האם השמנת-יתר מעלה את הסיכון לתסמונת השחלות הפוליציסטיות בנשים לפני מנפאוזה? (Arch Intern Med.)

מתוצאות מחקר חדש עולה כי שכיחות תסמונת השחלות הפוליציסטיות (PCOS) גבוהה יותר בקבוצת נשים פרה-מנפאוזליות,הסובלות מהשמנת-יתר. לאור ממצאי המחקר, החוקרים מציעים לערוך בדיקות סקר שגרתיו לאבחון PCOS באלו המצויות בסיכון מוגבר.

למרבה הפלא, שכיחות PCOS בנשים אחרות הסובלות מעודף משקל או השמנת-יתר, אינה ידועה, למרות שהשמנת-יתר שכיחה מאוד בחולות PCOS. מטרת המחקר הנוכחי היתה להעריך את שכיחות PCOS באוכלוסיית נשים פרה-מנפאוזליות, עם עודף משקל או השמנת-יתר, בספרד.

בתקופה שבין מאי 2002 ודצמבר 2005, החוקרים גייסו את כל הנשים הפרה-מנפאוזליות שקיבלו טיפול תזונתי במחלקה האנדוקרינולוגית, בעקבות עודף משקל או השמנת-יתר. מבין 113 הנשים שגוייסו, 32 (28.3%, 95% CI = 20-36.6%), אובחנו עם PCOS, על-סמך היפר-אנדרוגניזם ביוכימי, או קליני, Oligo-ovulation, ושלילת סיבות משניות.

שכיחות PCOS לא היתה שונה בתת-קבוצות שהוגדרו בהתאם לדרגת השמנת-יתר. בנוסף ל-32 נשים שאובחנו עם PCOS, 3 נשים אובחנו עם עודף אדרוגנים בדם, ללא Oligo-Ovulation, 2 אובחנו עם שיעור-יתר אידיופטי, 2 עם אוליגומנוריאה כרונית, ללא היפר-אנדרוגניזם ביוכימי או קליני.שתי נשים אובחנו עם אוליגומנוריאה עם היפר-פרולקטינמיה. ביתר 72 הנשים (63.7%), לא נמצאה עדות להיפר-אנדורגניזם, או הפרעות במערכת הרביה.

מהתוצאות עולה כי שכיחות PCOS עומדת על 28.3% בנשים עם עודף-משקל או השמנת-יתר בספרד. שכיחות זו גבוהה בהרבה, בהשוואה לשכיחות של 5.5% בנשים רזות באותה מדינה. יתרה מזאת, השכיחות המוגברת של PCOS זוהתה בנשים עם עודף-משקל או השמנת-יתר, בלא תלות בדרגת השמנת-יתר, או בנוכחות או העדרת סינדרום מטבולי. לכן, חשוב לשלול את אבחנת PCOS באופן שגרתי בנשים פרה-מנפאוזליות, עם עודף משקל או השמנת יתר.

לדברי החוקרים, רופאים המטפלים בנשים הסובלות מעודף משקל או השמנת-יתר, צריכים להיות מודעים לשכיחות הגבוהה של PCOS בנשים אלו, ולערוך בדיקות סקר ל-PCOS, לפחות דרך היסטוריה מפורטת של המחזורים והערכה קלינית של תסמיני היפר-אנדרוגניזם.

Arch Intern Med. 2006;166:2081-2086.

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

מקור: לימור בן חיים דיאטנית קלינית
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

כמחצית מהמטופלים בטיפולים אינקרטינים יחוו תופעות לוואי במערכת העיכול, העלולות להשפיע על איכות החיים, ולקראת ארוחות החג ייתכן שהאתגר יהיה משמעותי אף יותר.

מניעה שניונית לאחר שבץ מוחי איסכמי

מניעה שניונית לאחר שבץ מוחי איסכמי

מקור: NEJM
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|01/09/2026

המאמר סוקר את העדכונים האחרונים ואת הגישות הטיפוליות המוכחות למניעת אירוע מוחי חוזר אצל מטופלים שכבר חוו שבץ איסכמי או אירוע מוחי חולף (TIA)

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן