אורולוגיה

האם טיפול ב-Gemcitabine ובהקרנות טוב כמו ניתוח בטיפול בסרטן שלפוחית השתן? (מתוך Journal of Clinical Oncology)

מאת ד”ר בן פודה שקד

ממחקר חדש בשלב II אשר פורסם בגיליון ינואר של ירחון Journal of Clinical Oncology עולה כי השילוב של טיפול ב-Gemcitabine והקרנות עשוי להיות יעיל באותה מידה כמו כריתה של שלפוחית השתן עבור חולים עם סרטן השלפוחית אשר חודר לשריר.

החוקרים מדווחים כי לאחר רדיותרפיה וארבעה מחזורי טיפול של Gencitabine, עמדה השרידות של שלוש שנים הספציפית לסרטן על 82%, והשרידות הכוללת על 75%. לדבריהם, תוצאות אלו הינן טובות כמו אלו המיטביות שדווחו בעקבות ניתוח ציסטקטומיה, אם כי אלו שנצפו בעבודתם הנוכחית מקורן בקבוצה קטנה בלבד של חולים נבחרים. בעוד שהתוצאות ממשיכות ומשתפרות באמצעות גישות טיפוליות אלו, הם מציעים, יש מקום להכיר בכך שמספר הולך וגובר של חולים עם סרטן שלפוחית השתן החודר לשכבת השריר ומטופלים בכימו-רדיותרפיה עשויים ליהנות מאותם הסיכויים לריפוי כמו אלו העוברים כריתה.

על אף שהשימוש ב-Gemcitabine הינו חדש יחסית בהתוויה זו, השילוב של טיפול קרינתי וכימותרפיה עבור חולים עם סרטן שלפוחית השתן אינו כזה, מזכירים החוקרים. עם זאת, מחקרים כמו זה הנוכחי פותחים מחדש את הדיון סביב השאלה שמא ניתוח לכריתת השלפוחית הינו האפשרות הטיפולית היחידה עבור חולים אלו, אשר רבים מהם אינם מועמדים טובים לניתוח בשל גיל מתקדם ותחלואה נלווית.

החוקרים מסבירים כי ישנה עדיין תפישה לפיה הגישה הניתוחית הינה הטובה ביותר בכל הנוגע לסרטן השלפוחית, דבר שעשוי להיות נכון או שגוי.

משטרי טיפול קודמים של כימו-רדיותרפיה עשו שימוש ב-Cisplatinum, תכשיר נפרוטוקסי אשר לעיתים מצריך אשפוז בבית חולים. לעומת זאת, התכשיר Gemcitabine הינו רדיוסנסטיבי והמינון בו נעשה שימוש במחקר זה הינו עשירית מזו המשמש כטיפול ניאו-אדג’ובנטי או כטיפול בגרורות של סרטן שלפוחית השתן החודר לשריר, החוקרים מציינים.

במחקר נכללו 50 חולים עם סרטן שלפוחית השתן בשלב T2-3, N0, M0 מסוג Transitional cell carcinoma. כל החולים השלימו את הקורס הטיפול של Hypofractionated radiotherapy, עם סך של 52.5 Gy בעשרים מקטעים שניתנו תוך 28 יום.

בנוסף, השלימו 46 מהחולים את כל ארבעת מחזורי הטיפול ב-Gemcitabine, אשר כללו 100 mg/m2 IV פעם בשבוע, אשר ניתנו מספר שעות לפני הטיפול הקרינתי. שני חולים הפסיקו טיפול זה לאחר שני עירויים ושניים נוספים לאחר שלושה עישויים, כולם בשל רעילות גסטרואינטסטינלית בדרגה 3.

לאחר מעקב חציוני של שלושה חודשים, החוקרים מדווחים כי 88% מהחולים השיגו תגובה מלאה המאושרת באמצעות אנדוסקופיה. במהלך בדיקה ראשונה זו, שלושה חולים הראו סרטן שלפוחית שאינו חודר לשריר, ומהם שניים עברו כריתה טרנסאורטרלית ואחד נוסף נזקק לכריתה של שלפוחית השתן.

ארבעה חולים נזקקו ל-Salvage cystectomy, שלושה בשל הישנות המחלה ואחד בשל רעילות גסטרואינטסטינלית, הם מציינים.

שבעה חולים מתו כתוצאה ממחלה גרורתית, מהם חמישה סבלו מהישנות לבלוטות לימפה אגניות. חמישה חולים נוספים מתו כתוצאה ממחלה אינטרקורנטית, ושניים כתוצאה מתופעות לוואי המיוחסות לטיפול.

בתום שנתיים של מעקב, 89% מסך השורדים הראו שלפוחית שתן תקינה ללא שינויים בתפקוד המיני, בתפקוד השלפוחית או המעי. השרידות הכוללת בתום שלוש שנים עמדה כאמור על 75%, והשרידות הספציפית למחלה בנקודת זמן זו הייתה 82%. השרידות הכוללת והספציפית-למחלה בתום חמש שנים הייתה 65% ו-78%, בהתאמה.

החוקרים קוראים לעריכתם של מגוון מחקרי המשך בשלב III, לרבות כאלו אשר יבחנו את השילוב של פרוטוקול “GemX” שנבחן במחקר הנוכחי לצד טיפול ניאו-אדג’ובנטי. עם זאת, לא סביר לדבריהם כי טיפול כימותרפי יושווה באופן ישיר לניתוח כריתת השלפוחית, אשר נחשב כיום לטיפול הבחירה.

מומחה בתחום אשר נתבקש להגיב לפרסום הדברים, טוען כי בסרטן שלפוחית השתן, כמו בסוגי סרטן אחרים ובהם סוגי סרטן של הראש והצוואר, בלתי אפשרי לערוך מחקרים בשלב III המשווים טיפול שמרני וכזה שאינו שמרני ראש-בראש, מאחר והחולים מעדיפים ניתוח רק לעיתים נדירות כאשר ישנה אפשרות של טיפול תרופתי בלבד.

המומחה מוסיף כי השימוש ב-Gemcitabine שיפר בעיניו את היכולת של הטיפול הכימו-רדיותרפי לשלוט בהתפשטות המקומית של סרטן שלפוחית השתן. עם זאת, ללא היכולת להתאים את מינוני התרופה וההקרנות במסגרת מחקר רשמי בשלב III, לאור הקשיים האמורים בגיוס החולים לכך, הרי שיהיה קשה מאוד לאשר את התוצאות המבטיחות העולות ממחקרים קטנים בשלב I ו-II, כמו זה הנוכחי.

J Clin Oncol 2011

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • החשיבות הפרוגנוסטית של כאבי עצמות בגברים עם סרטן ערמונית גרורתי (JAMA Netw Open)

    החשיבות הפרוגנוסטית של כאבי עצמות בגברים עם סרטן ערמונית גרורתי (JAMA Netw Open)

    בגברים עם סרטן ערמונית גרורתי ורגיש להורמונים עם כאב גרמי בעת האבחנה תועדו שיעורי הישרדות נמוכים יותר משמעותית, בהשוואה לאלו ללא כאבי עצמות, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי סרטן ערמונית לעיתים קרובות שולח גרורות לעצמות, עם התפתחות כאב וירידה באיכות החיים של החולים. בעוד שהקשר […]

  • בדיקות סקר ממוקדות לסרטן לבלב עשויות לשפר את שיעורי ההישרדות באוכלוסייה זו (JAMA Oncol)

    בדיקות סקר ממוקדות לסרטן לבלב עשויות לשפר את שיעורי ההישרדות באוכלוסייה זו (JAMA Oncol)

    מעקב אחר מטופלים בסיכון גבוה עשוי לסייע בזיהוי אדנוקרצינומה של צינוריות הלבלב בשלב מוקדם יותר, כאשר הגידול קטן יותר וקל יותר לטיפול עם סיכויי הישרדות גבוהים יותר באוכלוסייה זו, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Oncology.  ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אדנוקרצינומה של הלבלב מלווה בשיעורי הישרדות נמוכים לאחר חמש שנים ולעיתים קרובות […]

  • האם להכחדה של הליקובקטר פילורי השפעה על הסיכון לסרטן הוושט? (Gastroenterology)

    האם להכחדה של הליקובקטר פילורי השפעה על הסיכון לסרטן הוושט? (Gastroenterology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Gastroenterology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי הכחדת הליקובקטר פילורי אינה מלווה בעליה בשיעורי היארעות ממאירות של הוושט. החוקרים אספו נתונים אודות כלל החולים שעברו טיפול להכחדת הליקובקטר פילורי בפינלנד, דנמרק, איסלנד, נורבגיה ושבדיה בין השנים 1995 עד 2019. המאגר כלל 661,987 משתתפים עם למעלה מחמש מיליון-שנות לאחר […]

  • השוואת Sacituzumab Govitecan לעומת Docetaxel בטיפול ב-NSCLC מתקדם או גרורתי (J Clin Oncol)

    השוואת Sacituzumab Govitecan לעומת Docetaxel בטיפול ב-NSCLC מתקדם או גרורתי (J Clin Oncol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Oncology עולה כי טיפול ב- Sacituzumab Govitecan עשוי לשפר את ההישרדות הכוללת לעומת Docetaxel בחולים עם סרטן ריאות גרורתי מסוג NSCLC (או Non-Small Cell Lung Cancer) עם התקדמות לאחר טיפול קודם. מחקר EVOKE-01 הינו מחקר בשלב III, בתווית-פתוחה, להערכת Sacituzumab Govitecan לעומת טיפול ב-Docetaxel בחולים עם NSCLC […]

  • יעילות ובטיחות משלב Olanzapine עם נוגדי-בחילה למניעת בחילות והקאות משנית ל-Carboplatin (מתוך J Clin Oncol)

    יעילות ובטיחות משלב Olanzapine עם נוגדי-בחילה למניעת בחילות והקאות משנית ל-Carboplatin (מתוך J Clin Oncol)

    הוספת Olanzapine לטיפול משולש בנוגדי-בחילה לא הפחיתה משמעותית את שיעורי הקאות משנית לטיפול ב-Carboplatin, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Oncology. באשר למניעת תחושת בחילה, הוספת Olanzapine הובילה להטבה גדולה יותר בתופעות הלוואי משנית למשטר טיפול כימותרפי המבוסס על Carboplatin. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הבטיחות והיעילות של טיפול נוגד-הקאה […]

  • מגמות הישרדות חולים עם NSCLC גרורתי לפני ואחרי אישור שימוש בטיפול אימונותרפי (Cancer)

    מגמות הישרדות חולים עם NSCLC גרורתי לפני ואחרי אישור שימוש בטיפול אימונותרפי (Cancer)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Cancer עולה כי בעקבות אישור טיפול אימונותרפי בארצות הברית חל שיפור בשיעורי הישרדות חולים עם אבחנה של סרטן ריאות גרורתי מסוג NSCLC (או Non-Small Cell Lung Cancer). בשנת 2015, מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר את Nivolumab כתכשיר אימונותרפי ראשון לטיפול בחולים עם סרטן ריאות מתקדם מסוג NSCLC. […]

  • בדיקת FDG-PET/CT מצמצמת היקף ניתוחים מיותרים בחולים עם ממאירות ראש וצוואר (Radiotherapy and Oncology)

    בדיקת FDG-PET/CT מצמצמת היקף ניתוחים מיותרים בחולים עם ממאירות ראש וצוואר (Radiotherapy and Oncology)

    בחולים עם קרצינומה של תאי קשקש של הראש והצוואר, השלמת בדיקת FDG-PET/CT להערכת התגובה לטיפול כימו-קרינתי מעלה משמעותית את הדיוק בזיהוי חולים בהם תתכן תועלת לניתוח הצלה לדיסקציה צווארית, עם הפחתת מספר החולים המופנים לניתוח מיותר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Radiotherapy and Oncology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בדיקת FDG-PET/CT משמשת יותר […]

  • טיפול ב-Denosumab מונע אובדן עצם והידרדרות מיקרו-ארכיטקטורה בנשים לפני-מנופאוזה עם סרטן שד תחת טיפול לדיכוי אסטרוגן (J Clin Oncol)

    טיפול ב-Denosumab מונע אובדן עצם והידרדרות מיקרו-ארכיטקטורה בנשים לפני-מנופאוזה עם סרטן שד תחת טיפול לדיכוי אסטרוגן (J Clin Oncol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Oncology כי טיפול ב- Denosumab (פרוליה) בעת התחלת טיפול לדיכוי אסטרוגן משמר צפיפות עצם, מיקרו-ארכיטקטורה של העצם וחוזק עצם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי טיפול לדיכוי שחלתי ומעכבי ארומטז משפרים את שיעורי ההישרדות ללא-מחלה בנשים לפני-מנופאוזה עם סרטן שד בשלב-מוקדם וחיובי לקולטנים לאסטרוגן, אך מאיצים אובדן […]

  • מה בין רמות חומצה אורית בדם ובין הסיכון לסרטן שד? (Am J Med Sci)

    מה בין רמות חומצה אורית בדם ובין הסיכון לסרטן שד? (Am J Med Sci)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת American Journal of the Medical Sciences עולה כי רמות גבוהות של חומצה אורית בדם עשויות להפחית את הסיכון להיארעות סרטן שד בנשים, רמז להשפעה מגנה של חומצה אורית בדם מפני המחלה הממארת בנשים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי תתכן מעורבות של רמות חומצה אורית בדם בהתפתחות ממאירות בשל עיכוב עקה חמצונית, […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה