האם תוספי ויטמין D מביאים להקלה בדיכאון ועייפות בחולים עם פגיעה בחוט שדרה? (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-AAPMR)

בחולים לאחר פגיעה בחוט השדרה עם רמות לא-מספקות של וויטמין D, מתן תוספי וויטמין D עשוי לשפר תסמיני דיכאון ועייפות, כך עולה מנתונים חדשים, שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-AAPMR (או American Academy of Physical Medicine and Rehabilitation).

מדגם המחקר כלל 20 חולים לאחר נזק אקוטי לחוט השדרה ו-22 חולים לאחר נזק כרוני עם רמות נמוכות של ויטמין D (מתחת ל-30 ננוגרם/מ”ל), שחולקו באקראי לשישה חודשי טיפול בויטמין D במינון נמוך (800 יחידות ביום), לעומת מינון גבוה (התאמת מינון לפי רמות ויטמין D: מתן 2000 יחידות למשך שישה חודשים באלו עם רמות ויטמין D בטווח 20-30 ננוגרם/מ”ל, 4000 יחידות ביום למשך חודש אחד ולאחר מכן 2000 יחידות ביום למשך חמישה חודשים באלו עם רמות ויטמין D נמוכות מ-20 ננוגרם/מ”ל).

התוצאים העיקריים כללו את ריכוז ויטמין D וכן את מדדי BDI (או Beck Depression Inventory), כמו גם MFIS (או Modified Fatigue Impact Scale) וכן BPI (או Brief Pain Inventory) ומדדים דינמומטריים בתחילת המחקר, לאחר חודש, שלושה חודשים ושישה חודשים.

מהתוצאות עולה כי חלה עליה משמעותית בריכוז ויטמין D בקבוצה משולבת (חולים עם נזק אקוטי או כרוני לחוט השדרה) שנטלו מינון גבוה של ויטמין D ובחולים עם נזק כרוני לחוט השדרה שנטלו מינון גבוה. בכלל המשתתפים תועדה ירידה משמעותית במדדי MFIS ובמדדי BDI לאורך הזמן עם תוספי ויטמין D. עוד זוהתה ירידה משמעותית במדדי BDI בקבוצה המשולבת של חולים שנטלו מינון גבוה של וויטמין D. לא תועדו הבדלים במדדי BPI או במדדים דינמומטריים בין הקבוצות או לאורך הזמן. ריכוז סידן בדם נבדק בכל נקודות הזמן ולא תועדו אירועי היפרקלצמיה, או אירועים חריגים חמורים.

החוקרים מסכמים וכותבים כי תוספי וויטמין D בטוחים לטיפול בחולים לאחר נזק אקוטי או כרוני לחוט השדרה ומלווים בשיפור עייפות ודיכאון לאחר פגיעה בחוט השדרה. גישת טיפול במינון גבוה נמצאה יעילה יותר בהעלאת רמות ויטמין D ושיפור מצב הרוח. הם קוראים להשלים מחקרים נוספים להערכת השפעת תוספי ויטמין D לאחר פגיעה בחוט שדרה.

מתוך הכנס השנתי מטעם ה-AAPMR

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

גאוט ורטינופתיה סוכרתית: סיכון מוגבר והתפקיד המגן של טיפול להורדת רמות חומצת השתן

גאוט ורטינופתיה סוכרתית: סיכון מוגבר והתפקיד המגן של טיפול להורדת רמות חומצת השתן

מקור: Ophthalmol
ד"ר יעל שרון
ד"ר יעל שרון
אין תגובות|27/09/2026

המחקר בדק שתי שאלות מרכזיות: האם בקרב חולי סוכרת מסוג 2, נוכחות של גאוט (Gout) קשורה לסיכון מוגבר להתפתחות רטינופתיה סוכרתית (DR) וסיבוכיה? והאם בחולי גאוט שכבר סובלים מרטינופתיה סוכרתית מתקדמת, טיפול להורדת חומצה אורית (ULT) עשוי להפחית את הסיכון לסיבוכים מסכני ראייה?

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

לאחרונה פורסמו הנחיות חדשות ע״י האיגוד האירופאי לחקר וטיפול בהשמנה וע״י האיגוד האמריקאי לסוכרת, אשר מדייקות את הטיפול במחלת ההשמנה באופן נרחב יותר מהפחתת משקל, וזאת על סמך העדויות המחקריות שהצטברו עד תחילת 2026

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן