התועלת של עירוי חד-שבועי של קטמין כנגד דיכאון עמיד לטיפול (Am J Psychiatry)

מנתונים חדשים עולה כי לעירוי שבועי של קטמין השפעה נוגדת-דיכאון מהירה, מצטברת וממושכת בחולים עם דיכאון עמיד לטיפול תרופתי, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם במהלך חודש מרץ בכתב העת American Journal of Psychiatry.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי קטמין במינונים נמוכים מאלו המשמשים להרדמה הדגימו השפעה נוגדת-דיכאון מהירה אך זמנית בחולים עם דיכאון עמיד לטיפול, אותה ניתן להאריך באמצעות מתן חוזר של התרופה. כעת הם ביקשו לבחון את ההשפעות נוגדות הדיכאון של עירוי יחיד של קטמין וסדרה של עירויים חוזרים של קטמין.

מדגם המחקר כלל 41 חולים עם דיכאון עמיד לטיפול, אשר לקחו חלק במחקר האקראי, כפל-סמיות להשוואת עירויים בודדים של קטמין ו-Midazolam  (קבוצת ביקורת פעילה). לאחר הישנות תסמיני דיכאון, המשתתפים קיבלו קורס של שישה עירויי קטמין בתווית-פתוחה, אשר ניתנו שלוש פעמים בשבוע, לאורך שבועיים. תגובה הוגדרה בנוכחות ירידה של לפחות 50% במדדי MADRS (Montgomery-Asberg Depression Rating Scale) ובאלו שהגיבו לטיפול ניתנו ארבעה עירויים נוספים פעם בשבוע.

בהשוואה ל-Midazolam, עירוי קטמין יחיד הוביל לירידה גדולה יותר משמעותית בתסמיני דיכאון במהלך 24 השעות לאחר עירוי. מניתוח סטטיסטי עלה כי לעירויים חוזרים הייתה השפעה נוגדת-דיכאון מצטברת, עם הכפלת שיעורי התגובה נוגדת-דיכאון. עוד עולה מהנתונים כי 49% מהמשתתפים ענו על קריטריוני התגובה לטיפול לאחר עירויים חוזרים, אם חציון של שלושה עירויים שנדרשו לפני השגת תגובה. בקרב המשתתפים לא תועד שינוי נוסף במדדי MADRS במהלך שלב האחזקה שכלל מתן קטמין שבועי.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאים אלו מספקים נתונים חדשים אודות התועלת של גישות מתן קטמין לחולים עם דיכאון עמיד לטיפול. הם קוראים להשלים מחקרים נוספים במטרה להבין מהי גישת הטיפול הטובה ביותר של קטמין.

Am J Psychiatry. Published online March 29, 2019

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

כיצד לדבר עם מטופלים על התחלת טיפול בנוגדי דיכאון? (The Pharmaceutical Journal, CME)

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|06/10/2024

כיצד לדבר עם מטופלים על התחלת טיפול בנוגדי דיכאון? כתבה שפורסמה בעת האחרונה ב- The Pharmaceutical Journal ניסתה לסייע לרוקחים ורוקחות בהתמודדות עם שאלה זו. האזינו כעת למגזין המשולב של הג’ורנאל מס’ 4, תחום רוקחות

תופעות לוואי פסיכיאטריות הקשורות לתרופות מקבוצת GLP-1 Receptor Agonists (מתוך International Journal of Clinical Pharmacy)

תופעות לוואי פסיכיאטריות הקשורות לתרופות מקבוצת GLP-1 Receptor Agonists (מתוך International Journal of Clinical Pharmacy)

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|01/08/2024

מגזין הג’ורנאל קלאב המשולב מס’ 2: אגוניסטים לקולטן פפטיד 1 דמוי גלוּקָגון (GLP-1 Receptor Agonists) התבלטו בִּזכות יכולתם לווסת את רמות הסוכר בדם ובמקביל לגרום לירידה במשקל. לצד היתרונות הטיפוליים, הועלו חששות לגבי תופעות לוואי פסיכיאטריות אפשריות הקשורות לתרופות אלה. סקירה זו International Journal of Clinical Pharmacy בוחנת את הנושא.

זמן מסך ושכיחות דכאון בקרב בני נוער (JAMA Pediatrics)

זמן מסך ושכיחות דכאון בקרב בני נוער (JAMA Pediatrics)

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|06/03/2024

מחקרים מראים שעליה בזמן החשיפה למסכים (Screen Time) עשויה להביא לעליה בתסמיני דכאון. עם זאת, הקשר בין כל אחד מסוגי החשיפה השונים (נייד, טלוויזיה, מחשב ו/או וידאו) לבין דכאון אינו ברור דיו. כמו כן, טרם נחקרה ההשפעה המצטברת של החשיפה לאורך זמן. בשני פערים אלו עסק מחקרם של בוארס וקבוצתו, אשר פורסם ב-JAMA. ד”ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, משתף את המחקר ומוסיף מהערותיו.

בריאות המערכת הקרדיווסקולרית של האם לאחר לידה (JAMA, CME)

בריאות המערכת הקרדיווסקולרית של האם לאחר לידה (JAMA, CME)

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|29/02/2024

שיעורי תמותת האימהות בארה”ב זינקו והגיעו ל-1205 מקרי מוות בשנת 2021, נתון המצריך מענה דחוף וממוקד. הפערים בין קבוצות אתניות מדגישים את הצורך לטפל בבעיה זו בהקדם. כ-80% ממקרי המוות של יולדות אלה ניתנים למניעה, כאשר חלק משמעותי מהם מתרחש בתקופה שלאחר הלידה, דבר ההופך תקופה זו לתקופה חשובה ומרכזית לניטור ולשיפור בריאות האם. מאמר זה, שפורסם ב-JAMA, מתעמק באופן מקיף בהערכה של בריאות הלב וכלי הדם (CVH), ובמכשולים המערכתיים שקיימים בטיפול באישה בתקופה שלאחר הלידה.

אבחון וניהול מחלות של אבי העורקים (מתוך ה-JAMA)

אבחון וניהול מחלות של אבי העורקים (מתוך ה-JAMA)

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|15/02/2024

שיעור התמותה בקרב מטופלים עם דיסקציה מסוג A של אבי העורקים, כלומר דיסקציה בשורש אבי העורקים ובאבי העורקים העולה, עומד על כ-57% אם לא עוברים ניתוח חירום ועד 25% בחולים שעוברים ניתוח חירום.
במאמר זה מובאת סקירה של הנחיות הקולג’ האמריקני לקרדיולוגיה ואיגוד הלב האמריקני המתייחסות לדיסקציה של אבי העורקים החזי והבטני, למחלות גנטיות של אבי העורקים, למחלת כלי דם פריפריים, לבעיות הקשורות למסתם אאורטלי דו צניפי ולתסמונת טרנר. ההמלצות, שפורסמו ב-JAMA, נוגעות למפרצות המערבות את שורש אבי העורקים ו/או אבי העורקים העולה.

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן