אורולוגיה

שמירה על פעילות חברתית בגיל המבוגר מסייעת לתפקוד הקוגנטיבי והגופני (Journal of Health and Social Behavior )

לשמירה או הגברת רמות מעורבות חברתית לאורך זמן יש פוטנציאל אפקט מגן על התפקוד הקוגנטיבי והפיסיולוגי בקרב קשישים, כך עולה ממחקר חדש המתפרסם ב- Journal of Health and Social Behavior .

המחברים מציינים שלמרות שמחקרים קודמים תיעדו את הקשר בין בריאות למעורבות חברתית, במחקר זה המטרה הייתה לבחון כיצד שינויים ע”פ זמן בקשרים חברתיים משפיעים  על המגמות בתפקוד הקוגנטיבי והפיסיולוגי.

החוקרים אספו מידע ממבוגרים מעל גיל 60. נמצא שבקרב אלה שהיו ברמה גבוהה של קשרים חברתיים היו רמות נמוכות יותר של הפרעות קוגנטיביות. קשרים חברתיים גם סיפקו הגנה מפני החמרה במגבלות גופניות.

המשתתפים נשאלו על תדירות הפעילות החברתית שלהם , כמו ביקורי חברים ומשפחה, השתתפות בפעילויות התנדבותיות, חברות במועדונים או אירגונים וכד’.

ההפרעה הקוגנטיבית הוערכה באמצעות השאלון מקוצר להערכה מנטלית וסולם ה-Rosow-Breslau להערכת ניידות להערכת יכולות גופניות כמו עלייה במדרגות או הליכה קצרה.

רוב המשתתפות היו נשים (67%) , ולבנים (68%) . למעלה ממחצית המשתתפים היו נשואים וכ-22% היו מועסקים.

החוקרים חילקו את המשתתפים ל-5 רמות של תקשורת חברתית, וביצעו אנליזה להערכת הקשר בין השייכות לכל רמה למידת ההפרעה הקוגנטיבית והגופנית.

ברמה 1 נכללו משתתפים עם רמת תקשורת חברתית גבוהה שפחתה מעט במשך הזמן, ברמה 2 היו אלו שהיו עם רמות גבוהות אך ירידה גדולה יותר במעורבות במשך הזמן, ברמה 3 כאלו שהיו ברמה גבוהה של תקשורת חברתית שאף עלתה במשך הזמן, ברמה 4 כאלו עם רמה בינונית של תקשורת חברתית אשר עלתה לאורך הזמן וברמה 5 כאלו שהיו ברמה נמוכה של תקשורת חברתית אשר גוועה לאורך הזמן.

נמצא שנשים נטו יותר להשתייך לרמה עם רמת מעורבות חברתית גבוהה אשר פחתה מעט לאורך השנים, בעוד שהגברים נטו להשתייך יותר לרמה בינונית עד גבוהה אשר עלתה מעט לאורך הזמן.

ע”פ החוקרים, אנשים עם רמה גבוהה של קשרים חברתיים שמעט ירדה לאורך הזמן (רמה 1) היו עם פחות הפרעות בתפקוד הקוגנטיבי. בהשוואה למשתתפים ברמה 5 (שהיו מלכתחילה ברמה נמוכה אשר המשיכה לרדת לאורך השנים), המשתתפים בשאר הקבוצות היו עם פחות מגבלות קוגנטיביות, אך האפקט נעלם לאורך הזמן.

מגבלות גופניות פחותות נמצאו בכל הרמות, למעט ברמה 2 , וללא קשר לרמה הבסיסית של התפקוד הגופני.

תוצאות אלה לדעת החוקרים מרמזות על האפקט המגן של קשרים חברתיים על בריאות גופנית וקוגנטיבית. שמירה על קשרים חברתיים יכולה להגביר תחושת שייכות, להעלות מוטיבציה ולאפשר קיום לחץ חברתי על ביצוע פעילויות שמשפרות את הבריאות.

המחברים מציינים שבשל תנודתיות במעורבות החברתית ובמגבלות פיסיות וקוגנטיביות במהלך אותה תקופה לא ניתן להגדיר אם הקשר בין התופעות תוצאתי. לא ניתן היה במחקר להעריך את איכות הקשרים החברתיים.

מכל מקום, החוקרים מסכמים שהקשר בין רמת הקשרים החברתיים ותפקוד בריאותי מדגיש את התועלת הפוטנציאלית של השתתפות מבוגרים בפעילויות חברתיות, וצריך לעודד קשישים להגביר את רמת המעורבות החברתית שלהם במטרה לשמר את התפקוד הקוגנטיבי והגופני.

J Health Soc Behav. 2011;52:430-443.


0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 1 - היפוגליקמיה

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 1 - היפוגליקמיה

    לפניכם מפגש ראשון מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש הראשון עוסק בהיפוגליקמיה. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת נובו נורדיסק

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 3 - אינסולינים ארוכי טווח

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 3 - אינסולינים ארוכי טווח

    לפניכם מפגש שלישי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש השלישי עוסק באינסולינים ארוכי טווח. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 4 - טכנולוגיות בסוכרת

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 4 - טכנולוגיות בסוכרת

    לפניכם מפגש רביעי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש הרביעי עוסק בטכנולוגיות בסוכרת. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת נובו […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 2 - טיפולים מתקדמים במבוגר הסוכרתי

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 2 - טיפולים מתקדמים במבוגר הסוכרתי

    לפניכם מפגש שני מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש השני עוסק בטיפולים מתקדמים במבוגר הסוכרתי. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 5 - רפואה מותאמת אישית

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 5 - רפואה מותאמת אישית

    לפניכם מפגש חמישי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש החמישי עוסק ברפואה מותאמת אישית. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת […]

  • הפרעות ראיה מלוות בסיכון מוגבר לדמנציה בקשישים (Am J Ophthalmol)

    הפרעות ראיה מלוות בסיכון מוגבר לדמנציה בקשישים (Am J Ophthalmol)

    ירידה בראיה וברגישות לניגודיות מלוות בסיכון מוגבר להיארעות דמנציה בקשישים וירידה ברגישות לניגודיות לאורך הזמן מצויה בקורלציה עם הסיכון להתפתחות דמנציה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Ophthalmology. החוקרים בחנו את הקשר בין תפקודי הראיה ובין הסיכון לדמנציה ב-2,159 גברים ונשים (גיל ממוצע של 77.9 שנים; 54% נשים) ממחקר National Health […]

  • שכיחות גבוהה של שבר ירך ראשון בנשים בעשור השביעי לחייהן (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-Endocrine Society)

    שכיחות גבוהה של שבר ירך ראשון בנשים בעשור השביעי לחייהן (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-Endocrine Society)

    בנשים עם צפיפות עצם נמוכה סיכוי גבוה יותר לדווח על שבר ירך ראשון בשנות ה-60 לחייהן, בהשוואה לגילאים מתקדמים יותר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-Endocrine Society. החוקרים התבססו על נתוני שברי ירך מסקר ה-National Health and Nutrition Examination Survey לשנים 2009-2010, 2013-2014 ו-2017-2018. הם כללו נשים מעל גיל 60 […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה