אורולוגיה

מדענים מהאונ’ העברית פיתחו גישה חיסונית חדשה המכוונת לאדם במקום לחיידק (האוניברסיטה העברית בירושליים)

מדענים מגלים לראשונה כיצד רעלנים מחיידקים, “סופראנטיגנים“, פועלים ואיך מקטעי חלבונים קצרים שיצרו יכולים לחסום אותם ובכך להציל חיים

זיהומים מחיידקים מסוג סטפילוקוקים וסטרפטוקוקים פוגעים במיליוני בני אדם כל שנה. הם מהווים גורם מוביל לספסיס ואחראים למקרים רבים של דלקות ריאה וזיהומים שלאחר ניתוח. יכולתם לגרום למחלות זיהומיות נובעת מייצור גורמים אלימים רבים, ביניהם קבוצה של סופראנטיגניםרעלנים המזרזים את התהליך הזיהומי משחקת תפקיד מכריע. 

כמה עשרות מינים של סופראנטיגנים הם קטלניים לאדם ומהווים גורם מכריע לספסיס ולהתפתחות הלם רעיל. אמנם התגובה החיסונית הדלקתית שמעוררים אנטיגנים נחוצה כדי להגן על בני אדם כנגד נגיפים וחיידקים, במקרה של סופראנטיגניים התגובה המוגזמת מעוררת סערה חיסוניתשעלולה לגרום נזק רב לגוף ולהוביל לכשל של איברים ואף למוות.

גם ביישום גישות הטיפול העכשוויות, לזיהומים אלו יש שיעורי תמותה גבוהים והטיפול בהם נעשה מורכב עוד יותר בגלל הופעתם של זני חיידקים עמידים לרבתרופות. בשל הדחיפות וההחמרה הגוברת של מצבים אלו, התדלדלות צנרת הפיתוח של אנטיביוטיקות חדשות והתפשטות עמידות החיידקים למגוון התרופות, הגישה הקלסית של תרופה אחת לכל פולש כבר מיושנת ופחות אפקטיבית.

כעת, בעבודה מדעית המהווה ציון דרך בשיא של 20 שנות מחקר, מדענים באוניברסיטה העברית בירושלים מתארים גישה טיפולית חדשנית המסוגלת למנוע תגובות חיסוניות קטלניות, העוקפת את עמידות החיידקים לאנטיביוטיקה ומכוונת לאדם עצמו. לגישה החדשה יש השלכות חשובות לרפואה: היא יעילה ורחבת היקף ואינה מושפעת מעמידות החיידקים לאנטיביוטיקה.

במאמר המתפרסם בכתב העת היוקרתי PNAS(קישור), החוקרים מגלים לראשונה את מנגנון הפעולה של הרעלנים הסופראנטיגניים, וכיצד אנטגוניסטים שהם עיצבו מסוגלים לחסום פעולה זו ובכך להציל חיים.






פרופריימונד קמפפר (בתמונה) , מהקתדרה עש דר פיליפ מרכוס בביולוגיה מולקולארית וחקר הסרטן במכון למחקר רפואי ישראלקנדה בפקולטה לרפואה של האוניברסיטה העברית הוביל את המחקר ומסביר את השינוי בגישה הטיפולית החדשה לאור גילוי המנגנון בו הסופר אנטיגנים משפעלים ביתר שאת את התגובה הדלקתית:

במקום למקד את המאבק כנגד החיידקים הפולשים, היכולים לעבור מוטציות ולפתח עמידות לאנטיביוטיקה, אנו מכוונים את הפעילות התרופתית לאדם, כך שעוד לפני שהפולש יכול לגרום למחלה קשה, הוא חייב לעבור דרך צוואר בקבוקשל הקולטנים שאותו אנו מסוגלים לבלום ביעילות. היתרון בכך הוא שהתרופות נשארות יעילות אפילו כנגד זני חיידקים העמידים לאנטיביוטיקה.”

 

בתגובה חיסונית רגילה כתוצאה מחשיפה לאנטיגן, נצמדים תאים חיסוניים דרך קולטנים המוצבים על שטח הפנים שלהם, הנקראים קולטנים קוסטימולטוריים“. באופן מפתיע, הסופראנטיגן מזרז את ההתקשרות בין הקולטנים הקוסטימולטוריים העיקריים, B7-2 וCD28, ומסתבר,שזירוז זה קריטי ליכולתו של הרעלן לעורר סערה חיסונית. יצירת הציר הקוסטימולטורי כבר היתה ידועה כחשובה להתפתחותה של תגובה חיסונית מלאה, אך המחקר החדש מבליט את חשיבותו של ציר זה כצוואר בקבוקמרכזי.  

  


איור: מנגנון הפעולה החדש של רעלנים סופראנטיגנים מחיידקים שהתגלה: הסופראנטיגן נקשר הן ל B7-2 והן ל CD28, הקולטנים הקוסטימולטוריים העיקריים המתבטאים על פני תאי חיסון של האדם. קישור זה מגביר את ההצמדה של קולטנים אלה ובכך מייצר אות חיסוני חזק הגורם לסערה דלקתית מזיקה.

(באדיבות: ריימונד קמפפר)

צוות המחקר כבר הראה במחקרים קודמים שהסופראנטיגן חייב להתקשר לקולטן CD28 כדי לגרום נזק, אך המנגנון מאחורי דרישה זו נשאר לא ידוע. עכשיו, מראים החוקרים שכדי לזרז את ההתקשרות בין הקולטנים CD28 ו B7-2, מולקולות הסופראנטיגן חייבות להתקשר ישירות לשני הקולטנים הללו. על ידי קשירה ישירה לא רק ל CD28אך גם לB7-2, סופראנטיגנים מגבירים באופן ניכר את ההצמדה בין קולטנים אלו, מגבירים את יצירת הציר הקוסטימולטורי וכך משרים שפעול יתר של תאי T ובכך מעוררים סערה חיסונית פתולוגית.

הגילוי של מנגנון זה הוביל את החוקרים לעצב פפטידים חדשים פיסות חלבון בקולטן האנושי B7-2 המסוגלים לחסום ביעילות את הקישור בין הסופראנטיגן ואתרי המטרה שלו בקולטנים הקוסטימולטוריים, ובכך להגן מהלם קטלני, כפי שהראו החוקרים בחיות. כל פפטיד מחקה קטע קטן מאתר ב B7-2, אליו הסופראנטיגן חייב להתקשר. פפטיד כזה פועל כדמה של הקולטן השלם הקושר את רעלן הסופראנטיגן. בכך, הפפטיד חוסם את גישתו של הרעלן לקולטן ומונע את רעילותו.

האסטרטגיה של שימוש בפפטידים המחקים אזורים של קולטן במערכת החיסון על מנת לבלום את התגובה הדלקתית המופרזת המשוחררת על ידי רעלנים סופראנטיגנים, היא אסטרטגיה המכוונת למאכסן לאדם עצמו. הראינו שגישה זו מועילה באופן נרחב כנגד המשפחה המגוונת של סופראנטיגנים,” אמר פרופקמפפר.

דר אלן ס. קרוס, פרופסור לרפואה בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת מרילנד בארהב, שלא לקח חלק במחקר, הגיב לגילוי המחקרי: “מדובר בפריצת דרך קונספטואלית בהבנתנו את מנגנוני ההדבקה ומחלה הנגרמת מתגובה חיסונית מוגזמת. ייתכן שיש לה השלכות לגישות חדישות לטיפול במחלות אחרות המאופיינות על ידי סערת ציטוקינים“. גישה חדשה זו, לפעול נגד התגובה החזקה של המאכסן הגורמת למחלה במקום לתקוף את הפתוגן המיקרוביאלי, צוברת תמיכה רחבה בקהילה הרפואית.”

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה