רפואת ריאות

תסמיני מנופאוזה חמורים מלווים בסיכון מוגבר לליקוי קוגניטיבי בגיל מתקדם (Menopause)

תסמינים חמורים של מנופאוזה, דוגמת גלי חום ומצב רוח דיכאוני, מלווים בסיכון מוגבר לליקוי קוגניטיבי קל בנשים לאחר-מנופאוזה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Menopause.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חשוב לזהות גורמי סיכון אפשריים התורמים להתפתחות ליקוי קוגניטיבי, דוגמת תסמיני מנופאוזה. זיהוי מוקדם של גורמי סיכון אלו עשוי לסייע במניעה וטיפול בזמן בהפרעות קוגניטיבית על-רקע גילי.

החוקרים השלימו תת-ניתוח שהתבסס על נתונים אודות 1,287 נשים לאחר-מנופאוזה (גיל ממוצע של 55.5 שנים, 13.8 שנות לימודים בממוצע) ממחקר חתך תצפיתי. כל הנשים השלימו ייעוץ גניקולוגי בתשע מדינות באמריקה הלטינית וכן את שאלון Menopause Rating Scale ו-Montral Cognitive Assessment. ליקוי קוגניטיבי קל הוגדר בנוכחות ציון נמוך מ-21 נקודות בסולם Montreal Cognitive Assessment.

מהנתונים עולה כי 15.3% מהנשים אובחנו עם ליקוי קוגניטיבי קל. בנשים עם ליקוי קוגניטיבי קל, בהשוואה לאלו ללא ליקוי קוגניטיבי, דווח על תסמיני מנופאוזה בעצימות גבוהה יותר, כפי שנקבע לפי מדד Menopause Rating Scale (ציון של 15.24 לעומת 10.53, p<0.001). החוקרים זיהו קשר משמעותי בין תסמיני מנופאוזה חמורים ובין ליקוי קוגניטיבי קל (יחס סיכויים של 1.74, רווח בר-סמך 95% של 1.25-2.42).

מדד מסת גוף נמוך יותר (יחס סיכויים של 0.96, רווח בר-סמך 95% של 0.95-0.98), פעילות מינית (יחס סיכויים של 0.70, רווח בר-סמך 95% של 0.51-0.96), פעילות גופנית (יחס סיכויים של 0.55, רווח בר-סמך 95% של 0.39-0.76), טיפול הורמונאלי חליפי (יחס סיכויים של 0.36, רווח בר-סמך 95% של 0.24-0.55) ורמת השכלה גבוהה יותר (יחס סיכויים של 0.31, רווח בר-סמך 95% של 0.21-0.46) לוו כולם בסיכון נמוך יותר לליקוי קוגניטיבי קל.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מדגישים את הממשק המורכב בין גורמים הורמונאליים, סוציו-דמוגרפיים ואורחות חיים וההשפעה על התפקוד הקוגניטיבי בנשים לאחר-מנופאוזה. הם קוראים להשלים מחקרים נוספים במטרה להבין את המנגנונים בבסיס הקשרים הללו ולסייע בפיתוח התערבויות ממוקדת לשימור התפקוד הקוגניטיבי בנשים מבוגרות.

Menopause, Aug 2024

לידיעה ב-Healio

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שלום וברוכים הבאים לפרק נוסף של “שבירת מיתוסים”. היום נדבר על נושא חשוב ביותר – השמנה בילדים ובמבוגרים. פרופסור רז דן בשאלה מדוע השמנה בילדים רק ממשיכה לעלות, נדון בסיבה שהטיפול במגפת ההשמנה נכשל ומתי שומן עודף הוא דווקא יתרון. הצטרפו אלינו לפרק חשוב, מלמד ומלא בתובנות! בואו נתחיל! בחסות בלתי תלויה של חברת נובונורדיסק […]

  • תופעות לוואי פסיכיאטריות הקשורות לתרופות מקבוצת GLP-1 Receptor Agonists (מתוך International Journal of Clinical Pharmacy)

    תופעות לוואי פסיכיאטריות הקשורות לתרופות מקבוצת GLP-1 Receptor Agonists (מתוך International Journal of Clinical Pharmacy)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 2: אגוניסטים לקולטן פפטיד 1 דמוי גלוּקָגון (GLP-1 Receptor Agonists) התבלטו בִּזכות יכולתם לווסת את רמות הסוכר בדם ובמקביל לגרום לירידה במשקל. לצד היתרונות הטיפוליים, הועלו חששות לגבי תופעות לוואי פסיכיאטריות אפשריות הקשורות לתרופות אלה. סקירה זו International Journal of Clinical Pharmacy בוחנת את הנושא.

  • מניעת נפילות בקרב קשישים (JAMA, CME)

    מניעת נפילות בקרב קשישים (JAMA, CME)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 2: הנחיות למניעת נפילות בקרב קשישים שפורסמו ב-JAMA מתארות שיטות עבודה מומלצות להערכת סיכון לנפילה ולהתערבויות מעשיות, בתפקוד חושי, קוגניטיבי ואוטונומי בבעיות רפואיות פעילוֹת, בתרופות, בסיכונים סביבתיים ובפעילויות יומיומיות.

  • ההשפעה של פעילות גופנית על דיכאון וחרדה בנשים לאחר-מנופאוזה (BMC Public Health)

    ההשפעה של פעילות גופנית על דיכאון וחרדה בנשים לאחר-מנופאוזה (BMC Public Health)

    במאמר שפורסם בכתב העת BMC Public Health מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי פעילות גופנית עשויה לסייע בהקלה על תסמיני דיכאון בנשים לאחר-מנופאוזה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי פעילות גופנית זוהתה כטיפול תא-תרופתי מבטיח להקלה על דיכאון, אך עדיין קיימת מחלוקת באשר לסוג הפעילות היעיל ביותר. מטרתם כעת הייתה להשוות ולדרג את […]

  • ההיבטים החשובים בסוכרת בגיל השלישי; היפוגליקמיה (1)

    ההיבטים החשובים בסוכרת בגיל השלישי; היפוגליקמיה (1)

    לפניכם מפגש ראשון מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש הראשון עוסק בהיפוגליקמיה. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת נובו נורדיסק

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה