אורולוגיה

חשיפה ל- DDT בחיים העובריים קשורה לסרטן אשכים (מתוך ה- Archives of Environmental & Occupational Health)

מאת ד”ר מיכל איזנשטט

מתוצאות מחקר שפורסם בירחון Archives of Environmental & Occupational Health, עולה כי חשיפה לחומר ההדברה DDT (dichlorodiphenyltrichloroethane), אשר הינו כימיקל הפוגע במערכת האנדוקרינית, עלולה להגביר את הסיכון לחלות בסרטן אשכים.

לדברי החוקרים, שיעור גידולי תאי נבט באשך גדל בהדרגה בעשורים האחרונים, והמחקר הנוכחי מספק מידע נוסף לקשר הסביבתי לסרטן זה.

המחקר הינו ייחודי בכך שהוא הראשון שמספק מידע באשר לחשיפה במהלך החיים העובריים ובתקופת הילוד המוקדמת במקרי סרטן אשכים.  המחקר התבסס על דגימות דם שניטלו בתקופת זמן חציונית של 30 שנים טרם אבחנת הסרטן.

במחקרים קודמים דווח על קשר בין כימיקלים הפוגעים במערכת האנדוקרינית, דוגמת DDT וסרטן אשכים.  ב- 2008 הודגם קשר בין חשיפה ל- p,p’-DDE (1,1,1-trichloro-2,2-bis[p-chlorophenyl]ethane) ובין סיכון לגידולי תאי נבט של האשך (סמינומות או אחרים), וכי איזומרים כלורדניים היו כרוכים בסיכון מוגבר לסמינומה.

במחקר הנוכחי, החוקרים מציינים כי היארעות סרטן אשכים עלתה באופן ניכר מאז שנת 1945, אותה שנה בה הוכנס DDT לשימוש מסחרי ברחבי העולם.  יש לציין כי קל מאוד להחשף ל- DDT, ובדיקות דם ורקמות שנלקחו בשנות ה- 60 80, הכילו, כמעט כולן, רמות מדידות של תרכובות הקשורות ל- DDT ממצא שהקשה על עריכת מחקרים הקשורים בחשיפה ל- DDT.

על כן, הגישה האנאליטית לבדיקת חשיפה ל- DDT והשפעתה על בריאות הציבור אינה פשוטה, כאשר קשה מאוד להשוות בין אלו שנחשפו ובין אלו שלא נחשפו.  במקום השוואה שכזו, ניתן לבדוק בו זמנית תרכובות הקשורות ל- DDT כמדד לחשיפה.

התרכובות הרלוונטיות הינן p,p’-DDT שהינו המרכיב העיקרי והפעיל ב- DDT מסחרי; o,p’-DDT (1,1,1-trichloro-2-[p-chlorophenyl]-2-[o-chlorophenyl]-ethane) שהינו מזהם ברמה נמוכה של DDT מסחרי; ו p,p’-DDE (1,1′-dichloro-2,2′-bis[p-chlorophenyl]ethylene) שהינו המטבוליט העיקרי של p,p’-DDT.

מבין תרכובות אלו, o,p’-DDT הינו זה הנעלם במהירות הרבה ביותר ועל כן משמש כסמן לחשיפה שאירעה לאחרונה ל- DDT מסחרי.  p,p’-DDE הינו הפרסיסטנטי ביותר, והינו מטבוליט אנטי-אנדרוגני חזק.

המחקר הנוכחי כלל מידע באשר ל- 20,530 הריונות בין השנים 1959 עד 1967.  החוקרים השתמשו ביחס p,p’-DDT/p,p’-DDE (DDT/DDE) בדם האימהי כסמן למקור החשיפה ומועד החשיפה.  היות ויחס גבוה יותר של DDT/DDE עשוי להתקבל עקב פינוי איטי יותר של p,p’-DDT או חשיפה מאוחרת יותר ל- DDT מסחרי, החוקרים ביצעו גם בדיקה של o,p’-DDT אימהי כסמן נוסף לחשיפה לאחרונה.

מממצאי המחקר עלה כי 9,744 בנים נולדו חיים במהלך תקופת המחקר, 15 אובחנו עם גידולי תאי נבט של האשך והיו קיימות דגימות דם אימהי לגביהם.  15 מקרים אלו הותאמו ל-3 מקרי ביקורת.

באופן כללי, תקופת ההיריון הייתה משמעותית קצרה יותר במקרי סרטן אשכים, והאימהות היו בעלות רמות נמוכות יותר של p,p’-DDT, o,p’-DDT ו p,p’-DDE, אך יחס גבוה יותר של DDT/DDE, בהשוואה למקרי הביקורת.  יחס DDT/DDE גבוה יותר שנצפה בקרב אימהות לנבדקים שחלו בסרטן אשכים התאים לחשיפה מאוחרת יותר ל- DDT מסחרי או פינוי איטי יותר של p,p’-DDT.

החוקרים מסכמים כי הקשרים שנצפו במסגרת המחקר הינם מעניינים , בהתחשב בחוזק הסטטיסטי הנמוך של המחקר, והעדר גורמי סיכון משמעותיים אחרים לסרטן אשכים שזוהו עד כה.  הבנה טובה יותר של הבדלים פרטניים במטבוליזם של DDT והקשר של DDT להפעלת אנזימים המעוררים חשיפה אנדוגנית ואקסוגנית אחרת חשובה לפענוח מלא של הממצאים הנוכחיים.

Arch Environ Occup Health

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • ירידה בסיכון להתפתחות Long COVID מתחילת המגפה (N Engl J Med)

    ירידה בסיכון להתפתחות Long COVID מתחילת המגפה (N Engl J Med)

    הסיכוי להתפתחות Long COVID פחת משמעותית מתחילת המגפה, ממצאים המספקים זיק של תקווה וסימן להתקדמות במאבק כנגד הנגיף, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת New England Journal of Medicine. החוקרים כותבים כי הירידה הנ”ל נובעת מהפצת החיסונים ושינויים בנגיף עצמו. במקרים של Long COVID החולים סובלים מתסמינים לאורך חודשים או שנים לאחר הזיהום […]

  • עדויות חדשות מצביעות על קשר חלש בין מזון אולטרה-מעובד ובין סוכרת מסוג 2 (מתוך כנס NUTRITION)

    עדויות חדשות מצביעות על קשר חלש בין מזון אולטרה-מעובד ובין סוכרת מסוג 2 (מתוך כנס NUTRITION)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך כנס NUTRITION עולה כי צריכה רבה יותר של מזון אולטרה-מעובד לא לוותה בעליה משמעותית בסיכון לסוכרת מסוג 2 במבוגרים בגיל העמידה. החוקרים ביקשו להבין טוב יותר כיצד מזון אולטרה-מעובד, מרכיב מרכזי בדפוסי התזונה בארצות הברית התורם ליותר מ-60% מהצריכה הקלורית, עשוי להשפיע על הסיכון לסוכרת. הם מסבירים כי מחקר קודם הראה […]

  • אחת מכל עשר נשים שחלו בקורונה בהריון צפויות לפתח Long COVID (מתוך Obstetrics & Gynecology)

    אחת מכל עשר נשים שחלו בקורונה בהריון צפויות לפתח Long COVID (מתוך Obstetrics & Gynecology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Obstetrics & Gynecology עולה כי 10% מהנשים שנדבקו בנגיף הקורונה בזמן הריון יפתחו Long COVID. החוקרים מאוניברסיטת יוטה בחנו את הרשומות הרפואיות של למעלה מ-1,500 נשים שחלו בקורונה בזמן הריון וניטרו את התסמינים עליהם דיווחו לאחר לפחות שישה חודשים מהזיהום. מדובר במחקר הראשון להערכת הסיכון להתפתחות Long COVID בנשים הרות. […]

  • בדיקות סקר ממוקדות לסרטן לבלב עשויות לשפר את שיעורי ההישרדות באוכלוסייה זו (JAMA Oncol)

    בדיקות סקר ממוקדות לסרטן לבלב עשויות לשפר את שיעורי ההישרדות באוכלוסייה זו (JAMA Oncol)

    מעקב אחר מטופלים בסיכון גבוה עשוי לסייע בזיהוי אדנוקרצינומה של צינוריות הלבלב בשלב מוקדם יותר, כאשר הגידול קטן יותר וקל יותר לטיפול עם סיכויי הישרדות גבוהים יותר באוכלוסייה זו, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Oncology.  ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אדנוקרצינומה של הלבלב מלווה בשיעורי הישרדות נמוכים לאחר חמש שנים ולעיתים קרובות […]

  • ההשפעה של איכות האוויר על הסיכון לאשפוזים חוזרים של חולי אי-ספיקת לב עם אוטם לבבי חד (Int J Cardiol)

    ההשפעה של איכות האוויר על הסיכון לאשפוזים חוזרים של חולי אי-ספיקת לב עם אוטם לבבי חד (Int J Cardiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Cardiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר בין חשיפה משמעותית יותר לדו-תחמוצת החנקן וחומר חלקיקי קטן מ-10 מיקרומטר ובין סיכון מוגבר לאשפוז חוזר בשל אי-ספיקת לב בחולים עם אוטם לבבי עם עליות מקטע ST. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת לב וכלי דם הינה הגורם […]

  • האם להכחדה של הליקובקטר פילורי השפעה על הסיכון לסרטן הוושט? (Gastroenterology)

    האם להכחדה של הליקובקטר פילורי השפעה על הסיכון לסרטן הוושט? (Gastroenterology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Gastroenterology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי הכחדת הליקובקטר פילורי אינה מלווה בעליה בשיעורי היארעות ממאירות של הוושט. החוקרים אספו נתונים אודות כלל החולים שעברו טיפול להכחדת הליקובקטר פילורי בפינלנד, דנמרק, איסלנד, נורבגיה ושבדיה בין השנים 1995 עד 2019. המאגר כלל 661,987 משתתפים עם למעלה מחמש מיליון-שנות לאחר […]

  • השוואת Sacituzumab Govitecan לעומת Docetaxel בטיפול ב-NSCLC מתקדם או גרורתי (J Clin Oncol)

    השוואת Sacituzumab Govitecan לעומת Docetaxel בטיפול ב-NSCLC מתקדם או גרורתי (J Clin Oncol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Oncology עולה כי טיפול ב- Sacituzumab Govitecan עשוי לשפר את ההישרדות הכוללת לעומת Docetaxel בחולים עם סרטן ריאות גרורתי מסוג NSCLC (או Non-Small Cell Lung Cancer) עם התקדמות לאחר טיפול קודם. מחקר EVOKE-01 הינו מחקר בשלב III, בתווית-פתוחה, להערכת Sacituzumab Govitecan לעומת טיפול ב-Docetaxel בחולים עם NSCLC […]

  • יעילות ובטיחות משלב Olanzapine עם נוגדי-בחילה למניעת בחילות והקאות משנית ל-Carboplatin (מתוך J Clin Oncol)

    יעילות ובטיחות משלב Olanzapine עם נוגדי-בחילה למניעת בחילות והקאות משנית ל-Carboplatin (מתוך J Clin Oncol)

    הוספת Olanzapine לטיפול משולש בנוגדי-בחילה לא הפחיתה משמעותית את שיעורי הקאות משנית לטיפול ב-Carboplatin, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Oncology. באשר למניעת תחושת בחילה, הוספת Olanzapine הובילה להטבה גדולה יותר בתופעות הלוואי משנית למשטר טיפול כימותרפי המבוסס על Carboplatin. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הבטיחות והיעילות של טיפול נוגד-הקאה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה