אורולוגיה

העדויות וההמלצות העדכניות למניעה ראשונית ושניונית של אוסטיאופורוזיס מדגישות את החשיבות של צריכת סידן במינון יומי של 1000 מ”ג ביחד עם 800 יב”ל ויטמין D

לאחרונה פורסמו מס’ עדכונים, הנחיות והמלצות הנוגעות לצריכת סידן וויטמין D . אנו מביאים כאן את הסיכום והמסקנות המרכזיות של העדכונים האחרונים :

·         כמות הסידן היומית המומלצת לגברים ונשים מעל גיל 50 היא כ- 1000 מ”ג (ההמלצות הבריטיות החדשות הגדירו רמה יומית של בין 700-1200 מ”ג, ומשרד הבריאות הישראלי קבע רמת צריכה מומלצת של 1000-1200 מ”ג סידן) , אותה יש לצרוך ביחד עם ויטמין D במינון של 800-1000 יח’ ביום. (משרד הבריאות הישראלי קבע קצובה של 600-800 יח’ בינ”ל ליום).

·         הדגש הוא על צריכה משותפת מספקת של סידן וויטמין D . צריכת סידן בלבד או ויטמין D בלבד לא נמצאה כיעילה בהפחתת הסיכון לאוסטאופורוזיס.

·         סקר התזונה האחרון שבוצע בישראל מצביע על כך שרק מיעוט מגיע לרמת הצריכה היומית המומלצת הנ”ל, והצריכה הממוצעת בעולם המערבי ובישראל היא כמחצית בלבד מהמנה היומית המומלצת: בקרב רוב הנשים והגברים בישראל צריכת הסידן וויטמיןD   מהתזונה נמוכה מההמלצות הרפואיות ועומדת על:

o            סידן:  578 מ”ג בממוצע ביום, חציון 494 מ”ג ביום

o            ויטמין  : D 114  יב”ל בממוצע ליום, חציון 50  יב”ל ליום

·         העדיפות היא להגיע לרמת צריכת סידן המומלצת בתזונה, אך במידה וזה אינו אפשרי יש מקום לשימוש בתוספי תזונה, רצוי תוסף משולב של סידן וויטמין D המגביר את ההיענות.

·         נראה שלחלק גדול מהאוכלוסייה יש לכן צורך בהשלמה באמצעות תוספי תזונה ברמה יומית של 500 מ”ג סידן ושל 800 יב”ל ויטמין D. 

·         עד כה תוספים ששילבו סידן וויטמין D כללו 500 מ”ג סידן  כללו כמות של 400 יב”ל ויטמיןD   בלבד (כיוון שזו הייתה הכמות המקסימלית המאושרת של ויטמין  D  לתוספי תזונה). כתוצאה מכך בכדי להגיע לקצובה המומלצת נאלצו מטופלים ליטול בנוסף לתוסף המשולב ויטמין D בטיפות או קפסולות נוספות, מה שהכביד ופגע בהיענות. בעקבות ההמלצות החדשות המאפשרות העלאת הכמות של ויטמין D נראה שלתכשירים המשלבים רמה של 500 מ”ג סידן ו-800 יב”ל ויטמין D נותנים מענה מלא זול ונוח שעשוי להתבטא בשיפור זמינות והיענות המטופל.

·         צריכה עודפת של סידן אינה קשורה להפחתת סיכון גדולה יותר לאוסטיאופורוזיס. קיימת עדיין מחלוקת אם צריכה עודפת עשויה להזיק , אך צריכה בכמות מספקת בהתאם הנחיות הרפואיות, לא רק שאינה מזיקה אלא אף מיטיבה

·         נראה שאין מקום לחשש שצריכת סידן ברמות אלה תגביר הסיכון להסתיידות עורקים כליליים ואירועים קרדיווסקולריים.

·         כך גם באשר לחשש לאבנים בכליות על רקע צריכת סידן ברמות אלה. צריכת סידן במינונים המומלצים קשורה דווקא להפחתת הסיכון

·         לנשים המקבלות כבר טיפול תרופתי לטיפול ומניעת אוסטיאופורוזיס יש חשיבות רבה להקפיד על  הגעה ליעד של כ?1,200 מ”ג סידן ביום ובין 800 ל?1,000 יחידות ויטמין D ביום על מנת לוודא פעילות יעילה של הטיפול התרופתי .

להלן סקירת הספרות והעדכונים בהרחבה:

אחת ההמלצות בהנחיות העדכניות למניעת אוסטיאופורוזיס לנשים לאחר-מנופאוזה וגברים מעל גיל 50, הנמצאים בסיכון מוגבר לשברים שפורסמו לאחרונה באנגליה (1), כוללת  צריכה יומית של 800 יחידות בינ”ל של ויטמין D . במקביל, מומלצת צריכה יומית של סידן ברמה של בין 700-1200 מ”ג.

צריכה הולמת של סידן בתזונה בשילוב עם ויטמין D הינה אחת הדרכים המרכזיות הנכללות במאמצים למניעת אוסטיאופורוזיס בנשים לאחר-מנופאוזה. למרות הנחיות מטעם איגודים מקצועיים ברחבי העולם, נראה שבפועל רמת צריכת הסידן וויטמין D בעולם המערבי אינה עומדת ברמה המומלצת.

במאמר שפורסם בכתב העת Maturitas (2) ביקשו חוקרים לספק עדויות בנוגע להשפעות של צריכת סידן על מניעת אוסטיאופורוזיס בנשים לאחר-מנופאוזה ולבחון את ההנחיות הנוכחיות. לצורך כך, הם השלימו סקירה ספרותית ובחינה של דעות מומחים.

המינון היומי המומלץ של סידן נע בין 700-1,200 מ”ג סידן אלמנטלי ואעפ”י שניתן לצרוך סידן דרך המזון או בצורת תוספים, המחברים מציינים שיש עדיפות לצריכת סידן בדיאטה. צריכה מתחת לכמות המומלצת של סידן בתזונה עלולה להביא לעליה בסיכון לשברים אוסטיאופורוטיים; עם זאת, אין הוכחות עקביות לפיהן תוספי סידן במינון המומלץ (ללא שילוב ויטמין D) , או מעבר לכך, מפחיתים סיכון זה. תוספת ויטמין D לצריכת סידן עשויה להפחית את הסיכון לשברים, בעיקר במטופלים במוסדות טיפול.

המחברים מציינים שיש לקחת בחשבון כי צריכה מופרזת של סידן, המוגדרת כצריכה של למעלה מ-2,000 מ”ג/יום, עלולה לגרום נזק. בין הסיבוכים האפשריים שתוארו בספרות בעקבות צריכה מופרזת של סידן נכללים סיכון מוגבר לאירועים קרדיווסקולאריים, אבנים בכליות ודרכי שתן ואף שברים. עם זאת, קיימים גם נתונים סותרים והסוגיה הזו עדיין במחלוקת.

הכותבים סיכמו וקבעו כי מסקירתם עלה כי יש להמליץ על צריכה הולמת של סידן לשמירה על בריאות העצם, כאשר יש לקחת בחשבון כי צריכת סידן מופרזת אינה מומלצת.

כאמור, בהמלצות מבריטניה (1) בנושא מניעה וטיפול באוסטיאופורוזיס, כללו המומחים התייחסות לחשיבות אורחות חיים במצבים אלו, כולל הגברת פעילות גופנית, הפסקת עישון, הפחתת צריכת אלכוהול לעד שני משקאות ביום, הפחתת סיכון לנפילות וכמובן, הבטחת צריכה תזונתית מספקת של סידן ורמה מספקת של ויטמין D.

המומחים הסבירו כי הגדלת צריכת סידן, בין אם דרך התזונה או באמצעות תוספים, לוותה בעליה קטנה בצפיפות המינראלים של העצם (עדויות בדרגה 1a), אך הדגישו כי אין עדויות משכנעות כי צריכת סידן לבדה מפחית סיכון לשברים (עדויות בדרגה 1a). הם כמובן ציינו כי תוספי סידן מלווים מצידם בסיכון מוגבר לאבני כליות ותופעות לוואי במערכת העיכול. עוד צוין החשש כי תוספי סידן עשויים להביא לעליה בסיכון למחלות לב וכלי דם, אך מטה-אנליזה שפורסמה לאחרונה מצאה מעט עדויות לקשר מובהק סטטיסטית (עדויות בדרגה 1a).  ההמלצה כי להקפיד על צריכת סידן יומית בטווח 700-1,200 מ”ג, כאשר ישנה עדיפות לצריכה תזונתית על-פני מתן תוספים.

תוספי סידן וויטמין D מומלצים לרוב כתוספת לטיפולים אחרים לאוסטיאופורוזיס, כאשר מחקרים קליניים להערכת טיפולים לאוסטיאופורוזיס בוצעו בחולים עם משק סידן וויטמין D תקינים. בנשים לאחר-מנופאוזה וגברים מבוגרים שטופלו בתרופות להגנה על העצם בשל אוסטיאופורוזיס, מומלץ לשלב תוספי סידן במידה והצריכה התזונתית נמוכה מ-700 מ”ג/יום ולהוסיף ויטמין D במינון 800 יחידות/יום באלו בסיכון או עם עדות לחסר ויטמין D (המלצה בדרגה B).

בישראל פורסמו בשנת 2014 (3) ערכי הייחוס של צריכה תזונתית, תוך הגדרת קצובת רכיבי תזונה מומלצת (Recommended Dietary Allowance) של 15 מק”ג ויטמין D ביום בגברים ונשים עד גיל 70 ו-20 מק”ג ויטמין D באלו מעל גיל 70 שנים (יש לזכור כי 1 מיקרוגרם של כולקליצפרול שווה ערך ל-40 יחידות בינלאומיות של ויטמין D).  גבול הצריכה המירבית הוא של 50 מק”ג ויטמין D ביום.

באשר לצריכת סידן, ההמלצה הינה לקצובת רכיבי תזונה מומלצת של 1,000 מ”ג ביום בקרב גברים בגילאי 19-70 ונשים בגילאי 19-50 שנים. בגברים מעל גיל 70 ובנשים בגיל 51 ומעלה מומלצת צריכה של 1,200 מ”ג סידן ביום. אין לצרוך מעל 2.5 גרם סידן ביממה.

ממכלול הנתונים עולה כי אין הוכחות מוצקות לפיהן ישנה תועלת למתן סידן או ויטמין D בנפרד, עם זאת, שילוב שני התוספים עשוי להביא לירידה מתונה, אך משמעותית, בסיכון לשברים ולסייע במניעת נפילות ושמירה על מסת העצם. (4) .

ומה קורה בפועל בישראל ? הסקר הלאומי האחרון של משרד הבריאות (5, נספח) מצביע על כך שלמעלה מ-80% מהאוכלוסיה הבוגרת בישראל צורכת פחות סידן וויטמין D מההמלצות.

המשמעות היא שיש מקום לשקול להדריך ולעודד מטופלות ומטופלים מתאימים (נשים לאחר-מנופאוזה וגברים מעל גיל 50 הנמצאים בסיכון מוגבר לשברים) להגיע לרמות הצריכה המומלצות של סידן וויטמין D (במשולב) אם באמצעות צריכה תזונתית או הוספת תוספי תזונה במטרה למנוע שברים אוסטיאופורוטיים.

יש לציין שגם בקרב מטופלים שנוטלים  תרופות למניעת אוסטיאופורוזיס ושברים יש חשיבות רבה להקפיד על  נטילה של כ?1,200 מ”ג סידן ובין 800 ל?1,000 יחידות ויטמין  D על מנת לוודא פעילות יעילה של הטיפול התרופתי.

מקורות:

1)      Arch Osteoporos. 2017 Dec;12(1):43. doi: 10.1007/s11657-017-0324-5

2)      Maturitas. 2018 Jan;107:7-12. doi: 10.1016/j.maturitas.2017.10.004. Epub 2017 Oct 3.

3)      משרד הבריאות – DRIs Dietary Reference Intakes

4)      יעילות ובטיחות של תוספי סידן וויטמין D ,סיכום מהכנס השנתי דר איריס ורד

5)      סקר לאומי שני בנושא בריאות ותזונה בישראל 2014-16

נספח:

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה