מדיטציה יעילה כמו טיפול תרופתי קו-ראשון להקלה על חרדה (JAMA Psychiatry)

מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Psychiatry עולה כי הפחתת מתחים באמצעות מודעות קשובה (Mindfulness-Based Stress Reduction) דומה ביעילותה לנוגד הדיכאון Escitalopram, טיפול תרופתי קו-ראשון כנגד חרדה.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הפרעות חרדה, כולל הפרעה חרדה מוכללת, חרדה חברתית, הפרעת פאניקה ואגורופוביה, הן הפרעות מצב רוח הנפוצות ביותר ברחבי העולם. טיפולים יעילים להפרעות חרדה כוללים תרופות וטיפול קוגניטיבי-התנהגותי. עם זאת, אפשרויות טיפול אלו אינן זמינות או מתאימות לכלל החולים.

בשנים האחרונות חלה עליה בפופולאריות של הפחתת מתחים באמצעות מודעות קשובה, כאשר תרגילי מדיטציה עשויים לסייע לחולים הסובלים ממחשבות חרדה חודרניות. באמצעות תרגילים אלו, החולים לומדים להימנע מהצפה עקב המחשבות.

מדגם המחקר כלל 276 מבוגרים עם הפרעות חרדה, בעיקר הפרעת חרדה מוכללת או חרדה חברתית. גיל המשתתפים הממוצע עמד על 33 שנים; 75% היו נשים. המשתתפים חולקו באקראי לטיפולי MBSR (136 חולים) או טיפול ב-Escitalopram (140 חולים), טיפול תרופתי קו-ראשון להפרעות חרדה.

התערבות MBSR כללה שיעור שבועי בן 2.5 שעות וקורס בן יממה בסוף השבוע. המשתתפים השלימו גם מפגשי מדיטציה מונחית במשך 45 דקות כל יום בביתם. הם למדו על תרגילי מדיטציה מיינדפולנס, כולל מודעות לנשימה, סריקת הגוף ותנועה מודעת.

מטופלים בזרוע הטיפול התרופתי קיבלו Escitalopram במינון 10 מ”ג, עם העלאת המינון ל-20 מ”ג כל יום לאחר שבועיים, במידה והטיפול נסבל היטב.

התוצא העיקרי היה מדד Clinical Global Impression of Severity (או CGI-S) להערכת חרדה.

בקרב 208 המשתתפים שהשלימו את המחקר, מדד CGI-S הממוצע עמד על 4.44 בזרוע MBSR ועל 4.51 בזרוע הטיפול התרופתי. לאחר שמונה שבועות, בזרוע MBSR חל שיפור של 1.35 נקודות במדד CGI-S ובזרוע הטיפול התרופתי תועד שיפור של 1.43 נקודות (הבדל של 0.07-, p=0.65).

הסף התחתון של רווח בר-סמך (0.38-) היה קטן משולי העדר-נחיתות שהוגדרו מראש (0.495-), עדות להעדר נחיתות של הפחתת מתחים באמצעות מודעות קשובה בהשוואה ל-Escitalopram.

החוקרים מסכמים וכותבים כי תרגילי המדיטציה הדגימו ירידה של כ-30% בתסמינים, בדומה לשיפור שתואר עם טיפול תרופתי. מכאן עולה כי מדיטציה, בפרט מדיטציית מיינדפולנס, עשויה לשמש כאפשרות טיפול קו-ראשון בחולים עם הפרעות חרדה. הם מעודדים רופאים להמליץ על אימוני מדיטציה כאפשרות טיפול בחולים המאובחנים עם הפרעת חרדה.

 

JAMA Psychiatry. Published online November 9, 2022

 

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם טיפול בדיכאון עשוי להפחית רעילות משנית לכימותרפיה בקשישים? (Cancer)

    האם טיפול בדיכאון עשוי להפחית רעילות משנית לכימותרפיה בקשישים? (Cancer)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Cancer עולה כי תסמיני דיכאון משמעותיים מלווים בסיכון מוגבר לרעילות חמורה משנית לטיפול כימותרפי בקשישים עם מחלה ממארת, כאשר התערבות בעקבות הערכה גריאטרית עשויה להפחית את הסיכון הנ”ל. החוקרים השלימו ניתוח משני של מחקר אקראי ומבוקר להערכת התערבויות בעקבות הערכה גריאטרית לעומת טיפול סטנדרטי להפחתת רעילות בדרגה 3 משנית לטיפול […]

  • חרדה מלווה בסיכון גבוה פי שלוש לדמנציה (J Am Geriatrics Soc)

    חרדה מלווה בסיכון גבוה פי שלוש לדמנציה (J Am Geriatrics Soc)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the American Geriatrics Society מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי הן חרדה כרונית והן הופעה חדשה של חרדה מלוות בסיכון מוגבר פי שלוש להופעת דמנציה בגיל מבוגר יותר. מדגם המחקר כלל 2,132 משתתפים בגילאי 55-85 שנים (גיל ממוצע של 76 שנים, 53% נשים) שגויסו ממחקר Hunter […]

  • צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    בקרב מבוגרים הצורכים כשתי מנות שבועיות של בשר אדום מעובד תועדה עליה של 14% בסיכון לאבחנה של דמנציה, כמו גם הזדקנות קוגניטיבית מואצת, בהשוואה לאלו שצרכו פחות משלוש מנות בשר אדום מעובד בחודש, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס ה-Alzheimer’s Association International Conference. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות באשר לקשר בין […]

  • הופעת סוכרת בילדות מלווה בסיכון מוגבר להפרעות פסיכיאטריות בגיל מבוגר (Nat Mental Health)

    הופעת סוכרת בילדות מלווה בסיכון מוגבר להפרעות פסיכיאטריות בגיל מבוגר (Nat Mental Health)

    במאמר שפורסם בכתב העת Nature Mental Health מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בחולים המפתחים סוכרת מסוג 1 במהלך הילדות מצויים בסיכון מוגבר למספר הפרעות פסיכיאטריות בשלב מאוחר יותר בחייהם, כולל הפרעות חרדה ושימוש בחומרים. מחקרים קודמים הדגישו את הקשר בין הפרעות פסיכיאטריות ובין סוכרת במגוון קבוצות גיל, אך אלו כללו הגדרה […]

  • תסמינים פסיכולוגיים לאחר זעזוע מוח עלולים לפגוע בהתאוששות של ספורטאים בבתי ספר תיכון (J Neurosurg)

    תסמינים פסיכולוגיים לאחר זעזוע מוח עלולים לפגוע בהתאוששות של ספורטאים בבתי ספר תיכון (J Neurosurg)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Neurosurgery עולה שכיחות גבוהה של תסמינים פסיכולוגיים לאחר זעזוע מוח עקב חבלת ספורט בספורטאים בבתי ספר תיכון ואלו עלולים להאט את ההתאוששות של הצעירים לאחר החבלה. החוקרים בחנו באופן רטרוספקטיבי את הנתונים אודות 431 ספורטאים בבתי ספר תיכון (גילאי 14-18 שנים) שחוו זעזוע מוח על-רקע פעילות ספורט בתקופה […]

  • טיפול בנוגדי-דיכאון לפני ניתוח החלפת מפרק עשוי לשפר תוצאות בחולים עם דיכאון (J Arthroplasty)

    טיפול בנוגדי-דיכאון לפני ניתוח החלפת מפרק עשוי לשפר תוצאות בחולים עם דיכאון (J Arthroplasty)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Arthroplasty עולה כי בחולים עם דיכאון שטופלו בנוגדי-דיכאון במהלך שישה חודשים לפני ניתוח החלפה מלאה של הירך או הברך תועד שיפור גדול יותר בתוצאות לאחר שנתיים, בהשוואה לחולים עם דיכאון שלא קיבלו טיפול בנוגדי-דיכאון טרם ההתערבות הניתוחית. החוקרים מאוסטרליה השלימו מחקר רטרוספקטיבי שהתבסס על נתונים אודות 1,792 […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה