אורולוגיה

האם לסטטינים השפעה מגנה מפני סרטן ערמונית? (מתוך Journal of Clinical Oncology)

טיפול בסטטינים עשוי להפחית את שיעורי ההישנות הביוכימית לאחר טיפול קרינתי בסרטן ערמונית, כך עולה מתוצאות מחקר רטרוספקטיבי, שפורסמו ב-Journal of Clinical Oncology.

החוקרים כותבים כי במידה והממצאים יאושרו במחקרים נוספים, אזי טיפול בסטטינים עשוי יהיה לסייע במניעת הצורך בטיפול ADT (Androgen Deprivation Therapy).

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ידוע שלסטטינים תכונה אנטי-פרוליפרטיבית, הם מעודדים אפופטוזיס ורגישות לקרינה.

מדגם המחקר כלל 691 גברים עם סרטן ערמונית לא-גרורתי, שטופלו בבית חולים אחד. 189 חולים נטלו טיפול בסטטינים (27%), בין אם במהלך טיפול קרינתי במטרת-ריפוי, או לאחר הטיפול הקרינתי. חציון תקופת המעקב עמד על 50 חודשים.

בקרב גברים שנטלו סטטינים חל שיפור בשיעורי ההישרדות ללא הישנות ביוכימית, שהוגדרה בנוכחות רמת PSA (Prostate Specific Antigen) של 2 ננוגרם למ”ל, מעל ערך השפל.

לאחר ארבע שנים, שיעור ההישרדות ללא הישנות ביוכימית עמד על 93% בקרב מטופלים בסטטינים, לעומת 80% בקבוצת הביקורת (p<0.001). התוצאות היו טובות יותר במטופלים בסטטינים, ללא קשר למצב הסיכון, מינון הקרינה ואם ניתן טיפול ADT או לאו.

הטיפול בסטטינים הביא בנוסף לשיפור בשיעורי ההישרדות ללא-הישנות (84% לעומת 69%, p<0.001) ושיעורי ההישרדות ללא צורך בטיפול הצלה ב-ADT (p=0.0011). למעשה, החוקרים מדווחים כ י ההשפעה של ADT לא הייתה בולטת כמו זו של סטטינים באף אחד מקבוצות הסיכון.

מניתוח רב-משתנים עולה כי גורמים הקשורים להישרדות ללא כשל ביוכימי כללו נטילת טיפול בסטטינים (HR = 0.43) ולוגריתם של ערכי PSA (HR = 1.7). גורמים שהיו קשורים בשיעורי הישרדות ללא-הישנות כללו טיפול בסטטינים (HR = 0.57), מדד גליסון מתחת ל-7 (HR = 0.73), לוגריתם של ערכי PSA (HR = 1.5) ומינון קרינה של מעל 74 Gy או ברכיתרפיה (HR = 0.75).

עם זאת, טיפול בסטטינים לא השפיע על שיעורי ההישרדות הכוללים או שיעורי ההישרדות הספציפיים-לסיבה. כמו כן, הטיפול לא השפיע על שיעורי ההישרדות ללא גרורות מרוחקות.

מרבית החולים נטלו Atorvastatin (ליפיטור) (n=96) או Simvastatin (סימוביל) (n=49). התוצאות לא היו שונות עם תרופות שונות, או מינונים שונים בהשוואה למקבלים ל-Simvastatin במינון 40 מ”ג.

החוקרים מצאו קשר בין ערכי LDL נמוכים יותר ובין שיפור שיעורי ההישרדות ללא כשל ביוכימי. הם מציינים כי כולסטרול הוא פרקורסר ליצירת אנדרוגנים, וייתכן כי דרך הפחתת רמות כולסטרול, סטטינים מביאים לירידה ברמות אנדרוגנים בתוך הערמונית.

בשל האופי התצפיתי של המחקר, החוקרים קוראים לערוך מחקר אקראי לאישור הממצאים.

J Clin Oncol 2010

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה