אורולוגיה

האם אנשים החשופים לצבע במסגרת עבודתם מצויים בסיכון מוגבר להתפתחות סרטן שלפוחית השתן? (מתוך Occupational and Environmental Medicine)

מאת ד”ר בן פודה שקד

ממחקר מטה-אנליזה חדש אשר כלל 41 מחקרים ופורסם בגיליון אוגוסט של ירחון Occupational and Environmental Medicine עולה כי צבעים ובעלי מקצוע נוספים אשר חשופים לצבע במסגרת עבודתם מצויים בסיכון מוגבר משמעותית להתפתחות סרטן של שלפוחית השתן בהשוואה לבעלי מקצוע אחרים, וזאת גם לאחר תקנון לערפלנים אפשריים דוגמת הרגלי עישון וחשיפות תעסוקתיות אחרות.

החוקרים מדווחים כי הסיכון היחסי המצטבר הכולל להתפתחות סרטן שלפוחית השתן בצבעים היה 1.25 (95% CI = 1.16-1.34), וכי סיכונים אלו לא ירדו לאחר תקנון להרגלי עישון (RR, 1.28; 95% CI = 1.15-1.43) ולחשיפות תעסוקתיות אחרות (RR, 1.27; 95% CI = 0.99-1.63).

בנוסף, נמצא כי הסיכון היה גבוה משמעותית עבור נשים (RR, 1.55; 95% CI = 1.08-2.23) בהשוואה לגברים (RR, 1.24; 95% CI = 1.15-1.34). לדברי החוקרים, הבדל זה היה מובהק סטטיסטית, על אף שהמידע ביחס לנשים צבעיות מקורו בארבעה מחקרים בלבד. הם מוסיפים כי הסיכון היחסי לצבעים ותיקים (כאלו עם למעלה מעשר שנות חשיפה לצבע) היה 1.81 (95% CI = 1.20-2.75) לעומת אלו עם פחות מעשר שנים של חשיפה (RR, 1.41; 95% CI = 1.00-2.01).

החוקרים מציינים כי האוכלוסייה המצויה בסיכון בהקשר זה עשויה לכלול אנשים העושים שימוש בצבע על מנת לצבוע משטחים, וכן בעלי מקצועות דומים כגון טייחים, אלו התולים טפטים, ואלו העוסקים בצביעת רהיטים (French polishers). במידה רבה, ממצאי המחקר הנוכחי מתבססים על שלושים מחקרים מסוג מקרה-ביקורת, אולם נכללים בניתוח העל גם שני מחקרי עוקבה ושמונה מחקרים מסוג record-linkage, עם סך של כחמישים שנות מעקב.

מאחר ומספר מיליוני בני אדם מועסקים ברחבי העולם כצבעים, טוענים החוקרים, הרי שאפילו עלייה צנועה בסיכון היחסי הינה משמעותית. לדבריהם, לשם מניעת מקרי סרטן יש לתכנן מחקרים עם הערכה מדויקת יותר של החשיפה אשר מאפשרת כימות של חומרים פרטניים או סוגי חומרים על מנת להיטיב ולזהות את החומרים הקרצינוגניים הקשורים בחשיפה לצבע.

החוקרים מבקשים להזכיר כי הקשר בין סרטן שלפוחית השתן ובין מקצוע הכרוך בחשיפה לצבע שנצפה במחקרם זה נותר מובהק גם לאחר תקנון להרגלי עישון. לדבריהם, עישון סיגריות אחראי לכשני שליש ממקרי סרטן שלפוחית השתן בגברים וכשליש מהמקרים בנשים במדינות מתועשות, והסיכון העודף קשור ככל הנראה לאמינים ארומטיים המצויים בעשן, אשר חלקם מצויים גם בחומרי צבע.

מומחה מתחום האורולוגיה אשר נתבקש להגיב לפרסום הדברים טוען כי תוצאות אלו הינן מעניינות אולם אינן מפתיעות. הוא מזכיר כי סיכון יחסי של כ-1.25 ורווח בר-סמך שנע בין 1.16 ל-1.34 עומדים בקנה אחד עם אלו שדווחו עד כה בספרות, ואולם לדבריו הסיכונים הממשיים עודם נמוכים באופן יחסי.

מומחה נוסף מציין כי מטה-אנליזה אחרת אשר פורסמה לאחרונה בירחון Critical Reviews in Toxicology ובחנה את הסיכונים להתפתחות סרטן שלפוחית השתן וסרטן ריאות בצבעים לא מצאה סיכון מוגבר לאף אחד מהשניים בהשוואה לבעלי מקצועות אחרים.

החוקרים העומדים מאחורי אותו מחקר מוסיפים כי מגבלות כגון עירפול נוסף של עישון ומצב סוציו אקונומי, היעדר אפקט קבוצתי לחשיפה והטית פרסום, עלולות להגביל את המידה בה מטה-אנליזות עשויות להסביר קשרים הנצפים בין חשיפה תעסוקתית לחומרי צבע ובין סרטן שלפוחית השתן וסרטן ריאות. לדבריהם, לאור ההופעה המאוחרת של שני סוגים אלו של סרטן, הרי שבאם קשרים חלשים אלו אכן אמיתיים, יתכן ואינם נשקפים בצורה נכונה במחקרים של חשיפה תעסוקתית לצבע כיום.

Occup Environ Med. 2010;67:568-573

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • ירידה בסיכון להתפתחות Long COVID מתחילת המגפה (N Engl J Med)

    ירידה בסיכון להתפתחות Long COVID מתחילת המגפה (N Engl J Med)

    הסיכוי להתפתחות Long COVID פחת משמעותית מתחילת המגפה, ממצאים המספקים זיק של תקווה וסימן להתקדמות במאבק כנגד הנגיף, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת New England Journal of Medicine. החוקרים כותבים כי הירידה הנ”ל נובעת מהפצת החיסונים ושינויים בנגיף עצמו. במקרים של Long COVID החולים סובלים מתסמינים לאורך חודשים או שנים לאחר הזיהום […]

  • עדויות חדשות מצביעות על קשר חלש בין מזון אולטרה-מעובד ובין סוכרת מסוג 2 (מתוך כנס NUTRITION)

    עדויות חדשות מצביעות על קשר חלש בין מזון אולטרה-מעובד ובין סוכרת מסוג 2 (מתוך כנס NUTRITION)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך כנס NUTRITION עולה כי צריכה רבה יותר של מזון אולטרה-מעובד לא לוותה בעליה משמעותית בסיכון לסוכרת מסוג 2 במבוגרים בגיל העמידה. החוקרים ביקשו להבין טוב יותר כיצד מזון אולטרה-מעובד, מרכיב מרכזי בדפוסי התזונה בארצות הברית התורם ליותר מ-60% מהצריכה הקלורית, עשוי להשפיע על הסיכון לסוכרת. הם מסבירים כי מחקר קודם הראה […]

  • סיגריות אלקטרוניות ואידוי באוכלוסייה הפדיאטרית (PEDIATRICS)

    סיגריות אלקטרוניות ואידוי באוכלוסייה הפדיאטרית (PEDIATRICS)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 2: מוצרי סיגריות אלקטרוניות ואידוי הוצגו בפעם הראשונה בארצות הברית סביב שנת 2007, וצברו פופולריות במהירות. ב-2018, פורסמה אזהרה רשמית בארצות הברית אודות השימוש בסיגריות אלקטרוניות באוכלוסייה הפדיאטרית, וצוין כי סיגריות אלקטרוניות הפכו למוצר הטבק הנפוץ ביותר בשימוש בקרב צעירים בארצות הברית. במגזין זה אנחנו משתפים סיכום של סקירה שפורסמה ב-Pediatrics, שסקרה את האבולוציה של סיגריות אלקטרוניות ואידוי באוכלוסייה הפדיאטרית.

  • אחת מכל עשר נשים שחלו בקורונה בהריון צפויות לפתח Long COVID (מתוך Obstetrics & Gynecology)

    אחת מכל עשר נשים שחלו בקורונה בהריון צפויות לפתח Long COVID (מתוך Obstetrics & Gynecology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Obstetrics & Gynecology עולה כי 10% מהנשים שנדבקו בנגיף הקורונה בזמן הריון יפתחו Long COVID. החוקרים מאוניברסיטת יוטה בחנו את הרשומות הרפואיות של למעלה מ-1,500 נשים שחלו בקורונה בזמן הריון וניטרו את התסמינים עליהם דיווחו לאחר לפחות שישה חודשים מהזיהום. מדובר במחקר הראשון להערכת הסיכון להתפתחות Long COVID בנשים הרות. […]

  • בדיקות סקר ממוקדות לסרטן לבלב עשויות לשפר את שיעורי ההישרדות באוכלוסייה זו (JAMA Oncol)

    בדיקות סקר ממוקדות לסרטן לבלב עשויות לשפר את שיעורי ההישרדות באוכלוסייה זו (JAMA Oncol)

    מעקב אחר מטופלים בסיכון גבוה עשוי לסייע בזיהוי אדנוקרצינומה של צינוריות הלבלב בשלב מוקדם יותר, כאשר הגידול קטן יותר וקל יותר לטיפול עם סיכויי הישרדות גבוהים יותר באוכלוסייה זו, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Oncology.  ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אדנוקרצינומה של הלבלב מלווה בשיעורי הישרדות נמוכים לאחר חמש שנים ולעיתים קרובות […]

  • ההשפעה של איכות האוויר על הסיכון לאשפוזים חוזרים של חולי אי-ספיקת לב עם אוטם לבבי חד (Int J Cardiol)

    ההשפעה של איכות האוויר על הסיכון לאשפוזים חוזרים של חולי אי-ספיקת לב עם אוטם לבבי חד (Int J Cardiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Cardiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר בין חשיפה משמעותית יותר לדו-תחמוצת החנקן וחומר חלקיקי קטן מ-10 מיקרומטר ובין סיכון מוגבר לאשפוז חוזר בשל אי-ספיקת לב בחולים עם אוטם לבבי עם עליות מקטע ST. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת לב וכלי דם הינה הגורם […]

  • האם להכחדה של הליקובקטר פילורי השפעה על הסיכון לסרטן הוושט? (Gastroenterology)

    האם להכחדה של הליקובקטר פילורי השפעה על הסיכון לסרטן הוושט? (Gastroenterology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Gastroenterology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי הכחדת הליקובקטר פילורי אינה מלווה בעליה בשיעורי היארעות ממאירות של הוושט. החוקרים אספו נתונים אודות כלל החולים שעברו טיפול להכחדת הליקובקטר פילורי בפינלנד, דנמרק, איסלנד, נורבגיה ושבדיה בין השנים 1995 עד 2019. המאגר כלל 661,987 משתתפים עם למעלה מחמש מיליון-שנות לאחר […]

  • השוואת Sacituzumab Govitecan לעומת Docetaxel בטיפול ב-NSCLC מתקדם או גרורתי (J Clin Oncol)

    השוואת Sacituzumab Govitecan לעומת Docetaxel בטיפול ב-NSCLC מתקדם או גרורתי (J Clin Oncol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Oncology עולה כי טיפול ב- Sacituzumab Govitecan עשוי לשפר את ההישרדות הכוללת לעומת Docetaxel בחולים עם סרטן ריאות גרורתי מסוג NSCLC (או Non-Small Cell Lung Cancer) עם התקדמות לאחר טיפול קודם. מחקר EVOKE-01 הינו מחקר בשלב III, בתווית-פתוחה, להערכת Sacituzumab Govitecan לעומת טיפול ב-Docetaxel בחולים עם NSCLC […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה