תרופה כנגד השמנה מעכבת גידול של תאים סרטניים (Cancer Res)

התרופה נוגדת ההשמנה orlistat (Xenical) מעכבת את האנזים fatty acid synthase (FAS) בתאי גידול. התרופה מעכבת את הגדילה של תאי סרטן הערמונית, וניסויים ראשוניים מראים יעילות שלה כנגד תאי סרטן של המעי הגס ותאים של סרטן השד.

החוקרים גילו כי ה- FAS מבוטא בשורות תאים סרטניות של סרטן הערמונית, אך אינו מבוטא בתאי ערמונית תקינים.

מתוך שלוש שורות סרטניות שנבדקו, ה- orlistat השפיעה בצורה בולטת ביותר על תאי PC-3, וכן השפיעה בצורה פחותה על תאי LNCaP תלויי אנדרוגנים ועל תאי DU-145. תאי אפיתל ופיברובלסטים תקינים לא הושפעו מהתרופה. התרופה גרמה לתגובת אפופטוזיס בולטת בשורות התאים המושפעות.

החוקרים גידלו תאי PC-3 בעכברים לגודל של 100 מ”מ, וטיפלו בחיות ב- 240 מ”ג לק”ג ליום orlistat במשך 3 שבועות. נצפתה הפחתה משמעותית בנפח הגידול לאחר 28 ימי טיפול, ללא רעילות בולטת או ירידה במשקל.

החוקרים כותבים כי הם מנסים לייצר בטא-לקטונים אחרים, עם bioavailability טובה יותר ויעילות עדיפה בעיכוב של FAS, וכן להבין את המנגנונים דרכם פועלת התרופה על מחזור התא.

Cancer Res 2004;64.

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

מקור: לימור בן חיים דיאטנית קלינית
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

כמחצית מהמטופלים בטיפולים אינקרטינים יחוו תופעות לוואי במערכת העיכול, העלולות להשפיע על איכות החיים, ולקראת ארוחות החג ייתכן שהאתגר יהיה משמעותי אף יותר.

מניעה שניונית לאחר שבץ מוחי איסכמי

מניעה שניונית לאחר שבץ מוחי איסכמי

מקור: NEJM
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|01/09/2026

המאמר סוקר את העדכונים האחרונים ואת הגישות הטיפוליות המוכחות למניעת אירוע מוחי חוזר אצל מטופלים שכבר חוו שבץ איסכמי או אירוע מוחי חולף (TIA)

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן