אורולוגיה

הקשר בין ריכוז הסידן בדם ובין הסיכון לתמותה בחולים עם מחלת כליות (מתוך Journal of the American Society of Nephrology)

ממחקר חדש עולה קשר בין ריכוז הסידן בדם ובין הסיכון ארוך הטווח לתמותה בחולים עם מחלת כליות כרונית, שאינם תחת טיפול דיאליזה.

לדברי החוקרים, תועד קשר בין עליה בריכוז הסידן בדם ובין עליה בסיכון לתמותה בחולי דיאליזה, אך לא ברור אם הדבר נכון גם בחולים עם מחלת כליות כרונית, שאינם תחת טיפולי דיאליזה קבועים.

החוקרים ניתחו את הקשר בין ריכוז הסידן בדם בתחילת המחקר, השינוי בריכוז הסידן עם הזמן והריכוז הממוצע בדם, ובין הסיכון לתמותה ב-1243 גברים עם מחלת כליות כרונית בינונית ומתקדמת, שאינם נזקקים לטיפולי דיאליזה באופן קבוע.

הקשר בין ריכוז סידן בדם ובין הסיכון לתמותה השתנה על-בסיס המודלים הסטטיסטיים ששימשו את החוקרים. במודלים שקבעו את החשיפה הממוצעת לסידן בטווח הארוך, תועד קשר בין ריכוז סידן גבוה יותר ובין עליה בסיכון לתמותה. עבור כל עליה של 1 מ”ג לד”ל ברמת הסידן הבסיסית, יחס הסיכון המתוקן עמד על 1.31 (95% CI = 1.13-1.53,  p<0.001).

מנגד, במודלים המשתנים עם הזמן, שהעריכו את החשיפה הממוצעת לסידן בטווח הקצר, החוקרים זיהו קשר בין ריכוז סידן נמוך יותר ובין עליה בשיעורי התמותה.

החוקרים מסבירים כי סידן מייצב את הממברנות של תאים אקסיטבלים; לאור זאת, ריכוז סידן נמוך בדם עשוי להגביר את העוררות הנוירו-מוסקולארית, וזו סיבה אפשרית לקשר בין רמות סידן נמוכות ובין עליה בשיעורי התמותה בטווח הקצר, ככל הנראה בשל היארעות מוגברת של הפרעות קצב. הועלתה טענה לפיה עליה בריכוז הסידן בדם עשויה לשחק תפקיד חשוב בהסתיידויות קרדיווסקולאריות בחולים אורמיים. מנגנון פעולה זה עשוי לספק הסבר לסיכון המוגבר לתמותה על-רקע רמות גבוהות יותר של סידן, שכן סביר יותר כי חשיפה ממושכת לרמות סידן גבוהות בדם תעודד הסתיידות בכלי דם.

מגבלות המחקר כוללות מבנה רטרוספקטיבי ותצפיתי, שאינו מאפשר לקבוע סיבתיות, משתתפים שהיו ברוגם גברים ממרכז רפואי יחיד, ואפשרות לערפלנים נוספים.

החוקרים מסכמים וכותבים כי היפרקלצמיה כרונית והיפוקלצמיה אקוטית מלוות שתיהן בסיכון מוגבר לתמותה בגברים עם מחלת כליות כרונית, בדרגה בינונית או מתקדמת, שאינם נזקקים לטיפולי דיאליזה. לאור זאת, חשוב לשמור על ערכי סוכר בטווח התקין בחולים אלו, אך דרושים מחקרים נוספים בנושא במטרה לקבוע את טווח היעד הרצוי ואת הדרכים הטובות ביותר להשגת יעד זה.

Clin J Am Soc Nephrol. Published online January 7, 2010

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

    הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

    במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
    להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה