האם רופאים משתפים את החולים בטעויות רפואיות? (Arch Intern Med)

קיימת שונות רבה בין רופאים בכל הקשור לנכונתם לחשוף טעויות רפואיות, בלא קשר לרשלנות רפואית. לדברי החוקרים, רופאים צריכים להכיר בעובדה שנכון להיום, קיים פער גדול בין ציפיות החולים לגילוי נאות של כל הפרטים והסבר על הטיפול הקיים, ומקצוע הרפואה צריך לשאוף ולשקול אילו ממדים בתרבות הרפואה מעכבים ועוצרים את השקיפות במקצוע.

במחקר החדש סקרו החוקרים 2637 רופאים בארה”ב ובקנדה במטרה להבין כיצד הם ידווחו על טעויות רפואיות למטופלים  ב-1 מ-4 תסריטים המדמים טעויות חמורות.

למרות שלמעלה מ-80% מהרופאים ראו בטעויות שנעשו שגיאה חמורה, והאמינו כי הרופא צריך להיות האחראי העיקרי לטעות, רק 65% טענו שהם יחשפו בוודאות את הטעות בפניי החולה. 29% טענו שהם ככל הנראה ישתפו את החולה בטעות ו-4% טענו שהם יחשפו את השגיאה רק במידה והחולה ישאל. 1% מהמשתתפים טענו שללא ספק הם לא יחשפו את השגיאה בפני החולה.

42% מהרופאים הבטיחו שישתמשו במונח “טעות” כאשר יחשפו בפני החולה את השגיאה שנעשתה, בעוד ש-56% יזכירו את התוצאה השלילית, אך לא את השגיאה. רק מעט יותר ממחצית הרופאים יימסרו למטופל מידע ספציפי באשר לסיבה לטעות.

החוקרים לא מצאו הבדל בין חשיפת השגיאות מצד רופאים מקנדה לעומת רופאים מארה”ב.

העובדה שהגישות של רופאים מקנדה ומארה”ב חוצה גבולות, מעידה כי התפיסות כנראה קשורות בנורמות, בערכים ובמנהגים שהם חלק ממקצוע הרפואה.

החוקרים מסכמים וכותבים כי רופאים צריכים להכיר בכך שנושא גילוי נאות מצוי בחיתוליו, וכי צפויים שינויים מהירים במהלך 3-5 השנים הקרובות. עם הזמן, תשתפר ההבנה באשר למידע אותו מבקשים המטופלים בנושא בשורות רעות, והטיפול הקליני ישתנה באופן דרמטי. החוקרים מצפים לשינוי דומה בנושא חשיפת טעויות רפואיות מזיקות למטופלים.

Arch Intern Med 2006;166:1585-1593,1605-1611.

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

האם מתן דקסמתזון פומי לאחר ניתוח כריתת אדנוטונסילקטומיה בילדים מפחית כאב בהשוואה לפלצבו? ניסוי קליני אקראי

האם מתן דקסמתזון פומי לאחר ניתוח כריתת אדנוטונסילקטומיה בילדים מפחית כאב בהשוואה לפלצבו? ניסוי קליני אקראי

מקור: JAMA Otolaryngol Head Neck Surg
פרופ' יוסף אלידן
פרופ' יוסף אלידן
אין תגובות|18/09/2026

כריתת שקדים היא בין הניתוחים הכואבים ביותר בתחום אף־אוזן־גרון. לא ברור אם טיפול פומי בסטרואידים לאחר הניתוח מפחית כאב ותחלואה לאחר כריתת שקדים בילדים

התערבויות בעורק קרום המוח האמצעי (Middle Meningeal Artery) עבור כאבי ראש עמידים לטיפול: הצורך בניסוי אקראי מבוקר

התערבויות בעורק קרום המוח האמצעי (Middle Meningeal Artery) עבור כאבי ראש עמידים לטיפול: הצורך בניסוי אקראי מבוקר

מקור: Journal of NeuroInterventional Surgery
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|06/09/2026

המאמר דן בגישה טיפולית חדשנית ומבטיחה לכאבי ראש כרוניים ועמידים (כגון מיגרנות קשות או כאבי ראש מקבציים), המבוצעת באמצעות צנתור זעיר־פולשני של עורק קרום המוח האמצעי (MMA)

שיקום אינטנסיבי לאחר פגיעה תת־חריפה בחוט השדרה: יותר הוא לא תמיד טוב יותר

שיקום אינטנסיבי לאחר פגיעה תת־חריפה בחוט השדרה: יותר הוא לא תמיד טוב יותר

מקור: JAMA Neurology
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|24/08/2026

המאמר בוחן סוגיה מרכזית בעולם השיקום: האם הגברת עצימות הטיפול הפיזיותרפי והתעסוקתי בשלבים הראשונים שלאחר פגיעה בחוט השדרה (שלב סאב־אקוטי) מובילה לתוצאות תפקודיות טובות יותר?

האם ניתן ליטול משככי כאבים במהלך ההיריון?

האם ניתן ליטול משככי כאבים במהלך ההיריון?

מקור: Human Reproduction Open, PLOS Medicine
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|27/05/2026

ניתוח נתוני עתק שבוצע באוניברסיטת בן־גוריון בנגב וכלל יותר מ־250,000 הריונות של מטופלות כללית מחוז דרום והמרכז הרפואי סורוקה לאורך שני עשורים, הוביל לשני מחקרים המעניקים תשובות חדשות על בטיחות השימוש באקמול ומשככי כאבים (NSAISs) במהלך ההיריון

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן