מנתונים חדשים מארצות הברית עולה כי ככל שעולה מספר מסעדות מזון מהיר בשכונת המגורים כך עולה הסיכון להתפתחות סוכרת מסוג 2 בקרב התושבים באותו אזור, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open.
במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הרשומות הרפואיות של למעלה מ-4.1 מיליון מטופלים במאגר Veterans Affairs אשר לא סבלו מסוכרת מסוג 2 בתחילת הדרך, בין השנים 2008 עד 2016. לאחר חציון מעקב של 5.5 שנות-אדם, 13.2% מהם פיתחו סוכרת מסוג 2. ההיארעות המצטברת הייתה גבוהה יותר באלו שהיו מבוגרם יותר, בשחורים לא-היספאנים בהשוואה לקבוצות אתניות אחרות, ובאלו עם מוגבלות והכנסה נמוכה יותר.
שיעור המבוגרים עם סוכרת מסוג 2 היה הגבוה ביותר באלו שהתגוררו באזורים עירוניים עם צפיפות גבוהה (14.3%), לאחר מכן באלו שהתגוררו באזורים עירוניים עם צפיפות נמוכה (13.1%), באזורים כפריים (13.2%) ובפרברים (12.6%).
מהנתונים עולה כי עליה של 10% במספר מסעדות מזון-מהיר, בהשוואה למרכזי מזון אחרים בשכונה נתונה, לוותה בעליה של 1% בסיכון להיארעות סוכרת מסוג 2 בקרב אלו שהתגוררו באזורים עירוניים עם צפיפות גבוהה, אזורים עירונים עם צפיפות נמוכה ואזורים כפריים ובעליה של 2% באלו שהתגוררו בפרברים.
מנגד, עליה של 10% בצפיפות סופרמרקטים בהשוואה לחנויות מזון אחרות לוותה בסיכון מופחת לסוכרת מסוג 2 בפרברים ובאזורים כפריים, אך קשר זה לא היה מובהק סטטיסטית באזורים עירוניים.
משילוב הממצאים עולה כי מדיניות ספציפית בנוגע למסעדות מזון מהיר, דוגמת הגבלת הישיבה במסעדות מזון מהיר וחקיקת חוקים אודות משקאות בריאים כברירת מחדל, עשויה לסייע בהפחתת הסיכון לסוכרת מסוג 2 באוכלוסיות שונות.
JAMA Netw Open. Published online October 29, 2021
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!