אורולוגיה

מה בין עישון ובין התפקוד הקוגניטיבי בגברים? (Arch Gen Psychiatry)

במאמר שפורסם ב-Archives of General Psychiatry מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי גברים מעשנים ואלו שנהגו לעשן בעבר מצויים בסיכון מוגבר להידרדרות קוגניטיבית עם המעבר מגיל העמידה לגיל מתקדם יותר.

מדגם העוקבה כלל למעלה מ-7,000 משתתפים בגיל ממוצע של 56 שנים בתחילת המחקר (5,099 גברים ו-2,137 נשים שלקחו חלק במחקר Whitehall II), שעברו הערכה קוגניטיבית ראשונה בין השנים 1997-1999, עם בדיקות חוזרות בין השנים 2002-2004 ובין 2007-2009.

ההערכות כללו חמש בדיקות קוגניטיביות שונות, כולל הערכת זיכרון, אוצר מילים ותפקוד ניהולי. לאחר מכן החוקרים שילבו את התוצאות למדד קוגניטיבי גלובאלי שניתן לכל משתתף. בנוסף, החוקרים עקבו אחר הרגלי העישון של המשתתפים במהלך המחקר.

החוקרים מצאו כי בגברים שהמשיכו לעשן במהלך עשר השנים הבאות, חלה הידרדרות מהירה יותר משמעותית בתפקוד הקוגניטיבי, בהשוואה לגברים שלא עישנו מעולם.

בקרב גברים שהפסיקו לאחרונה לעשן נרשמה גם הידרדרות קוגניטיבית מסוימת, בעיקר בתפקוד הניהולי. בקרב אלו שהפסיקו לעשן זמן רב קודם לכן, דרגת ההידרדרות הקוגניטיבית הייתה דומה להידרדרות שתוארה באלו שלא עישנו מעולם.

החוקרים כותבים כי יש עדויות לפיהן עישון הינו גורם סיכון לדמנציה, אך השפעתו על ההידרדרות הקוגניטיבית, ובפרט ההידרדרות הקוגניטיבית בגיל מתקדם, לא הייתה ברורה. עם זאת, מתוצאות המחקר הנוכחי עולה כי בגברים מעשנים, שהיו בשנות החמישים לחייהם, חלה הידרדרות בתפקוד הקוגניטיבי שהייתה דומה לזו של גברים לא-מעשנים, המבוגרים יותר בעשר שנים.

החוקרים מדגישים כי לא תוארו שיירי השפעות מזיקות של עישון על ההידרדרות הקוגניטיבית עשר שנים לאחר הפסקת עישון, עובדה העשויה לעודד מעשנים להפסיק לעשן מוקדם ככל הניתן.

הממצאים מדגישים את חשיבות ההערכה של גורמי סיכון להידרדרות קוגניטיבית בשלב הרבה יותר מוקדם.

Arch Gen Psychiatry. Published online February 6, 2012

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה