האם יש קשר בין מחלת צליאק ובין Small-Fiber Neuropathy? (מתוך Arch Neurol)

ממחקר חדש עולה כי חלק מחולי צליאק סובלים בנוסף גם מ-Small-Fiber Neuropathy. בחלק מהמקרים סכרת היא הגורם ל- Small-Fiber Neuropathy, אך במרבית המקרים הסיבה למחלה אינה-ידועה. ייתכן שמחלת צליאק היא סיבה חשובה ל- Small-Fiber Neuropathy.

החוקרים מדווחים על 8 חולי צליאק שסבלו מ-Small-Fiber Neuropathy. הנוירופתיה החלה בנקודות שונות מילדות ועד גיל 59. כל הנבדקים סבלו מחוסר-תחושה אסימטרי (Numbness) או תחושה מדומה (Paresthesia). בשלושה נבדקים נרשמה מעורבות בולטת יותר של הידיים מאשר הרגליים. שלושה סבלו מחוסר-תחושה באזור הפנים. בחמישה הרפלקסים בקרסול היו תקינים, אך בשלושה נבדקים נרשמו רפלקסים ירודים.

בחמישה מהנבדקים מחלת צליאק אובחנה לאחר התחלת הנוירופתיה. שלושת האחרים הופנו להערכה לפני האבחנה. ב-7 הנבדקים שעברו מבחן סבילות לגלוקוז לא היה כל סימן לסכרת. מבחני הולכת עצב היו תקינים ב-7 נבדקים, אחד סבל מירידה קלה בעצבוב שריר הסובך. בחמישה נבדקים היתה ירידה בצפיפות סיבי העצב האפידרמליים ושלושה אחרים היו בגבול התחתון של הנורמה.

בחולה אחד לא נרשם כלל שיפור בעקבות דיאטה ללא-גלוטן, בשניים אחרים התפתחו תסמינים בזמן דיאטה ללא-גלוטן. עם זאת, 4 חולים דיווחו על שיפור בתסמינים בזמן הדיאטה.

סך הכל, החוקרים מאמינים שתוצאות המחקר מצביעות על sensory ganglionopathy או נוירופתיה התלויה במערכת החיסון. לדברי החוקרים, המודעות למחלת צליאק בצפון אמריקה הולכת וגוברת וחשוב לאבחן אותה על-מנת להתחיל בדיאטה ללא-גלוטן.

Arch Neurol 2005;62:1574-1578

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

אובאיטיס וסקלריטיס כסימנים מוקדמים למחלת מעי דלקתית (IBD) שטרם אובחנה: מסגרת סקר מדורגת לצמצום העיכוב באבחנה

אובאיטיס וסקלריטיס כסימנים מוקדמים למחלת מעי דלקתית (IBD) שטרם אובחנה: מסגרת סקר מדורגת לצמצום העיכוב באבחנה

מקור: Ocul Immunol Inflamm
ד"ר יעל שרון
ד"ר יעל שרון
אין תגובות|18/10/2026

המאמר עוסק ברעיון חשוב מבחינה קלינית: אובאיטיס (uveitis) וסקלריטיס (scleritis) יכולות לעיתים להופיע לפני האבחנה של מחלת מעי דלקתית (IBD): קרוהן או קוליטיס כיבית, ואף להקדים אותה בכמה שנים

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

לאחרונה פורסמו הנחיות חדשות ע״י האיגוד האירופאי לחקר וטיפול בהשמנה וע״י האיגוד האמריקאי לסוכרת, אשר מדייקות את הטיפול במחלת ההשמנה באופן נרחב יותר מהפחתת משקל, וזאת על סמך העדויות המחקריות שהצטברו עד תחילת 2026

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

מקור: לימור בן חיים דיאטנית קלינית
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

כמחצית מהמטופלים בטיפולים אינקרטינים יחוו תופעות לוואי במערכת העיכול, העלולות להשפיע על איכות החיים, ולקראת ארוחות החג ייתכן שהאתגר יהיה משמעותי אף יותר.

השפעות של צריכת אלכוהול כבדה על דימום תוך־מוחי חריף ועל מחלת כלי דם מוחיים קטנים

השפעות של צריכת אלכוהול כבדה על דימום תוך־מוחי חריף ועל מחלת כלי דם מוחיים קטנים

מקור: Neurology
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|16/04/2026

המאמר בוחן את הקשר בין צריכת אלכוהול כבדה לבין מאפיינים קליניים, הדמייתיים ופרוגנוסטיים של דימום תוך־מוחי חריף (ICH), תוך התמקדות בהשפעת האלכוהול על מחלת כלי דם מוחיים קטנים (Cerebral Small Vessel Disease – CSVD)

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן