אורולוגיה

האם קיימת שונות עונתית בדרגת האלבומינוריה בחולים עם נפרופתיה סוכרתית? (מתוך כנס EASD)

מאת ד”ר בן פודה שקד

ממחקר חדש אשר הוצג בכנס השנתי ה-46 של ה-European Association for the Study of Diabetes (EASD) עולה כי קיימת שונות עונתית ביחס האלבומין לקריאטינין בשתן (Urinary Albumin-to-Creatinine ratio, UACR) בקרב חולים יפניים עם סוכרת מסוג 2 ונפרופתיה. לדברי החוקרים, ערכי ה-UACR הגיעו לשיא בחודשי החורף, השפעה אותה ניתן לייחס באופן חלקי לשינויים העונתיים בלחץ הדם הסיסטולי. הם מציעים כי על הקלינאים להתחשב בשונות עונתית זו כשמבקשים להעריך את ההשפעה של תרופות על נפרופתיה סוכרתית.

החוקרים מציינים כי לחץ הדם הראה עלייה בחודשי החורף בהשוואה לקיץ, וכי מחקרים אחדים הראו שינויים עונתיים בשליטה הגליקמית ובמועד ההופעה של מחלת הסוכרת. עם זאת, עד כה לא ברור היה שמא התפקוד הכלייתי בחולים עם נפרופתיה סוכרתית הראה אף הוא שונות עונתית יחד עם ערכי לחץ הדם.

לפיכך, נכללו במחקר הנוכחי 430 חולים (מהם 275 גברים) עם סוכרת מסוג 2, נפרופתיה מוקדמת ומיקרואלבומינוריה, בגיל ממוצע של 64.8 שנים. הנבדקים נתבקשו להגיע למרפאה מדי שלושה חודשים, ונתונים אודותיהם נאספו בכל ביקור בין השנים 2006 ו-2009. מיקרואלבומינוריה הוגדרה כ-UACR של 30-300 mg/g. חולים עם שלב מתקדם של נפרופתיה ורמה מוגברת של קריאטינין נפסלו מהשתתפות במחקר.

החוקרים מוסיפים כי השנה חולקה לארבע העונות- חורף (דצמבר עד פברואר), אביב (מרץ עד מאי), קיץ (יוני עד אוגוסט) וסתיו (ספטמבר עד נובמבר).

לדברי החוקרים, נצפתה שונות משמעותית ביחס ל-UACR, לחץ דם סיסטולי ו-HbA1c, כאשר ה-UACR היה הגבוה ביותר בחורף, כמו גם לחץ הדם הסיסטולי. בניגוד לכך, ה-HbA1c הגיע לשיא באביב. הם מוסיפים כי קצב הסינון הגלומרולארי (GFR) המשוער ולחץ הדם הדיאסטולי לא הראו שונות עונתית משמעותית.

החוקרים מדווחים כי נצפתה קורלציה משמעותית בין לחץ הדם הסיסטולי ובין  ה-UACR (p=0.05, r=0.79), כשה-UACR עלה עם העלייה בלחץ הדם הסיסטולי. בנוסף, לא נצפתה קורלציה בין לחץ הדם ובין HbA1c או בין זה האחרון וה-UACR.

העובדה כי הן ה-UACR והן לחץ הדם הסיסטולי היו הגבוהים ביותר בעונת החורף והנמוכים ביותר בקיץ מציעה לטענת החוקרים כי השינוי העונתי בלחץ הדם הסיסטולי עשוי לתרום לשינויים ב-UACR.  הם מזכירים כי השינוי העונתי בלחץ הדם אשר נצפה בעבודתם זו עומד בקנה אחד עם תוצאות מחקר קודם בתחום.

אחד המשתתפים בכנס ביקש לשאול את החוקרים שמא הממצאים ניתנים לייחוס לשונות העונתית ברמות ויטמין D בסרום, ואולם נענה כי לא נמדדו רמות אלו במחקר הנוכחי. מומחה נוסף ציין כי בכנס ה-American Society of Nephrology אשר התקיים בשנה שעברה הוצג מחקר לפיו טיפול בתכשיר המפעיל את הרצפטור לויטמין D עשוי לצמצם את מידת האלבומינוריה בחולים עם סוכרת מסוג 2.

מומחה נוסף ציין כי תוך שימוש במידע מסקר ה-Third Nation Health and Nutrition Examination Survey, מצאה קבוצתו כי חלה עלייה הדרגתית בהימצאות של אלבומינוריה עם הירידה ברביעונים של ריכוזי ה-25-Hydroxyvitamin D בסרום (p<0.001). לדבריו, גם לאחר תקנון למשתנים דמוגרפיים, אזור, העונה בה בוצעה המדידה, הרגלי עישון, מדד מסת הגוף (BMI) ו-eGFR נותר קשר זה.

הרביעון התחתון של ריכוזי הויטמין D בסרום הראה סיכון יחסי לאלבומינוריה של 1.37 (95% CI = 1.10-1.71; p=0.006) בהשוואה לרביעון העליון. עם תקנון נוסף לערכי לחץ הדם ולסוכרת, הסיכונים נחלשו במידת מה, אולם שמרו על מובהקותם הסטטיסטית. מאחר ואותו מחקר היה תצפיתי באופיו, לא היה ביכולתם של החוקרים לקבוע קשר זמנים או סיבתיות בין רמות הויטמין ובין אלבומינוריה.

במחקר הנוכחי, נטלו החוקרים דגימות דם מהנבדקים בארבע נקודות זמן, בהפרש של שלושה חודשים בין מדידה למדידה. אחד המשתתפים תהה מה צפוי לקרות באם תלקחנה ארבע דגימות באותו היום, מתוך מחשבה לפיה יתכן וישנה שונות במהלך שעות היממה אשר יש לקחת אותה בחשבון בטרם ניתן להסיק כי כל השינויים שנצפו אכן היו עונתיים.

בתוך כך, נזכיר כי דיווחנו לאחרונה על מחקר נוסף אשר פורסם באותו הכנס, ולפיו זיהוי מוקדם של אלבומינוריה עשוי להאט את קצב ההתקדמות של נפרופתיה סוכרתית.

מתוך הכנס השנתי ה-46 של ה-European Association for the Study of Diabetes (EASD) אשר נערך בחודש ספטמבר 2010 בשטוקהולם, שבדיה.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • הסתיים קורס מתקדם ראשון לטיפול בהשמנה בצפון – שתוף פעולה של ספרת הסוכרת בגליל והטכניון

    הסתיים קורס מתקדם ראשון לטיפול בהשמנה בצפון – שתוף פעולה של ספרת הסוכרת בגליל והטכניון

    38 בוגרים ובוגרות סיימו החודש קורס מתקדם לטיפול בהשמנה, בניהולו האקדמי של פרופ' נעים שחאדה, יוזמה משותפת של ספרת הסוכרת בגליל ע"ש ראסל ברי וביה"ס ללימודי המשך של הטכניון. הבוגרים, ברובם רופאי משפחה, למדו על מגפת ההשמנה מהיבטים שונים כשהמטרה היא להכשיר את הצוותים הרפואיים להתמודד עם מגפת ההשמנה.

  • פעילות מחלה נמוכה לאורך זמן בחולי לופוס מלווה בסיכון מופחת לפגיעה באיברי מטרה והתלקחויות (The Lancet Rheumatology)

    פעילות מחלה נמוכה לאורך זמן בחולי לופוס מלווה בסיכון מופחת לפגיעה באיברי מטרה והתלקחויות (The Lancet Rheumatology)

    פעילות מחלה נמוכה לאורך זמן בחולי לופוס ( Lupus Low Disease Activity State, או LLDAS) או הפוגה ממושכת לאורך שלושה חודשים מלווה בסיכון מופחת משמעותית לפגיעה באיברי מטרה והתלקחויות בחולי לופוס, כאשר פעילות מחלה נמוכה לאורך פרק זמן ארוך יותר מלווה בירידה גדולה עוד יותר בסיכון לסיבוכים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת […]

  • האם בדיקה גנטית יכולה לנבא תגובה ל-Semaglutide? (מתוך כנס ה-ADA)

    האם בדיקה גנטית יכולה לנבא תגובה ל-Semaglutide? (מתוך כנס ה-ADA)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-ADA (או American Diabetes Association) עולה כי בדיקה גנטית לזיהוי נטייה להפרעה בשובע לאחר ארוחה (Abnormal Postprandial Satiety) עשויה לסייע בחיזוי טיב התגובה לטיפול ב-Semaglutide, אם כי לא הודגם קשר דומה עם הטיפול בתכשיר אחר מאותה משפחה. הבדיקה הינה חלק מהפורטפוליו של MyPhenome Obesity Phenotyping Portfolio של חברת […]

  • מה בין משך השינה ובין לחץ הדם בצעירים? (Pediatrics)

    מה בין משך השינה ובין לחץ הדם בצעירים? (Pediatrics)

    במאמר שפורסם בכתב העת Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי משך שינה ארוך יותר והתחלת שינה בשעה מוקדמת יותר מלווים במדדי לחץ דם נמוכים יותר. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי כיום אין בהמלצות התייחסות ליעד דפוסי שינה אופטימאליים כטיפול ביתר לחץ דם. כעת הם בחנו את הקשר בין משך ומועד שינה […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 1 - היפוגליקמיה

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 1 - היפוגליקמיה

    לפניכם מפגש ראשון מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש הראשון עוסק בהיפוגליקמיה. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת נובו נורדיסק

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 3 - אינסולינים ארוכי טווח

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 3 - אינסולינים ארוכי טווח

    לפניכם מפגש שלישי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש השלישי עוסק באינסולינים ארוכי טווח. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 4 - טכנולוגיות בסוכרת

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 4 - טכנולוגיות בסוכרת

    לפניכם מפגש רביעי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש הרביעי עוסק בטכנולוגיות בסוכרת. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת נובו […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 2 - טיפולים מתקדמים במבוגר הסוכרתי

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 2 - טיפולים מתקדמים במבוגר הסוכרתי

    לפניכם מפגש שני מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש השני עוסק בטיפולים מתקדמים במבוגר הסוכרתי. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה