האם מעכבי COX-2 מעלים את הסיכון להישנות אוטם לבבי? (Heart)

ממחקר חדש עולה כי Rofecoxib, אך לא Celecoxib, קשור בסיכון מוגבר לאוטם לבבי ראשוני. עם זאת, חולים עם אוטם לבבי קודם עשויים להיות בסיכון מוגבר להתפתחות אוטם נוסף במידה ויקחו את הטיפול.

החוקרים קוראים לערוך מחקרים נוספים בנושא. לדבריהם, מחקרים קודמים שבחנו את תופעות הלוואי הקרדיווסקולריות של מעכבי COX-2 סלקטיבים,ברובם, לא כללו חולים עם סיפור קודם של MI.

במחקר הנוכחי נבדקו הנתונים של למעלה מ-125,000 נבדקים, בגיל ממוצע של 75 שנים, שטופלו ב-NSAID בין ינואר 1999 ויוני 2002. במהלך תקופת מעקב ממוצעת של 2.3 שנים, 3423 נבדקים פיתחו MI ומולם הותאמו ל-68,456 ביקורות. התוצאות הלבביות במשתמשי NSAID הושוו עם אלו של נבדקים שלא נטלו טיפול ב-NSAID בשנה שלפני האירוע הראשוני.

יחס שיעור האוטמים הלבביים תחת Rofecoxib עמד על 1.59 בחולים עם MI בעבר ו-1.23 באלו ללא סיפור של אוטם לבבי קודם. יחס השיעור תחת Celecoxib עמד על 1.40 לאוטם חוזר, אך לא משמעותי (RR=1.03) עבור אוטם לבבי ראשון.

בשל חוסר עוצמה סטטיסטית, החוקרים לא יכלו לקבוע את השפעת טיפול ב-NSAID על הסיכון להישנות MI, קשרי מנה-תגובה, או באם היתה אינטראקציה עם אספירין.

לדברי החוקרים, זהו המחקר הראשון שבחן בפירוט את השפעות אוטם לבבי קודם על הסיכון הלבבי הנלוה לטיפול במעכבי COX-2. הם קוראים לערוך מחקר רנדומלי גדל בכדי להעריך ולהבין טוב יותר את הבטיחות הקרדיווסקוליות של Celecoxib, וטיפולי NSAID מקובלים באוכלוסיה זו בסיכון גבוה.

Heart 2007;93:189-194.

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

האם מתן דקסמתזון פומי לאחר ניתוח כריתת אדנוטונסילקטומיה בילדים מפחית כאב בהשוואה לפלצבו? ניסוי קליני אקראי

האם מתן דקסמתזון פומי לאחר ניתוח כריתת אדנוטונסילקטומיה בילדים מפחית כאב בהשוואה לפלצבו? ניסוי קליני אקראי

מקור: JAMA Otolaryngol Head Neck Surg
פרופ' יוסף אלידן
פרופ' יוסף אלידן
אין תגובות|18/09/2026

כריתת שקדים היא בין הניתוחים הכואבים ביותר בתחום אף־אוזן־גרון. לא ברור אם טיפול פומי בסטרואידים לאחר הניתוח מפחית כאב ותחלואה לאחר כריתת שקדים בילדים

התערבויות בעורק קרום המוח האמצעי (Middle Meningeal Artery) עבור כאבי ראש עמידים לטיפול: הצורך בניסוי אקראי מבוקר

התערבויות בעורק קרום המוח האמצעי (Middle Meningeal Artery) עבור כאבי ראש עמידים לטיפול: הצורך בניסוי אקראי מבוקר

מקור: Journal of NeuroInterventional Surgery
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|06/09/2026

המאמר דן בגישה טיפולית חדשנית ומבטיחה לכאבי ראש כרוניים ועמידים (כגון מיגרנות קשות או כאבי ראש מקבציים), המבוצעת באמצעות צנתור זעיר־פולשני של עורק קרום המוח האמצעי (MMA)

שיקום אינטנסיבי לאחר פגיעה תת־חריפה בחוט השדרה: יותר הוא לא תמיד טוב יותר

שיקום אינטנסיבי לאחר פגיעה תת־חריפה בחוט השדרה: יותר הוא לא תמיד טוב יותר

מקור: JAMA Neurology
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|24/08/2026

המאמר בוחן סוגיה מרכזית בעולם השיקום: האם הגברת עצימות הטיפול הפיזיותרפי והתעסוקתי בשלבים הראשונים שלאחר פגיעה בחוט השדרה (שלב סאב־אקוטי) מובילה לתוצאות תפקודיות טובות יותר?

האם ניתן ליטול משככי כאבים במהלך ההיריון?

האם ניתן ליטול משככי כאבים במהלך ההיריון?

מקור: Human Reproduction Open, PLOS Medicine
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|27/05/2026

ניתוח נתוני עתק שבוצע באוניברסיטת בן־גוריון בנגב וכלל יותר מ־250,000 הריונות של מטופלות כללית מחוז דרום והמרכז הרפואי סורוקה לאורך שני עשורים, הוביל לשני מחקרים המעניקים תשובות חדשות על בטיחות השימוש באקמול ומשככי כאבים (NSAISs) במהלך ההיריון

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן