רפואת ריאות

האם סטרואידים בשאיפה דווקא מפחיתים את שיעור התמותה כתוצאה מדלקת ריאות בחולים עם COPD? (מתוך American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine)

מאת ד”ר בן פודה שקד

ממחקר רטרוספקטיבי חדש אשר פורסם בגיליון אפריל של ירחון American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine עולה כי עבור חולים עם מחלת ריאות חסימתית כרונית (Chronic Obstructive Pulmonary Disease, COPD), שימוש קודם בסטרואידים הניתנים בשאיפה קשור בסיכון נמוך יותר לתמותה קצרת-טווח ולצורך בהנשמה מלאכותית לאחר אשפוז בעקבות דלקת ריאות.

מחקרים קודמים מציעים כי השימוש בסטרואידים הניתנים בשאיפה (Inhaled Corticosteroids, ICS) בחולי COPD מפחית את שיעור החרפות המחלה, אולם מגביר את השיעור של דלקות ריאה. לפיכך, מספרים החוקרים כי ציפו למצוא קשר בין טיפול זה ובין שיעור מוגבר של תמותה. המדובר לטענתם במחקר הגדול הראשון אשר בוחן בצורה קפדנית שמא אכן זה המקרה.

מטרת המחקר הייתה להעריך את ההשפעה של שימוש קודם ב-ICS על התוצאות הקליניות בחולים עם COPD אשר אושפזו בעקבות דלקת ריאות. לשם כך, עשו החוקרים שימוש במאגר נתונים לאומי של המשרד לענייני יוצאי הצבא, ובו איתרו חולים עם אבחנה קודמת של COPD ואבחנת שחרור של דלקת ריאות, אשר טופלו בתכשיר ריאתי מתאים אחד לפחות לפני שאושפזו. התוצאות הקליניות שנבדקו כללו תמותה, צורך בהנשמה מלאכותית ושימוש בתכשיר ואזופרסורי.

מבין 15,768 חולים מתאימים עם COPD אשר אושפזו עם דלקת ריאות, 8,271 עשו שימוש קודם לכן ב-ICS ו-7,497 לא קיבלו טיפול שכזה. בהשוואה לאלו ללא טיפול ב-ICS, נמצא כי חולים אשר טופלו בסטרואידים בשאיפה הראו שיעור תמותה נמוך יותר בתום 90 יום (17.3% לעומת 22.8%; p<0.001).

לדברי החוקרים, ממצא זה עמד בסתירה לכפי שסברו חוקרים רבים. עם זאת, הם מאמינים כי תוצאות אלו אכן משקפות את המציאות מאחר והמדובר באחד המחקרים הגדולים בנושא, ומאחר ועשו שימוש בהגדרה מחמירה לדלקת ריאות בהשוואה למחקרים קודמים.

החוקרים מדווחים כי טיפול קודם ב-ICS היה קשור בסיכון נמוך יותר לתמותה תוך 30 יום (OR, 0.80; 95% CI =0.72-0.89), סיכון נמוך יותר לתמותה תוך 90 יום (OR, 0.78; 95% CI = 0.72-085), וכן לצורך בהנשמה מלאכותית (OR, 0.83; 95% CI = 0.72-0.94). לעומת זאת, טיפול קודם ב-ICS לא היה קשור בצורה מובהקת בצורך בטיפול בתכשיר ואזופרסורי (OR, 0.88; 95% CI = 0.74-1.04).

החוקרים טוענים כי תוצאותיהם אלו עשויות להיות בעלות השלכות ברורות על העשייה הקלינית הנהוגה כיום, אשר התבססה עד כה על תוצאותיה של סדרת מחקרים בהם דווח על סיכון מוגבר לדלקת ריאות בעקבות השימוש ב-ICS. בניגוד לכך, תוצאות המחקר הנוכחי מציעות לדבריהם כי השימוש ב-ICS עשוי למעשה להעניק למטופלים יתרון שרידותי ולפיכך יש לעשות בו שימוש כאשר אין לכך התווית-נגד. הם מוסיפים כי תוצאות אלו יש בהן בכדי להרגיע את הקלינאים אשר מטפלים בחולי COPD ב-ICS, וזאת מבלי לחשוש שמא סיכון מוגבר לדלקת ריאות יתרגם לסיכון מוגבר לתמותה בעקבות כך.

בין מגבלות המחקר הנוכחי מזכירים החוקרים את מבנהו הרטרוספקטיבי, המונע את היכולת להסיק ביחס לסיבתיות, את העובדה כי לא ניתן להכליל מתוצאותיו לגבי אוכלוסיית הנשים, ואת התבססותם על קודים של ה-ICD-IX וטיפולים תרופתיים לצורך הגדרת COPD בעוקבה זו.

לבסוף, מציינים החוקרים כי בימים אלו מתקיים מחקר קליני גדול בהקצאה אקראית אשר בוחן את השימוש בסטרואידים פומיים לעומת סטרואידים תוך-ורידיים בקרב כלל חולי דלקות הריאה.

Am J Respir Crit Care Med 2011

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • אחד מכל עשרה חולים הסובל מכאב כרוני עלול לפתח הפרעת שימוש באופיואידים (Addiction)

    אחד מכל עשרה חולים הסובל מכאב כרוני עלול לפתח הפרעת שימוש באופיואידים (Addiction)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Addiction עולה כי קרוב ל-10% מהחולים עם כאב כרוני תחת טיפול באופיואידים עלול לפתח הפרעת שימוש באופיואידים, כאשר ב-30% ישנם סימנים ותסמינים של תלות, ממצאים המדגישים את החשיבות של ניטור אחר מטופלים אלו וגישות חליפיות לטיפול בכאב. החוקרים השלימו סקירה שיטתית ומטה-אנליזה שכללה נתונים ממאגר MEDLINE, Embase ו-PsycINFO לזיהוי מחקרים […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טיפול קו-ראשון במשלב Lazertinib עם Amivantamab כנגד NSCLC (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טיפול קו-ראשון במשלב Lazertinib עם Amivantamab כנגד NSCLC (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי א(Food and Drug Administration) אישר את משלב Lazertinib עם Amivantamab כקו-טיפול ראשון במבוגרים עם סרטן ריאות מתקדם-מקומית או גרורתי מסוג NSCLC (או Non Small Cell Lung Cancer) עם מוטציות EGFR מוכחות בבדיקה המאושרת ע”י מנהל המזון והתרופות האמריקאי. מדובר באישור הראשון של Lazertinib. הטיפול ב- Amivantamab אושר לראשונה ע”י מנהל המזון […]

  • טיפול בסטרואידים במינון נמוך מפחית את הסיכון לגלאוקומה בילדים (Acta Ophthalmologica)

    טיפול בסטרואידים במינון נמוך מפחית את הסיכון לגלאוקומה בילדים (Acta Ophthalmologica)

    טיפול בגלוקוקורטיקואידים במינון נמוך לאחר ניתוח קטרקט מפחית את הסיכון לגלאוקומה משנית בילדים עם מקטע אקסיאלי ארוך יותר לאורך חמש שנים, בהשוואה לטיפול בגלוקוקורטיקואידים במינון גבוה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Acta Ophthalmlogica. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין מינון גלוקוקורטיקואידים לאחר-ניתוח ובין התפתחות גלאוקומה משנית לאחר ניתוח קטרקט בילדים. […]

  • מה בין מספר בני המשפחה ואחזקת כלב ובין הסיכון למחלת קרוהן? (Clin Gastroenterol Hepatol)

    מה בין מספר בני המשפחה ואחזקת כלב ובין הסיכון למחלת קרוהן? (Clin Gastroenterol Hepatol)

    בקרב אלו המתגוררים עם לפחות שני בני משפחה אחרים במהלך השנה הראשונה לחייהם ומחזיקים בכלב במהלך תקופת הילדות ייתכן סיכון מופחת להתפתחות מחלת קרוהן, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי גורמים סביבתיים, דוגמת עישון, משפחה גדולה, סביבה עירונית וחשיפה לחיות מחמד, נקשרו עם הסיכון […]

  • מהיסוס לחיסון: התמודדות עם היסוס להתחסן (Pharmacy Times)

    מהיסוס לחיסון: התמודדות עם היסוס להתחסן (Pharmacy Times)

    כדי להתכונן למגפה ויראלית נוספת, על הרוקחים להיות מוכנים להתמודד עם היסוס להתחסן, כך עולה ממאמר על תפקיד הרוקחים בהתמודדות עם חשש להתחסן שפורסם ב- Pharmacy Times. יהונתן ניסן משתף את המאמר בהמלצתו של פרופ’ אייל שוורצברג.

  • האם מעכבי SGLT-2 מספקים הגנה טובה יותר לכבד ממעכב DPP-4 בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    האם מעכבי SGLT-2 מספקים הגנה טובה יותר לכבד ממעכב DPP-4 בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    בחולים עם סוכרת מסוג 2 ומחלת כבד שומני על-רקע הפרעה מטבולית, הסיכון לסיבוכים בכבד דומה עם טיפול בתרופות ממשפחת מעכבי DPP-4 או מעכבי SGLT-2, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עלו דיווחים שהציעו כי מעכבי SGLT-2 עשויים להגן על חולים עם סוכרת מסוג 2 ומחלת כבד […]

  • טיפול ב-Elinzanetant עשוי להקל על תסמיני מנופאוזה (JAMA)

    טיפול ב-Elinzanetant עשוי להקל על תסמיני מנופאוזה (JAMA)

    טיפול ב- Elinzanetant הפחית משמעותית את תדירות וחומרת תסמינים וזומוטוריים בנשים לאחר-מנופאוזה, כאשר התרופה לוותה בשיפור הפרעות שינה ואיכות חיים על-רקע מנופאוזה, לצד פרופיל בטיחות חיובי, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת JAMA. החוקרים השלימו שני מחקרים אקראיים, כפלי-סמיות, מבוקרי-פלסבו, בשלב 3 (OASIS 1 ו-OASIS 2) לאורך 77 אתרים בארצות הברית, אירופה, קנדה וישראל. […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה