צריכת מזון אולטרה-מעובד מעלה את הסיכון לסוכרת מסוג 2 (Diabetes Care)

במאמר שפורסם בכתב העת Diabetes Care מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי צריכה רבה של מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון גבוה יותר לסוכרת מסוג 2. עם זאת, חלק ממוצרי המזון האולטרה-מעובדים לוו בסיכון מופחת לסוכרת.

במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הקשר בין צריכת מזון אולטרה-מעובד ובין הסיכון לסוכרת מסוג 2 בשלושה מדגים גדולים בארצות הברית והם השלימו מטה-אנליזה של מחקרי עוקבה פרוספקטיביים ובחנו את איכות העדויות.

מדגם המחקר כל 71,871 נשים ממחקר Nurses’ Health Study, 87,918 נשים ממחקר Nurses’ Health Study II ו-38,847 גברים ממחקר Health Professional Follow-Up Study. שאלוני תזונה שימשו להערכת הרגלי התזונה ומזון אולטרה-מעובד סווג לפי סיווג NOVA. ניתוח סטטיסטי שימש להערכת הקשר בין צריכה כוללת של מזון אולטרה-מעובד ובין תתי-קבוצות של מזונות אולטרה-מעובדים עם סוכרת מסוג 2. בהמשך, הם השלימו מטה-אנליזה של מחקרי עוקבה פרוספקטיביים להערכת הקשר בין הצריכה הכוללת של מזון אולטרה-מעובד ובין הסיכון לסוכרת מסוג 2 וכן בחנו את איכות העדויות.

המדגמים מארצות הברית כללו נתונים אודות כ-5.1 שנות-אדם, כולל 19,503 מקרים של סוכרת מסוג 2.

מניתוח הנתונים עולה כי יחס הסיכון לסוכרת מסוג 2 בהשוואת החמישון העליון והתחתון של הצריכה הכוללת של מזון אולטרה-מעובד עמד על 1.46 (רווח בר-סמך 95% של 1.39-1.54).

מבין תתי הקבוצות, לחם מעובד; רטבים ותבלינים; משקאות ממותקי סוכר וממתיקים מלאכותיים; מוצרים שמקורם מן החי; וארוחות מוכנות, לווה בסיכון גדול יותר לסוכרת מסוג 2 . דגני בוקר, לחם שחור ומדגנים מלאים; חטיפים וממתקים ארוזים; מוצרים מבוססי-פירות; וקינוחים מבוססי-חלב ויוגורט; לוו בסיכון מופחת לסוכרת מסוג 2.

במטה-אנליזה שכלל 415,554 משתתפים, כולל 21,932 חולים עם סוכרת מסוג 2, כל עליה של 10% בצריכה כוללת של מזון אולטרה-מעובד לוותה בעליה של 12% (רווח בר-סמך 95% של 10-13%) בסיכון לסוכרת מסוג 2.

מהערכת טיב העדויות עלה כי עדויות באיכות גבוהה תמכו בקשר בין צריכת מזון אולטרה-מעובד ובין הסיכון לסוכרת מסוג 2.

החוקרים מסכמים וכותבים כי עדויות באיכות גבוהה מעידים על קשר בין הצריכה הכוללת של מזון אולטרה-מעובד ובין הסיכון לסוכרת מסוג 2. עם זאת, חלק מתתי הקבוצות של מוצרי מזון אולטרה-מעובד לווה בסיכון מופחת להתפתחות סוכרת.

Diabetes Care, July 2023

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 1 - היפוגליקמיה

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 1 - היפוגליקמיה

    לפניכם מפגש ראשון מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש הראשון עוסק בהיפוגליקמיה. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת נובו נורדיסק

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 3 - אינסולינים ארוכי טווח

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 3 - אינסולינים ארוכי טווח

    לפניכם מפגש שלישי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש השלישי עוסק באינסולינים ארוכי טווח. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 4 - טכנולוגיות בסוכרת

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 4 - טכנולוגיות בסוכרת

    לפניכם מפגש רביעי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש הרביעי עוסק בטכנולוגיות בסוכרת. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת נובו […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 2 - טיפולים מתקדמים במבוגר הסוכרתי

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 2 - טיפולים מתקדמים במבוגר הסוכרתי

    לפניכם מפגש שני מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש השני עוסק בטיפולים מתקדמים במבוגר הסוכרתי. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 5 - רפואה מותאמת אישית

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 5 - רפואה מותאמת אישית

    לפניכם מפגש חמישי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש החמישי עוסק ברפואה מותאמת אישית. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת […]

  • הפחתת משקל עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות ממאירויות משנית להשמנה (מתוך כנס ה-ADA)

    הפחתת משקל עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות ממאירויות משנית להשמנה (מתוך כנס ה-ADA)

    במבוגרים עם השמנת-יתר המצליחים לרדת במשקל גופם נרשמה ירידה בסיכון להתפתחות ממאירויות על-רקע השמנה, כך עולה מנתונים שפורסמו במהלך כנס ה-American Diabetes Association. החוקרים השלימו מחקר תצפיתי, רטרוספקטיבי, שכלל נתונים אודות 105,472 מבוגרים עם השמנה ובחנו את הרשומות הרפואיות הממוחשבות ממרפאת קליבלנד בין 2000 עד 2022. נתוני מדד מסת גוף נאספו אודות כל משתתף והחוקרים […]

  • טיפול ב-Fenofibrate עשוי להאט התקדמות מחלה עינית סוכרתית (NEJM Evid)

    טיפול ב-Fenofibrate עשוי להאט התקדמות מחלה עינית סוכרתית (NEJM Evid)

    טיפול ב- Fenofibrate מלווה בירידה משמעותית בסיכון להתקדמות מקולופתיה ורטינופתיה סוכרתית, כך עולה מתוצאות מחקר LENS (או Lowering Events in Non-proliferative Retinopathy in Scotland) שהוצגו במהלך כנס ה-American Diabetes Association ופורסמו במקביל ב-NEJM Evidence. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי רטינופתיה סוכרתית הינה האחד מחמשת הגורמים המובילים לאובדן ראיה ברחבי העולם והגורם השני במבוגרים בגיל העבודה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה