אורולוגיה

חולים עם סרטן ערמונית בסיכון גבוה עשויים להרוויח מטיפול מולטידיציפלינרי (מתוך Journal of Oncology Practice)

מאת ד”ר בן פודה שקד

ממחקר חדש אשר פורסם בגיליון נובמבר של ירחון Journal of Oncology Practice עולה כי גישה טיפולית מולטידיציפלינרית עשויה לשפר את השרידות בחולים עם סרטן ערמונית בסיכון גבוה. תוצאות 15 שנות ניסיון קליני של מרכז רפואי גדול המדווחות במחקר הדגימו כי אסטרטגיה זו הינה גורם מפתח בטיפול מוצלח במחלה אגרסיבית ומתקדמת מקומית בשלב III או IV.

החוקרים מצאו כי השרידות בחמש ובעשר שנים עבור מקרי סרטן הערמונית בשלב I ו-II מגיעה לכדי 100% בחולים אשר טופלו בגישה מולטידיציפלינרית במרכז ה-Kimmel Cancer Center (KCC) באוניברסיטת תומס ג’פרסון בפילדלפיה, פנסילבניה. לדבריהם, המספרים דומים לאלו של מחקרים קודמים בתחום. עם זאת, עבור מחלה בשלב III (T3N0M0) ושלב IV (T4N0M0), שיעור השרידות במרכזם עולה על זה של תוכנית ה-Surveillance, Epidemiology and End Results (SEER).

הטיפול המיטבי לסרטן ערמונית ממוקם עדיין אינו ברור, מסבירים החוקרים, וישנן כמה אפשרויות טיפוליות. בחמש עשרה השנים האחרונות, הציע מרכז KCC למטופלים אשר אובחנו לראשונה כסובלים מסרטן גניטואורינרי כלשהו, וכן לאלו שפנו לצורך יעוץ נוסף, את האפשרות לעבור הערכה במסגרת מרפאה מולטידיציפלינרית.

החוקרים מסבירים כי היעד העיקרי של הגישה הטיפולית הנהוגה במרפאה המולטידיציפלינרית לסרטן גניטואורינרי במרכזם הינו לספק מידע מאוזן בצורה גלויה ומשתפת, כאשר כל המומחים הקליניים נמצאים במקום באותו הזמן. תהליך של קבלת החלטות משותפת באמצעות דיון בזמן אמת של מומחים שונים ביחס לסיכונים ולתועלת של כל טיפול עשוי לטענתם לצמצם את המצוקה ואת תחושות החרטה האפשריות שלאחר הטיפול.

צוות המרפאה השבועית עובד יחד עם הרופאים המפנים והמטופלים על מנת להתאים את תוכנית הטיפול לצרכי החולה הפרטני, ומספק לטענת החוקרים טיפול אונקולוגי מיטבי. בנוסף, משמשת המרפאה כמקור לחינוך עבור חולים ורופאים מתלמדים.

החוקרים מציינים כי הצוות המולטידיציפלינרי כולל אונקולוגים-אורולוגיים, אונקולוגים פנימאיים, פתולוגים, אונקולוגים קרינתיים תורנים, איש צוות המתאם את הטיפול בסרטן הערמונית (במשרה מלאה), אחיות אונוקולוגיות, מתאמי פרוטוקול (במשרה מלאה) המסייעים באיסוף מידע ממחקרים קליניים, וכן יועצים גנטיים הזמינים מעבר לשעות הפעילות הרגילות של המרפאה.

בצורה אידיאלית, מסבירים החוקרים, כל הגברים המטופלים ובני משפחותיהם יכולים היו לעבור הערכה במסגרת זו. עם זאת, בפועל מרבית הגברים נדרשים להגיע למומחים רבים במסגרות שונות על מנת לקבל את המידע לו זוכים מטופלי המרפאה באתר יחיד. לטענתם, הדבר אפשרי ולמעשה מומלץ בידי מרבית הארגונים המקצועיים הגדולים.

האם הגישה המולטידיציפלינרית עשויה לפעול גם מעבר לכותלי מרכזי הסרטן הגדולים? לטענת החוקרים, במסגרת הקהילה, יכולים המטופלים לקבל את המידע במלואו, אולם בדרך כלל אין הדבר מבוצע במרכז אחד בו נבדקים בידי מומחים רבים. פעמים רבות, צוותי ‘tumor board משמשים למטרה זו בקהילה, בהם קלינאים מציגים את מטופליהם לצורך התייעצות עם רופאים ומומחים אחרים. החוקרים מציינים כי מעולם לא הוכח כי גישה זו אכן משנה במידת מה את התוצא של החולה, אולם זו מייצגת עשייה מקובלת בקהילה.

החוקרים מוסיפים כי לא ידוע עליהם על גוף משמעותי של ספרות מקצועית המדגימה כי סוג זה של גישה משפרת תוצאות עבור סוגים אחרים של סרטן. קשה להבדיל לדבריו את הגישה הזו בה נוטלים חלק רופאים רבים מהגישות האחרות המכונות ‘מולטידיציפלינריות’ בספרות. לטענתם, עבודתם זו הינה הראשונה אשר נעשית ביחס לתוצאות סרטן הערמונית.

מומחה בתחום אשר נתבקש להגיב לפרסום הדברים, סבור אף הוא כי הגישה המולטידיציפלינרית הינה אידיאלית עבור חולים עם סרטן הערמונית, ובייחוד עבור אלו עם מחלה בסיכון גבוה או עם אפשרויות טיפוליות רבות שניתן לשקול. המומחה, העומד בראש מרפאה מולטידיציפלינרית דומה ב-Johns Hopkins University בבולטימור, מרילנד, מסביר כי מרפאתו דומה לזו שתוארה בעבודה הנוכחית. לדבריו, בעוד שהוא סבור כי חולים הנבדקים במסגרת זו מצליחים, יש צורך בראיות רבות יותר אודות השפעת הטיפול על השרידות.

אחת הסיבות לכך הינה כי חולים הבוחרים להיות מטופלים במסגרת מרפאה אקדמית מולטידיציפלינרית עשויים לדברי המומחה להיות שונים במצבם הסוציואקונומי וברמת השכלתם מאשר האוכלוסיה הכללית של חולים עם סרטן הערמונית.

לדברי המומחה, יש צורך בעריכת מחקר מקרה-ביקורת המשווה את תוצאות אלו המטופלים במסגרת מולטידיציפלינית ואת אלו המטופלים במסגרות אחרות. הוא מדגיש כי במחקר כזה יצטרך להתבצע תקנון קפדני לכל הערפלנים האפשריים, כדוגמת המצב הבריאותי ההתחלתי, שימוש בסטטינים וכיוצא באלה. רק באם יבוצע תיקנון לערפלנים אלו, טוען המומחה, ניתן יהיה להוכיח באופן מדעי כי הגישה המולטידיציפלינרית אכן עדיפה.

המומחה מציין כי רבים מהחולים הנבדקים במסגרת מרפאתו שבים להמשך הטיפול בקהילה. באותם מקרים, פעמים רבות ישנה עבודה משותפת עם הקלינאים באותן מרפאות על מנת לתאם את המשך הטיפול, הוא מסביר, ומוסיף כי נתקל במספר מרפאות מולטידיציפלינריות דומות בבתי חולים בקהילה.

עם זאת, הבעיה הניצבת בפני אותן מרפאות לדברי המומחה הינה נפח קטן יחסית של מחלה. במרפאות הקטנות יותר, מספר החולים עם אבחנה חדשה של סרטן הערמונית הינה ככל הנראה מעט נמוך יותר. לעומתן, המרפאות המולטידיציפליריות נוטות להיות רחבות יותר, וכך למשל מרפאה גניטואורינרית מולטידיציפלינרית עשויה לכלול חולים עם סרטן ערמונית, כליה ושלפוחית השתן.

הבדל נוסף אותו מזכיר המומחה הינו כי המרפאות המולטידיציפלינריות נוטות להתמקד יותר במקרים חדשים, בעוד שאחרות עשויות לעסוק יותר בטיפול המתמשך בחולים.

במחקר הנוכחי, ערכו החוקרים סקירה רטרוספקטיבית והשוו את השרידות הכוללת של חולים עם סרטן הערמונית המטופלים במרכז KCC עם אלו של חולים הכלולים במאגר ה-SEER. הניתוח בוצע ביחס לנתוני שנת 2006, עשר שנים לאחר הקמת המרפאה המולטידיציפלינרית במוסדם.

בסקירה נכלל מידע אנונימי ניתוחי וקרינתי וכן נסקר מאגר נתונים של כריתות ערמונית רדיקליות ולפרוסקופיות. החוקרים ביקשו להעריך את שביעות רצון המטופלים באמצעות שאלון סמוי של שישה פריטים.

החוקרים מדווחים כי פיזור החולים על פי דרגת מחלתם היה דומה בעוקבת KCC ובאלו של מאגרי ה-SEER וה-NCDB. עם זאת, הם מציינים כי אחוז מעט גבוה יותר מעוקבת ה-KCC היה בעל מחלה בשלב II או III (90.8% לעומת 87.7% ב-SEER ו-84.2% ב-NCDB). הגיל החציוני של חולים מעוקבת KCC עם מחלה בשלב II או III היה צעיר יותר מאלו של מאגר SEER (62 לעומת 73 שנים). עם זאת, לאחר תקנון לגיל, נותר היתרון השרידותי בקרב החולים שטופלו ב-KCC. בנוסף, הראתה עוקבת KCC מספר רב יותר של חולים השייכים למיעוטים גזעיים ואתניים.

עבור חולים עם סרטן הערמונית שלב III אשר טופלו ב-KCC, מציינים החוקרים כי הסבירות לשרידות על פי עקומת Kaplan-Meier הייתה 0.90 בתום 60 חודשים. זאת, לעומת 0.78 בעוקבת SEER. עבור חולים בשלב IV, הסבירות לשרידות הייתה 0.70 ו-0.50, בהתאמה.

בסך הכל, מסבירים החוקרים, חולים עם מחלה מתקדמת מקומית אשר טופלו ב-KCC הראו תוצאות טובות יותר כאשר הושוו למאגר ה-SEER הלאומי. לטענתם, ישנן מספר סיבות סבירות לממצא זה, לרבות מומחיות טכנית טובה יותר בקרב אונקולוגים-אורולוגיים לאחר התמחות-על ובקרב מנתחים הנעזרים ברובוטיקה, וכן אונקולוגים-קרינתיים עם עניין אקדמי ספציפי בסרטן הערמונית.

סיבות נוספות להבדל שנצפה עשויות לדברי החוקרים לכלול טיפול רפואי מתאים, טיפול תומך נוסף וחינוך החולים. לטענתם, האינטראקציה הקרובה בזמן-אמת עשויה אף היא לסייע בזיהוי החולים אשר יפיקו את התועלת הרבה ביותר מגישות הטיפול המשולבות, כגון טיפול קרינתי והורמונאלי, טיפול קרינתי אדג’ובנטי בתר-ניתוחי, או השתתפות במחקרים קליניים.

החוקרים סבורים כי תיאום הטיפול שהושג בידי צוות המרפאה המולטידיציפלינרית הינו גורם שיש לשקלו ברצינות כשמבקשים להעריך את הסיבות לתוצאות המשופרות של החולים שטופלו במסגרתה.

באשר לשביעות הרצון של המטופלים, מדווחים החוקרים כי זו הייתה גבוהה יותר בקרב חולים שטופלו בגישה המולטידיציפלינרית. לדבריהם, למעלה מ-90% מהחולים דיווחו כי חווייתם במסגרת הטיפול בתוכנית זו הייתה טובה או טובה מאוד וכי היו ממליצים עליה.

לבסוף, מציינים החוקרים כי יעד עיקרי של התוכנית היה לספק מידע מאוזן בצורה פתוחה ומשתפת, ולהשיג זמינות של המומחים המצויים כולם באותו המקום בעת ובעונה אחת. כאמור, הם סבורים כי תהליך קבלת החלטות משותפת באמצעות דיון של מומחים מתחומים שונים אודות הסיכונים והתועלת של כל טיפול עשוי לצמצם את מידת המצוקה והחרטה האפשרית שלאחר הטיפול. מרפאות מולטידיציפלינריות אחרות דיווחו אף הן על רמות דומות וגבוהות של שביעות רצון המטופלים, הם מוסיפים.

J Oncol Pract. 2010;6:e5-e10

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • החשיבות הפרוגנוסטית של כאבי עצמות בגברים עם סרטן ערמונית גרורתי (JAMA Netw Open)

    החשיבות הפרוגנוסטית של כאבי עצמות בגברים עם סרטן ערמונית גרורתי (JAMA Netw Open)

    בגברים עם סרטן ערמונית גרורתי ורגיש להורמונים עם כאב גרמי בעת האבחנה תועדו שיעורי הישרדות נמוכים יותר משמעותית, בהשוואה לאלו ללא כאבי עצמות, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי סרטן ערמונית לעיתים קרובות שולח גרורות לעצמות, עם התפתחות כאב וירידה באיכות החיים של החולים. בעוד שהקשר […]

  • ירידה בסיכון להתפתחות Long COVID מתחילת המגפה (N Engl J Med)

    ירידה בסיכון להתפתחות Long COVID מתחילת המגפה (N Engl J Med)

    הסיכוי להתפתחות Long COVID פחת משמעותית מתחילת המגפה, ממצאים המספקים זיק של תקווה וסימן להתקדמות במאבק כנגד הנגיף, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת New England Journal of Medicine. החוקרים כותבים כי הירידה הנ”ל נובעת מהפצת החיסונים ושינויים בנגיף עצמו. במקרים של Long COVID החולים סובלים מתסמינים לאורך חודשים או שנים לאחר הזיהום […]

  • עדויות חדשות מצביעות על קשר חלש בין מזון אולטרה-מעובד ובין סוכרת מסוג 2 (מתוך כנס NUTRITION)

    עדויות חדשות מצביעות על קשר חלש בין מזון אולטרה-מעובד ובין סוכרת מסוג 2 (מתוך כנס NUTRITION)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך כנס NUTRITION עולה כי צריכה רבה יותר של מזון אולטרה-מעובד לא לוותה בעליה משמעותית בסיכון לסוכרת מסוג 2 במבוגרים בגיל העמידה. החוקרים ביקשו להבין טוב יותר כיצד מזון אולטרה-מעובד, מרכיב מרכזי בדפוסי התזונה בארצות הברית התורם ליותר מ-60% מהצריכה הקלורית, עשוי להשפיע על הסיכון לסוכרת. הם מסבירים כי מחקר קודם הראה […]

  • אחת מכל עשר נשים שחלו בקורונה בהריון צפויות לפתח Long COVID (מתוך Obstetrics & Gynecology)

    אחת מכל עשר נשים שחלו בקורונה בהריון צפויות לפתח Long COVID (מתוך Obstetrics & Gynecology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Obstetrics & Gynecology עולה כי 10% מהנשים שנדבקו בנגיף הקורונה בזמן הריון יפתחו Long COVID. החוקרים מאוניברסיטת יוטה בחנו את הרשומות הרפואיות של למעלה מ-1,500 נשים שחלו בקורונה בזמן הריון וניטרו את התסמינים עליהם דיווחו לאחר לפחות שישה חודשים מהזיהום. מדובר במחקר הראשון להערכת הסיכון להתפתחות Long COVID בנשים הרות. […]

  • בדיקות סקר ממוקדות לסרטן לבלב עשויות לשפר את שיעורי ההישרדות באוכלוסייה זו (JAMA Oncol)

    בדיקות סקר ממוקדות לסרטן לבלב עשויות לשפר את שיעורי ההישרדות באוכלוסייה זו (JAMA Oncol)

    מעקב אחר מטופלים בסיכון גבוה עשוי לסייע בזיהוי אדנוקרצינומה של צינוריות הלבלב בשלב מוקדם יותר, כאשר הגידול קטן יותר וקל יותר לטיפול עם סיכויי הישרדות גבוהים יותר באוכלוסייה זו, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Oncology.  ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אדנוקרצינומה של הלבלב מלווה בשיעורי הישרדות נמוכים לאחר חמש שנים ולעיתים קרובות […]

  • ההשפעה של איכות האוויר על הסיכון לאשפוזים חוזרים של חולי אי-ספיקת לב עם אוטם לבבי חד (Int J Cardiol)

    ההשפעה של איכות האוויר על הסיכון לאשפוזים חוזרים של חולי אי-ספיקת לב עם אוטם לבבי חד (Int J Cardiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Cardiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר בין חשיפה משמעותית יותר לדו-תחמוצת החנקן וחומר חלקיקי קטן מ-10 מיקרומטר ובין סיכון מוגבר לאשפוז חוזר בשל אי-ספיקת לב בחולים עם אוטם לבבי עם עליות מקטע ST. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת לב וכלי דם הינה הגורם […]

  • האם להכחדה של הליקובקטר פילורי השפעה על הסיכון לסרטן הוושט? (Gastroenterology)

    האם להכחדה של הליקובקטר פילורי השפעה על הסיכון לסרטן הוושט? (Gastroenterology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Gastroenterology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי הכחדת הליקובקטר פילורי אינה מלווה בעליה בשיעורי היארעות ממאירות של הוושט. החוקרים אספו נתונים אודות כלל החולים שעברו טיפול להכחדת הליקובקטר פילורי בפינלנד, דנמרק, איסלנד, נורבגיה ושבדיה בין השנים 1995 עד 2019. המאגר כלל 661,987 משתתפים עם למעלה מחמש מיליון-שנות לאחר […]

  • השוואת Sacituzumab Govitecan לעומת Docetaxel בטיפול ב-NSCLC מתקדם או גרורתי (J Clin Oncol)

    השוואת Sacituzumab Govitecan לעומת Docetaxel בטיפול ב-NSCLC מתקדם או גרורתי (J Clin Oncol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Oncology עולה כי טיפול ב- Sacituzumab Govitecan עשוי לשפר את ההישרדות הכוללת לעומת Docetaxel בחולים עם סרטן ריאות גרורתי מסוג NSCLC (או Non-Small Cell Lung Cancer) עם התקדמות לאחר טיפול קודם. מחקר EVOKE-01 הינו מחקר בשלב III, בתווית-פתוחה, להערכת Sacituzumab Govitecan לעומת טיפול ב-Docetaxel בחולים עם NSCLC […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה