חדש, שפורסמו בכתב העת British Journal of Surgery.

מדגם המחקר כלל 528 חולים עם אירוע ראשון של דלקת סעיפים לא-מסובכת, בצד שמאל (שלב 1a-b לפי סיווג Modified Hinchey וסיווג “קל” לפי מדד Ambrosetti).  מבין אלו, 266 חולים קיבלו טיפול אנטיביוטי בהתאם להנחיות המקובלות. החולים קיבלו טיפול בן עשרה ימים שכלל Amoxicillin-Clavulanic Acid, שניתן תחילה דרך הוריד במינון 1200 מ”ג, ארבע פעמים ביום, לפחות במהלך 48 השעות הראשונות, לאחריהן ניתן היה להחליף לטיפול פומי במינון 625 מ”ג, שלוש פעמים ביום, בהתאם לסבילות הטיפול. חולים עם אלרגיה לטיפול החליפו למשלב Ciprofloxacin ו-Metronidazole. כל החולים בקבוצת הטיפול האנטיביוטי אושפזו לצורך טיפול תוך-ורידי.

בקבוצת ההשגחה בלבד, 262 חולים טופלו במסגרת אמבולטורית לאחר שענו על הקריטריונים הבאים: סבילות לדיאטה נורמאלית, חום מתחת ל-38, מדד כאב לפי סולם VAS מתחת ל-4 נקודות, ללא טיפול חזק יותר מאקמול להקלה על הכאבים, עצמאות תפקודית דומה לזו שקדמה למחלה ונכונות המטופל.

החולים ביקרו במרפאה לאחר חודשיים ולאחר שישה חודשים והיו במעקב טלפוני לאחר 12 ו-24 חודשים. חציון משך האשפוז הראשוני היה קצר יותר בקבוצת ההשגחה בלבד (יומיים לעומת שלושה ימים).

מדדים משניים אחרים לא היו שונים משמעותית בין הקבוצות במהלך ששת חודשי המעקב. שיעורי דלקת סעיפים עם סיבוכים עמדו על 3.8% בקבוצת ההשגחה לעומת 2.6% בקבוצת הטיפול האנטיביוטי. תהליך דלקתי מתמשך תועד ב-19 חולים (7.3%) בקבוצת ההשגחה, בהשוואה ל-11 חולים (4.1%) בקבוצת הטיפול האנטיביוטי.

שיעור החולים עם הישנות דלקת סעיפים היה דומה בשתי הקבוצות.

שיעורי ניתוח לכריתת הסיגמה היו דומים (3.8% לעומת 2.3%) הן במצב חירום והן כניתוח אלקטיבי. הסיבות הנפוצות ביותר לניתוח כללו חסימת מעי גס והתנקבות מעי גס.

לא תועדו הבדלים משמעותיים באירועים חריגים קלים או חמורים, אם כי אירועים חריגים על-רקע טיפול אנטיביוטי היו נפוצים יותר בקבוצת הטיפול האנטיביוטי (0.4% לעומת 8.3%). כל האירועים החריגים על-רקע טיפול אנטיביוטי היו קלים. שיעורי התמותה לא היו שונים בין הקבוצות (1.1% לעומת 0.4%).

החוקרים מסכמים וכותבים כי בחולים עם דלקת סעיפים ללא-סיבוכים השגחה עשויה להיות הטיפול הנדרש היחידי.

Br J Surgery. Published online September 30

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

היסטוריה של מחלות אוטואימוניות והסיכון להיארעות סוכרת מסוג 1 במתבגרים

היסטוריה של מחלות אוטואימוניות והסיכון להיארעות סוכרת מסוג 1 במתבגרים

מקור: Diabetes Care
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|18/11/2025

במאמר מדווחים פרופ’ גלעד טוויג ושותפיו מהמרכז הרפואי בשיבא על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי תחלואה אוטואימונית מאוחרת בגיל ההתבגרות מלווה בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 1 בבגרות בשני המינים, בפרט באלו עם מחלה אוטואימונית של בלוטת התריס ומחלת צליאק

מעכב JAK מול אנטגוניסט TNF; איזה בטוח יותר עבור מטופלים עם מחלות דלקתיות מתווכות־חיסון?

מעכב JAK מול אנטגוניסט TNF; איזה בטוח יותר עבור מטופלים עם מחלות דלקתיות מתווכות־חיסון?

מקור: JAMA Network Open
פרופ' שחף שיבר
פרופ' שחף שיבר
אין תגובות|16/09/2025

מטא־אנליזה הראתה כי אין הבדל מובהק בין שימוש במעכבי JAK לבין שימוש באנטגוניסטים של TNF מבחינת הסיכון לזיהומים חמורים או לממאירויות בקרב מטופלים עם מחלות דלקתיות מתווכות־חיסון (IMIDs)

דימום ממערכת העיכול התחתונה (JAMA)

דימום ממערכת העיכול התחתונה (JAMA)

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|01/07/2024

דימום ממערכת העיכול התחתונה, המוגדר כהמטוֹכזיה, מהווה חמישית מכלל המקרים של דימום במערכת העיכול בקרב חולים הזקוקים לאשפוז בבית חולים. מאמר סקירה זה הוא סיכום של ההנחיות הקליניות של JAMA שפורסמו באפריל 2024.
מתוך הגליון הראשון של מגזין הג’ורנאל קלאב המשולב.

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן