האם סביבה רועשת פוגעת ביכולות הקוגנטיביות של ילדים ?

במחקר המתפרסם כעת ב-LANCET בחנו החוקרים את הקשר בין סביבה רועשת לבין הפרעות קוגנטיביות ואחרות בקרב ילדים . מסקנתם היא, כצפוי, יש לאמר, שסביבה רועשת (שדות תעופה בקירבה, כבישים סואנים) למקום המגורים ולבית הספר, פוגעת בהתפתחות הקוגנטיבית.

החוקרים מציינים בהקדמה שעד כה בוצעו מחקרים שבחנו את השפעת הסביבה, ובעיקר זיהום האוויר, אך אין עדיין מידע רב על השפעת הרעש על בריאות ויכולות קוגנטיביות.

המחקר כלל קרוב ל-3,000 ילדים בגילאים 9-10 שלמדו בבתי ספר קרובים לשדות תעופה באנגליה, הולנד, ספרד. המשתתפים נבחרו בהתאם להערכת החשיפה לרעש ע”פ מפות רעש. בוצעה הערכה קוגנטיבית ובריאותית בעזרת שאלונים שמולאו בבתי הספר. נאספו גם נתוני רקע על הילדים כולל מידע סוציו-אקונומי, תחלואה קודמת ועוד.

המימצאים הראו כי קיים קשר ליניארי מובהק סטטיסטי בין עוצמת החשיפה לרעש לבין מידת הפרעות בקריאה, הפרעות זכרון, ומופרעות. הקשר נותר גם לאחר ביצוע התאמות למשתנים האחרים.

עם זאת, לא נמצא קשר בין רעש מטוסים או תנועת מכוניות לבין רמת בריאות ע”פ דיווח עצמי, ולרמת בריאות נפשית.

החוקרים מסכמים ומסיקים שאיזורים עם רעש כרוני אכן פוגעים בהתפתחות הקוגנטיבית, בעיקר ביכולות הקריאה של הילדים, ושהם אינם מהווים סביבה בריאותית מתאימה. 

The Lancet 2005, 365, 1942-1949

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

אובאיטיס שאינה זיהומית קשורה לשכיחות מוגברת של תחלואה נלווית פסיכיאטרית: ניתוח נתונים מתוכנית המחקר “All of Us”

אובאיטיס שאינה זיהומית קשורה לשכיחות מוגברת של תחלואה נלווית פסיכיאטרית: ניתוח נתונים מתוכנית המחקר “All of Us”

מקור: Am J Ophthalmol
ד"ר יעל שרון
ד"ר יעל שרון
אין תגובות|17/09/2026

מחקרים קודמים תיארו שיעורי חרדה ודיכאון גבוהים בחולי NIU, אך הם היו מוגבלים בגודל המדגם, בפיזור הגאוגרפי ובגיוון הדמוגרפי, ולא בחנו קשת רחבה של אבחנות פסיכיאטריות בגישת מקרה־ביקורת

תמונות צבע של קרקעית העין (פונדוס) בשדה רחב ובינה מלאכותית לאבחון רטינופתיה סוכרתית: סקירה שיטתית ומטה־אנליזה

תמונות צבע של קרקעית העין (פונדוס) בשדה רחב ובינה מלאכותית לאבחון רטינופתיה סוכרתית: סקירה שיטתית ומטה־אנליזה

מקור: Retina
ד"ר יעל שרון
ד"ר יעל שרון
אין תגובות|03/09/2026

שתי שיטות הסקר המקובלות הן בדיקת פונדוס עם הרחבת אישונים והערכה מרחוק של תצלומי צבע של קרקעית העין (פונדוס), אך שתיהן דורשות משאבים ניכרים לנוכח העלייה במספר חולי הסוכרת והמחסור ברופאי עיניים

שינוי לאורך זמן ביובש עיני (KCS) בהתאם למצב מחלת שיוגרן

שינוי לאורך זמן ביובש עיני (KCS) בהתאם למצב מחלת שיוגרן

מקור: Am J Ophthalmol
ד"ר יעל שרון
ד"ר יעל שרון
אין תגובות|27/08/2026

עד אחד מכל עשרה חולים עם סימנים קליניים של יובש עיניים סובל ממחלת שיוגרן, אך רק כשליש מהם מאובחנים בעת הפנייה לרופא העיניים, וההבחנה בין יובש עיניים על רקע שיוגרן ליובש שאינו קשור לשיוגרן נותרה מאתגרת

מחקר DROPROP: טיפות עיניים דקסמתזון למניעת החמרה של רטינופתיה של פגות (ROP) הדורשת טיפול

מחקר DROPROP: טיפות עיניים דקסמתזון למניעת החמרה של רטינופתיה של פגות (ROP) הדורשת טיפול

מקור: JAMA Pediatrics
ד"ר ברנרד ברזילי
ד"ר ברנרד ברזילי
אין תגובות|23/08/2026

רטינופתיה של פגות (ROP) מסוג 1 היא מחלה חמורה המחייבת טיפול פולשני, כגון טיפול בלייזר (Laser photocoagulation)  או הזרקות תוך־עיניות של נוגדי שגשוג כלי דם (Anti-VEGF)

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן